Smo na poti do novega pomanjkanja toaletnega papirja?

četrtek, 15. september 2022


Rekordne cene celuloze 

Pandemija Covid-19 je v letu 2020 povzročila pomanjkanje toaletnega papirja. Strah, da bi ostali brez ene izmed vsakodnevno najpogosteje uporabljanih potrošniških dobrin, je sprožil množično histerijo in ljudje so panično polnili zaloge.
 
Ali se lahko podobna situacija spet povrne, glede na to, da so cene proizvodnje celuloze, glavne sestavine toaletnega papirja, v zadnjih mesecih dosegle rekordne vrednosti?

Nemčija in Finska, ki sta glavni dobaviteljici celuloze v Evropi, imata težave s pridobivanjem lesa, nekateri pomembni dobavitelji tega materiala pa so poleti utrpeli zastoje v proizvodnji. 
 
Nemški proizvajalec toaletnega papirja Hakle GbmH iz Düsseldorfa je 5. septembra razglasil stečaj zaradi močnega povišanja stroškov surovin in energije. Avgusta je podjetje plačalo 6 x več denarja za plin in elektriko kot avgusta 2019.
 
Visoke cene celuloze so poleg delavskih stavk in ozkih grl v dobavni verigi eden glavnih problemov v proizvodnji toaletnega papirja, tudi v Aziji in še zlasti na Kitajskem, kjer so se cene celuloze v zadnjem letu dni povečale za do 46 %.
 

Višje cene in manjša količina 

Situacija je zapletena tudi na Finskem, kjer se energetskim težavam pridružuje še konflikt z Rusijo. Proizvajalci celuloze v državi so neposredno odvisni od ruskega lesa, iz katerega proizvajajo celulozo, zato sankcije proti Rusiji povzročajo pomanjkanje te surovine.
 
Velike multinacionalne družbe, kot je ameriška Procter & Gamble, ki je lastnica blagovnih znamk, kot so Ariel, Gillete, Oral B ali Dodot, so zaradi trenutne krize že podražile toaletni papir in zmanjšale dolžino svojih rolic papirja, da bi ohranite svoje poslovne marže. Gre za scenarij, ki dobro odraža inflacijske pritiske in težave v dobavni verigi.
 
Tudi veleprodajne cene papirja, iz katerega izdelujejo papirnate robce, zadnje dni v Evropi beležijo rekordne ravni. V prvi polovici leta 2022 so veleprodajne cene tega papirja naraščale za 3 % do 5 % na mesec. Rast cen se nadaljuje tudi v drugi polovici leta, saj se cene se vsak mesec dvignejo tudi za 10 %.
 

Situacija v Španiji 

Španija ima močno industrijo papirja in celuloze. Kljub temu v sektorju opozarjajo, da se je situacija v letošnjem letu poslabšala. V prvih 4 mesecih letošnjega leta, se je zaradi rasti cen energentov, surovin in transporta, proizvodnja papirja v Španiji povečala za komaj 0,4 % medtem ko je proizvodnja celuloze upadla za -8,3 % na medletni ravni. Ta upočasnitev proizvodnje papirja in predvsem padec proizvodnje celuloze, posledično zvišuje tudi ceno toaletnega papirja.
 
Manjša proizvodnja celuloze vodi v pomanjkanje toaletnega papirja, kar lahko posledično zviša njegovo končno ceno za potrošnika. Pomanjkanje toaletnega papirja oziroma njegove visoke cene v Evropi, je vse bolj verjeten scenarij v bližnji prihodnosti.
 

 
Viri: Factiva, Mercados 

 
Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije
 
Motnje v svetovni trgovini z lesnimi proizvodi

Vpliv sankcij proti Rusiji na trgovino z lesnimi proizvodiZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: