V zadnjih letih je z romunskega trga izginilo več kot 3.000 generičnih zdravil

torek, 14. marec 2023
 

Romunski bolniki imajo na voljo dražja inovativna zdravila, nimajo pa dostopa do cenejših generičnih zdravil 

Po podatkih romunskega združenja proizvajalcev generičnih zdravil APMGR je v zadnjih letih z romunskega trga izginilo več kot 3.000 generičnih zdravil.

Bolniki v Romuniji v zadnjih letih plačujejo vse več za zdravila, zaradi politik oblikovanja cen in davkov, ki jih je določila vlada, pa tudi zaradi pospešenega zviševanja proizvodnih stroškov, ki sta ga povzročili pandemija in vojna v Ukrajini. 

APMGR opozarja, da je s trga izginilo več kot 3.000 generičnih zdravil, kar ustvarja paradoks - bolniki imajo na voljo dražja inovativna zdravila, nimajo pa dostopa do generičnih zdravil, ki so tudi do 80 % cenejša.

APMGR poziva romunsko vlado, naj nujno izvede nekatere ukrepe za zagotovitev dostopa romunskih pacientov do zdravstvenega varstva in za zaščito proračuna nacionalnega zdravstvenega zavarovanja (CNAS), vključno s prilagoditvijo cen glede na stopnjo inflacije, vsaj za zdravila do vrednosti 50 RON (10 EUR) in uskladitev davka za generična zdravila.

Po navedbah APMGR so poceni generična zdravila trenutno davčno najbolj obremenjena in izginjajo s trga. CNAS pa porabi vse več sredstev enotnega nacionalnega sklada socialnega zavarovanja, ker ta zdravila nadomešča z dragimi zdravili.

Romunija ima štirikrat manj generičnih zdravil kot Poljska, dvakrat manj kot Češka in šestkrat manj kot Nemčija. Obstaja torej velika priložnost za dodatne prihranke z vstopom na trg novih generičnih zdravil, navajajo v Združenju.

Generična zdravila so ekvivalenti originalnih zdravil, ki jim je potekel patent. Vsebujejo enako zdravilno učinkovino kot originalni izdelek in so enakovredni glede na odmerek, koncentracijo, način uporabe, varnost, učinkovitost in terapevtske indikacije. 
 

Vrednost romunskega trga generikov je v letu 2022 dosegla 1,35 mlrd EUR 

Romunski trg generičnih zdravil je leta 2022 dosegel vrednost 6,7 mlrd RON (1,35 mlrd EUR), kar predstavlja 32,3 % celotnega trga zdravil in 43,4 % trga zdravil na recept.

Po napovedih Fitch Solutions, naj bi trg v letu 2023 zrasel za 10 % na 7,4 mlrd RON (1,5 mlrd EUR), v letu 2027 pa naj bi bil trg po napovedih vreden 10,6 mlrd RON (2,14 mlrd EUR).

V letu 2032 naj bi romunski trg generičnih zdravil dosegel vrednost 15,1 mlrd RON (3,06 mlrd EUR), generiki pa naj bi tega leta predstavljali 39,3 % celotnega trga zdravil in 54,8 % vrednosti trga zdravil na recept.
 

Proizvodnja generikov v Romuniji 

Romunija ima veliko zmogljivosti za generično farmacevtsko proizvodnjo, vendar velik del obstoječe industrije potrebuje posodobitev.

Lokalni proizvajalci se osredotočajo na oskrbo domačega trga, zato je izvoz nizek.


Večina industrije je bila privatizirana in proizvodni obrati posodobljeni, vendar so nekateri globalni proizvajalci zdravil v zadnjem času zaprli proizvodne obrate.

Čeprav so stroški dela in drugi stroški v državi pod zahodnoevropskimi povprečji, je Romunija postala manj privlačna država za proizvodnjo, saj Zahodna Evropa obvladuje izdatke za zdravila.

Državni davčni sistem za povračilo nesorazmerno vpliva na sektor generičnih zdravil z nizkimi maržami, kar povzroča velike izzive za proizvajalce zdravil. Veliko lokalnih podjetij je že zapustilo trg zaradi visokih stroškov skladnosti z GMP in nujnosti izpolnjevanja standardov EU.


Družba Terapia, ki je v lasti Sun Pharma, je največje generično farmacevtsko podjetje v Romuniji, z močnimi blagovnimi znamkami in stalno rastjo. Ima velik portfelj izdelkov in močno distribucijsko mrežo. V kombinaciji z odličnimi zmogljivostmi za raziskave in razvoj ter s proizvodnim obratom s certifikatom EU-GMP je družba postala pomemben konkurent na trgih EU in Skupnosti neodvisnih držav.
 

 
Viri: Factiva, AGERPRES, Fitch Solutions


 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju farmacije

Priložnosti na romunskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: