Ryanair in Wizz Air oktobra ukinjata lete iz Črne gore

četrtek, 06. julij 2023
 

Ryanair in Wizz Air zaradi povišanih pristojbin ukinjata lete iz Črne gore

Nizkocenovna letalska prevoznika Ryanair in Wizz Air bosta s koncem oktobra ukinila lete iz Črne gore zaradi povišanih pristojbin družbe Aerodromi Crne Gore, družbe, ki upravlja 2 mednarodni letališči v državi.

Madžarski nizkocenovni prevoznik Wizz Air bo ukinil lete iz črnogorske prestolnice Podgorice v 5 evropskih mest. S 26. oktobrom bo prevoznik odpovedal svoje storitve, ki povezujejo Podgorico z Dunajem in Rimom. Prihajajočo zimo Wizz Air tudi ne bo letel v Katovice in Varšavo ter v London.
Wizz Air bo nadaljeval svojo linijo dvakrat tedensko iz Podgorice v Dortmund, Memmingen in Budimpešto, hkrati pa bo zmanjšal pogostost letov na milanski progi s 3 na 2 leta na teden.

Irski nizkocenovni prevoznik Ryanair bo pozimi prekinil lete na treh linijah iz črnogorske prestolnice Podgorice. Ukinil bo polete iz Podgorice v Barcelono, Manchester in Zagreb. Prevoznik bo zmanjšal pogostost letov v Berlin in Krakov na dvakrat tedensko, s tri, oziroma štirikrat na teden.
 


Po poročanju črnogorske RTV bo to povzročilo izgubo okoli 82.000 potnikov.

Družba Aerodromi Crne Gore bi se lahko odločila, da pristojbin ne bo povišala, čeprav nekateri analitiki ocenjujejo, da skušajo večje letalske družbe črnogorsko družbo prisiliti k znižanju cen.

Črnogorski minister za gospodarski razvoj Goran Đurović je komentiral, da odpovedi letov nizkocenovnih prevoznikov niso nič nenavadnega in se dogajajo tudi v drugih državah. Dejal je, da odločitev ni povezana s povišanjem pristojbin Aerodromov Crne Gore. 
 

Promet Ryanaira kljub stavkam dosega rekordno raven 

Letalska družba Ryanair je morala junija 2023 zaradi stavk kontrole zračnega prometa v Franciji odpovedati več kot 900 letov. Zaradi odpovedi je bilo prizadetih približno 160.000 potnikov.

Francoski kontrolorji zračnega prometa so prejšnji mesec izvedli vrsto stavk. Zadnja med njimi, ko so delo prekinili za 34 ur, se je končala 30. junija in je obeležila 60. dan stavke v tem letu.

Družba je prejšnji mesec opravila več kot 96.250 letov, več kot 900 letov pa je bilo odpovedanih, predvsem zaradi stavk v kontroli zračnega prometa.

Zadnje francoske stavke v juniju so bile odgovor na načrt predsednika Emmanuela Macrona, da zviša upokojitveno starost v državi z 62 na 64 let, in so zajele več industrijskih sektorjev, kar je na več področjih ohromilo delovanje v državi.

Nekdanji šef britanske letalske družbe British Airways Willie Walsh je pred kratkim pozval k spremembi pravil, ki bi dovolili lete nad Francijo tudi med stavko kontrole zračnega prometa, saj bodo stavke sicer povzročile veliko škodo britanskim dopustnikom in vplivale na potovanja v druge evropske države.

Zakon v Franciji narekuje, da se morajo domači leti med stavkami nadaljevati, mednarodni leti pa so v času stavk prepovedani.

Kljub številnim odpovedim letov pa je Ryanair letos junija prepeljal 17,4 mio potnikov, kar je 9 % več kot leto prej.

Tudi konkurenčni, madžarski nizkocenovni letalski prevoznik Wizz Air je letos junija prepeljal 5,3 mio potnikov, kar je 22,5 % več kot junija 2022. Delno je povečanje povezano tudi s širitvijo njegove mreže v Albanijo z 10 novimi linijami.

Finančna uspešnost letalskih družb letos presega vsa pričakovanja. Več o tem v tem prispevku.


Viri: Factiva, The Independent, bne IntelliNews, SeeNews

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju transporta in logistike 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na črnogorski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: