V BIH se zaključuje eden največjih rudarskih projektov v Evropi

četrtek, 06. julij 2023
 

Zaključku se bliža eden največjih novih rudarskih projektov v Evropi 

Rudnik srebra in cinka Vareš se nahaja v bosanskih gorah, 55 km od Sarajeva in približno 1 uro vožnje od sarajevskega letališča. Upravlja ga britanska družba Adriatic Metals, ki kotira na londonski borzi. Proizvodnja v rudniku naj bi se začela že letos.

Rudnik v mestecu Vareš bo ena redkih večjih lokacij v Evropi, kjer bodo pridobivali kovine, ki so ključne za zeleno revolucijo.

Mednarodni vlagatelji, politiki in proizvajalci so prepričani, da je projekt nujno potreben, da prepreči Kitajski vzpostavitev popolne prevlade nad vedno pomembnejšimi viri.

Srebro, ki je zaradi svoje prevodnosti idealno za uporabo v vetrnih turbinah, in druge tradicionalne kovine, kot je baker, bodo v zeleni revoluciji ključnega pomena.

Prav tako pa je ključnega pomena tudi skupina materialov, znanih kot kritične kovine in minerali. Med njimi so litij, ki se uporablja v baterijah, minerali redkih zemelj, ki se uporabljajo v magnetih za električne avtomobile, kobalt, ki se predvsem uporablja v telefonih iPhone, in množica drugih.

Nekateri visoki predstavniki industrije se bojijo, da je vodstvo Kitajske na tem področju večja grožnja Zahodu kot pa njen napredek v tehnologiji ali morebitna invazija na Tajvan.

Po ocenah analitikov bo svet leta 2040 za gradnjo zelenih tehnologij potreboval štirikrat več teh kritičnih kovin kot danes, če se bo sploh želel približati izpolnitvi neto ničelnih ciljev glede emisij ogljika.

Združeno kraljestvo in Evropska unija sta spoznala, kako močno Zahod zaostaja pri dobavi teh ključnih surovin in pri tem tvega odvisnost od Kitajske. Zato se trudita za vzpostavitev strategij, ki določajo politike in potencialne kanale financiranja.

EU je z vzpostavitvijo strategije začela že pred več kot desetletjem. Načrt Združenega kraljestva, objavljen lani, predvideva naložbe v predelovalne obrate, odpiranje rudnikov in postavitev tovarn za recikliranje zelenih materialov.

Zeleni in digitalni prehodi bodo močno povečali potrebe po teh materialih, dostop do njih pa je vse prej kot samoumeven. Gospodarstva v prihodnosti ne bodo več odvisna od nafte in premoga, temveč od litija, silicija in mineralov redkih zemelj.

Razvoj rudnikov je nujno potreben za zmanjševanje odvisnosti od Kitajske, ki je svojo strategijo kritičnih mineralov začela izvajati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. 


 

Pomen projekta Vareš za BiH

Projekt Vareš je za BiH zelo pomemben in bo pomagal spodbuditi lokalno gospodarstvo.

Pred kratkim je projekt prejel status »Projekta posebnega pomena« za Bosno in Hercegovino, saj predstavlja eno največjih neposrednih tujih naložb v državo, predviden prispevek k BDP pa je 2 %.

Pričakuje se, da bo po zaslugi projekta Vareš leto 2024 prvo leto po osamosvojitvi leta 1991, ko bo BiH zabeležila trgovinski presežek.


Viri: Factiva, Mail on Sunday, This is Money

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije
 
Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg BiH

Kazahstan - alternativa za trg redkih zemeljskih kovin
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: