V Španiji vročinski val ogroža proizvodnjo oljčnega olja

torek, 09. avgust 2022
 

Cene rastlinskih olj bodo na globalnem trgu še naprej rasle

Španija je največja svetovna proizvajalka in izvoznica oljčnega olja in predstavlja skoraj polovico njegove svetovne proizvodnje. Tržna raziskava Mintec kaže, da bi se lahko španska proizvodnja oljčnega olja letos medletno zmanjšala za -25% do -30 %.

Zmanjšanje proizvodnje ter nadaljnje motnje v dobavi sončničnega olja iz Ukrajine, bodo tudi v prihodnje povzročale visoke cene rastlinskih olj.

Po podatkih Mednarodnega sveta za oljke so se cene rafiniranega oljčnega olja v Jaénu v južni Španiji, ki je španska referenčna vrednost, letos junija medletno zvišale za 8,3 % na 327 EUR za 100 kg. V Bariju v južni Italiji je ekstra deviško olje v tem obdobju v povprečju stalo 419,7 EUR za 100 kg.

Poleg zmanjšane količine proizvodnje pa bo verjetno slabša tudi kakovost letošnjega pridelka in bo delež pridelka, namenjen za ekstra deviško olje bistveno nižji od povprečja.

Ker Španija predstavlja skoraj polovico svetovne proizvodnje oljčnega olja, lahko letošnje zmanjšanje proizvodnje povzroči znatno zmanjšanje globalne razpoložljivosti. Zato lahko pričakujemo, da bodo cene na globalnem trgu še naprej rasle.


 
 

Vroče vreme povzroča motnje v pridelavi oljčnega olja in žit v več delih Evrope

Razpoložljivost oljčnega olja bo letos manjša, saj je tudi severno Italijo letos prizadela najhujša suša v zadnjih 70 letih. Tržni viri kažejo, da bi lahko bila proizvodnja oljčnega olja v Italiji letos za -20 % do -30 % manjša kot lani. Zaradi suše naj bi se zmanjšal tudi pridelek marelic, breskev in hrušk.

Vroče vreme v večjih delih Evrope grozi tudi z motnjami v proizvodnji žita, in to ravno v času, ko svetovne cene hrane dosegajo rekordne ravni zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Po ocenah bi se lahko skupna španska proizvodnja žit, vključno s koruzo, pšenico in ječmenom, letos zaradi visokih temperatur in suše, zmanjšala za -13 % na 17,5 mio ton.
 

Rusko-ukrajinski dogovor o izvozu žita iz blokiranih črnomorskih pristanišč

Ukrajina in Rusija sta konec julija sklenili dogovor, ki ga podpirajo tudi ZN, da bi omogočili izvoz milijonov ton žita iz blokiranih črnomorskih pristanišč, kar bi lahko pomagalo znižati cene in preprečilo svetovno prehrambno krizo.

Cilj dogovora je zagotoviti prehod žita in osnovnih dobrin, kot je sončnično olje, iz treh ukrajinskih pristanišč, vključno z Odeso. Če bo Rusija spoštovala dogovor, bi lahko predvojno raven izvoza iz treh ukrajinskih pristanišč (5 mio ton na mesec), dosegli v nekaj tednih. V ponedeljek, 1. avgusta, je Ukrajina poslala prvo pošiljko žita, odkar je Rusija konec februarja napadla državo.


Viri: Factiva, Reuters, The Guardian


Preberite še: 

Globalni trendi na področju hrane in pijače 
So vertikalne kmetije prihodnost kmetijstva?


 

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: