Švedska, Švica in Francija se potegujejo za gostovanje zimskih OI 2030

četrtek, 23. november 2023


Odločitev o tem, kdo bi v letu 2030 in 2034 lahko gostil zimske olimpijske igre (ZOI), bo znana do konca novembra, ko se bo izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) sestal v Parizu.

Vsem nacionalnim olimpijskim komitejem, ki se trenutno zanimajo za organizacijo ZOI, je MOK ponudil priložnost, da njihovi vodje projektov posredujejo virtualne posodobitve. 
 

Kdo so kandidati? 

Salt Lake City, Utah 

Salt Lake City v Utahu ima največ možnosti za gostovanje zimskih OI v letu 2034. To bi bilo ravno 32 let po tem, ko je mesto gostilo OI leta 2002. Uradniki Salt Lake Cityja so si za cilj zadali leto 2034, da se lahko ZDA izognejo gostitvi vzporednih OI po poletnih igrah v Los Angelesu leta 2028.
 

Švedska  

Švedska je po 8 neuspešnih kandidaturah spet v igri za ZOI. To je bila letos presenetljiva kandidatura, potem ko je dolgoletni favorit za ZOI leta 2030, japonsko mesto Saporo, pristalo v preiskavah podkupovanja, povezanega s pripravami na OI 2020 v Tokiu.

Mestna hiša v Stockholmu je 21. novembra, pred ključnim zasedanjem MOK, podprla kandidaturo za zimske OI.

Švedski projekt naj bi ponovno oživil kandidaturo Stockholma, ki ga je leta 2019, pri kandidaturi za ZOI 2026, premagal italijanski Milano-Cortina d'Ampezzo.

Švedski projekt namerava uporabiti obstoječa prizorišča po vsej državi, vključno s smučarskim središčem Are, ki je od Stockholma oddaljeno več 100 km, ter drsalno športno stezo čez Baltsko morje v Latviji.
 

Francija 

Francoski nacionalni olimpijski in športni komite (CNOSF) je svojo kandidaturo predstavil MOKu 7. novembra.

Francoski predlog vključuje smučišča v Alpah in drsališča v obalnem mestu Nica na francoski rivieri.

Francija je že trikrat gostila ZOI; leta 1924, 1968 in 1992, medtem ko bo Pariz prihodnje leto gostil poletne OI.
 

Švica 

Švica bi lahko postala prva država gostiteljica v zgodovini zimskih OI.

Švicarski Swiss Olympic je ugotovil, da ima država možnost, da postane gostiteljica z novim konceptom. To bi bil decentraliziran model, ki bi v celoti uporabljal obstoječe zmogljivosti po vsej državi, v vseh štirih jezikovnih regijah Švice. Igre bi lahko financirali zasebno, z otvoritveno slovesnostjo v olimpijski prestolnici Lozani. Za zaključno slovesnost je predlagana švicarska prestolnica Bern.

Švica je ZOI gostila že dvakrat in sicer leta 1928 in 1948 v St Moritzu.
 

Končna izbira 

MOK od ponudnikov zahteva, da nadzorujejo stroške in se izogibajo gradnji novih športnih prizorišč, zaradi katerih so gostitelji OI običajno prekoračili svoje proračune.

Gostitelji OI niso več izbrani s spornimi glasovanji z nasprotnimi kandidati na glasovnici. Takšen način je v preteklosti privedel do dragih kampanj, pogosto tudi do zavrnitve s strani lokalnih volivcev na referendumu in do obtožb o kupovanju glasov, ki so omadeževali zmagi gostiteljic OI leta 2016 v Riu de Janeiru in Tokiu.

Namesto takšnega načina sedaj približno 100 izvoljenih članov MOK, med katerimi so številni športni funkcionarji, nekdanji športniki, člani kraljeve družine in vodilni v industriji, zdaj potrdi eno samo izbiro, ki jo predstavi organizacija. Prvi takšen izbor je potekal pred dvema letoma, ko so za gostitelja poletnih OI v letu 2032 izbrali avstralsko mesto Brisbane.

IO MOK bo torej do konca novembra izbral enega ali več kandidatov za igre 2030 in 2034, ki bodo vključeni v fazo ciljnega dialoga postopka zbiranja ponudb.

Ta seznam prednostnih kandidatov je zasnovan tako, da MOK omogoči, da opravi končno skrbno analizo projektov, preden se pojavijo na končnem volilnem glasovanju.

Gostitelja ali gostitelje ZOI leta 2030 bo MOK predvidoma objavil julija, do otvoritvene slovesnosti poletnih OI, ki bodo prihodnje leto v Parizu.Viri: Factiva, Independent, The Canadian Press
 
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju športnega turizma

Zimske olimpijske igre v Pekingu so pustile trajen pečat v kitajski družbiZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: