Srbija povečuje izvoz blaga z dvojno rabo v Rusijo

torek, 14. november 2023
 

Srbija je v Rusijo izvozila sankcionirano blago z dvojno rabo v vrednosti 71,1 mio USD 

Več srbskih podjetij je po ruski invaziji na Ukrajino leta 2022 v Rusijo povečalo svoj izvoz blaga z dvojno rabo.

Blago z dvojno rabo so izdelki in storitve, namenjeni za civilno rabo, ki pa se lahko zlorabijo in namenijo tudi za vojaške namene. Gre za širok razpon izdelkov in storitev, od dronov do kemikalij.

Srbija se ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji, ki je njena dolgoletna zaveznica, kljub temu, da je bila pod pritiskom, da uskladi svojo zunanjo politiko z EU kot država kandidatka. Vendar je predsednik Aleksandar Vučić obljubil, da se Srbija ne bo izogibala sankcijam.

Preiskava RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty ), ki temelji na carinskih evidencah iz zbirkah podatkov o mednarodni trgovini, zdaj razkriva srbski izvoz blaga, ki je predmet sankcij, zaradi njegove uporabe v ruski oborožitvi, nameščeni v Ukrajini.

Preiskava ugotavlja, da so srbska podjetja od obsežne invazije na Ukrajino februarja 2022 v Rusijo poslala sankcionirano blago z dvojno rabo v vrednosti najmanj 71,1 mio USD. Te pošiljke vključujejo elektroniko in drugo opremo, ki sta jo ZDA in EU označili kot prednostno.


 

Vpletena podjetja 

Kominvex

Eno od podjetij, ki je bilo pod drobnogledom v preiskavi, je bilo srbsko podjetje Kominvex. Podjetje je specializirano za proizvodnjo in distribucijo avtomobilskih delov in opreme v razsutem stanju. Kot poroča RFE/RL, je bil dobiček Kominvexa pred vojno v Ukrajini skromen. Leta 2021 je podjetje beležilo le 1.600 EUR dobička. V naslednjem letu 2022, ko je podjetje začelo izvažati elektroniko v Rusijo, se je premoženje podjetja močno povečalo, dobiček podjetja pa se je v letu 2022 povečal na 1,5 mio USD.

Preiskava RFE/RL ugotavlja, da je podjetje Kominvex od konca marca 2022 do konca julija 2023 v Rusijo izvozilo izdelke v vrednosti 143,9 mio USD. 54,3 mio USD tega skupnega zneska je obsegalo predmete, kategorizirane kot elektronika in oprema visoke prioritete, in sicer izdelke, odkrite v ruskem orožju, najdenem na ukrajinskih bojiščih.
 

Soha Info 

Drugo srbsko podjetje, Soha Info, je po razpoložljivih evidencah, med oktobrom 2022 in julijem 2023 v Rusijo izvozilo za 18 mio USD blaga. Med tem izvozom je bila elektronika v vrednosti 6,3 mio USD, ki je spet spadala v kategorijo visoke prioritete blaga z dvojno rabo.
Podjetje Soha Info je bilo ustanovljeno junija 2022, le nekaj mesecev po začetku ruske invazije na Ukrajino, in je v prvih 6 mesecih leta 2023 že doseglo promet v višini 6,1 mio USD.

RFE/RL je sporočil, da ni prejel odgovorov na vprašanja srbskega predsedstva, vlade ali ministrstva za notranjo in zunanjo trgovino.
 

Tveganja za zaustavitev pridružitvenega procesa k EU 

Predstavniki EU so Srbijo večkrat pozvali, naj se pridruži mednarodnim sankcijam proti Rusiji, sicer lahko tvega, da bo njen pristopni proces k EU zastal. 

Najnovejši širitveni paket EU, objavljen 8. novembra 2023, komentira, da je odločitev, da se Srbija ne pridruži sankcijam in z Rusijo ohrani odnose na visoki ravni, postavlja vprašanja o strateški usmeritvi Srbije.

Ugotavlja tudi, da se je Srbija zavezala, da bo sprejela ustrezne ukrepe, da bi preprečila možnost izogibanja omejevalnim ukrepom EU, uvedenim v kontekstu ruske agresije na Ukrajino prek srbskega ozemlja in/ali s strani pravnih oseb, registriranih v Srbiji, vključno s spremljanjem, identifikacijo in pregledovanje sumljivih trgovinskih tokov prednostnega blaga z bojišča in gospodarsko kritičnega blaga.

Poročilo dodaja, da je potrebno srbski zakon o blagu z dvojno rabo še uskladiti z Uredbo (EU) 2021/821 iz maja 2021.
 

Druge države, ki v Rusijo izvažajo izdelke z dvojno rabo

Tudi druge države, ki so v prijateljskih odnosih z Rusijo, so bile deležne kritik zaradi izvoza izdelkov z dvojno rabo, s čimer se izogibajo sankcijam.
 

Kirgizistan 

Zunanjetrgovinski podatki Kirgizistana kažejo, da ima država veliko uvoza, ki je preusmerjen v Rusijo kot del prizadevanj Moskve za izogibanje trgovinskim sankcijam.

Več podjetij in posameznikov iz te države je bilo v zadnjem času pod udarom ameriških sankcij.

Eden od primerov je nenadno povečanje kitajskega izvoza krogličnih ležajev v Kirgizistan, ki se je glede na ravni leta 2021 povečal za približno 2550 %.  Izvoz krogličnih ležajev v Rusijo lahko konča v ruskih tankih na ukrajinskem bojišču.
 

Armenija 

Tudi armenski izvoz v Rusijo se je leta 2022 močno povečal, z zelo visoko, 187 % stopnjo rasti v primerjavi s prejšnjim letom. 

Več kot polovica tega izvoza je bil ponovni izvoz s poreklom iz tretjih držav, kar je dodatno podžgalo špekulacije, da ima Armenija ključno vlogo pri preusmerjanju zahodnega uvoza v Rusijo, da bi se izognila sankcijam.


Viri: Factiva, bne IntelliNews 

 

Preberite tudi: 


Izzivi rusko - ukrajinske krize

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na srbski trg
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: