V Franciji letos kljub suši večja proizvodnja vina

četrtek, 18. avgust 2022
 

V Franciji letos kljub suši večja proizvodnja vina

Francosko kmetijsko ministrstvo pričakuje, da se bo proizvodnja vina v Franciji letos povečala glede na leto 2021, čeprav bi lahko dolgotrajna suša zmanjšala količine.
 
Po napovedih naj bi se proizvodnja vina letos medletno povečala za 13 % do 21 % na 42,6 mio do 45,6 mio hektolitrov.

1 hektoliter je enakovreden 100 litrom ali 133 standardnim vinskim steklenicam. Te napovedi so celo do 7 % nad petletnim povprečjem. 
 

Francoski kmetijski sektor se boji izgub zaradi suše 

Na večini območij je bilo vreme za cvetenje vinske trte letos ugodnejše kot lani, razen v jugozahodnih delih, ki sta jih prizadeli pozeba in toča. V teh razmerah se proizvodnja v primerjavi z lanskim letom povečuje v vseh vinorodnih regijah, z izjemo Charentesa. Vendar pa bi suša v tleh, v kombinaciji z vročinskimi valovi, lahko omejila to rast, če bi vztrajala do žetve.
 
Francoski kmetijski sektor, ki je največji v EU, se boji izgub zaradi najhujše zabeležene suše v državi, ki so jo spodbudili zaporedni vročinski valovi.
 
Suho in toplo vreme je letos zmanjšalo možnosti bolezni vinske trte, zato bodo na ministrstvu spodbudili zgodnji začetek trgatve.
 

Prezgodnje trgatve - nov preizkus za francoske vinarje  

Vinarji po vsej Franciji so letos zaradi visokih temperatur prisiljeni začeti trgati veliko prej kot običajno. Skrbi jih, da se bo zaradi spremenjenih podnebnih razmer poslabšala kakovost grozdja.
 
Ekstremni vročinski valovi so to poletje pospešili zorenje grozdja, zato je bilo treba trgatev začeti 1 do 3 tedne prej ali celo več. V Languedoc-Roussillonu so nekateri pridelovalci začeli s trgatvijo celo konec julija.
 
Tako kot drugi kmetje, se tudi francoski vinogradniki že leta spopadajo z vse pogostejšimi ekstremnimi vremenskimi razmerami, vključno s spomladansko zmrzaljo, uničujočo nevihto s točo in neobičajno močnim deževjem.
Toda letošnja poletna kombinacija zgodovinske suše (julij je bil najbolj suh mesec v zgodovini od leta 1961) in visokih temperatur je še posebej prizadela vinograde.
 
Le 10 % francoskih vinogradniških parcel uporablja umetne namakalne sisteme, katerih namestitev zahteva znatna finančna sredstva.
 
Ko je vode malo, trte zaradi pomanjkanja vode odvržejo listje in grozdju ne zagotavljajo več hranilnih snovi, kar zavira njihovo rast. In ko temperature presežejo 38 stopinj Celzija, se grozdje posuši izgubi prostornino in posledično se zniža tudi kakovost.


Viri: Factiva, Reuters, Agence France Presse

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Trg vina v Franciji

So vertikalne kmetije prihodnost kmetijstva?

V Španiji vročinski val ogroža proizvodnjo oljčnega olja

 

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: