Velik potencial indijske pohištvene industrije

torek, 14. november 2023
 

Vrednost indijskega trga pohištva je ocenjena na 32 mlrd USD, povprečna letna stopnja rasti trga pa na 25 %

Svetovna podjetja pospešeno iščejo alternative za Kitajsko, zato je Indija s svojo infrastrukturo in pristanišči lahko dobra alternativna možnost.

Vrednost celotnega indijskega trga pohištva je ocenjena na 32 mlrd USD, povprečna letna stopnja rasti trga pa na 20 % do 25 %. 

Tudi izvozni potencial je ogromen, saj ima Indija le 5 % delež na globalnem pohištvenem trgu.

Poleg tega sporazum o gospodarskem sodelovanju in trgovini med Indijo in Avstralijo (ECTA) ter sporazum o celovitem gospodarskem partnerstvu med Indijo in ZAE (CEPA), ki sta bila podpisana lani, omogočata izvoz indijskega pohištva na te trge brez dajatev.

Domače pohištvo, pripravljeno za sestavo, predstavlja 60 % do 70 % domačega povpraševanja. Večina pohištva je izdelana iz inženirskega lesa. 

Pohištveni sektor je v državi bolj povezan z malimi in srednjimi podjetji, kjer je podpora vlade bistvena.
 

Indijska zvezna država Tamil Nadu lahko že kmalu postane središče za proizvodnjo in izvoz pohištva 

Vladni in industrijski viri so optimistični glede obetov te zvezne države glede na njeno usposobljeno delovno silo in dostopa do pristanišč.

Narašča pa tudi domače povpraševanje, saj IKT in drugi sektorji širijo pisarne v manjša mesta. 

Vrednost pohištvenega trga TamilNadu je ocenjena na 300 mio USD. 

Vlada se je že obrnila na domače in mednarodne proizvajalce pohištva, da bi vzpostavili proizvodne enote v državi. 
Investitorje si želijo privabiti predvsem v mednarodni pohištveni park v Tuticorinu.
 


V parku bodo med drugim tudi proizvajalci, ki izdelujejo pohištvo iz lesa in vlaknenih plošč srednje gostote (MDF). Izdelki obsegajo drsna in zložljiva vrata, MDF plošče in hišno pohištvo, kot so sedežne garniture, stoli, jedilne mize in predalniki. 

Glede na vire državnega oddelka za industrijo, so 3 podjetja že podpisala memorandum o soglasju za ustanovitev enot v Tuticorinu, vključno z enim iz Nemčije in indijsko hčerinsko družbo podjetja s sedežem v Ženevi. 

Shankar Vanavarayar, predsednik državnega sveta Tamil Nadu, pravi, da želi park ustvariti boljši ekosistem, da bi zadostil 70 % do 80 % povpraševanja po surovinah, drastično znižal proizvodne stroške in povečal konkurenčnost Tamil Naduja v pohištvenem sektorju. 

Medtem ko si vlada prizadeva za vstop novih konkurentov, domača in tuja podjetja s tovarnami v različnih delih Tamil Naduja širijo svojo prisotnost. 

Na primer, globalno podjetje za rešitve delovnega prostora s sedežem v ZDA, ki ima proizvodno enoto v Sriperumbudurju, vlaga 10 mio USD v postavitev svojega že 2. obrata na tej lokaciji. Podjetje je septembra letos odprlo tudi svoj globalni center za skupne storitve v Chennaiju. 

Tamil Nadu je ena prvih zveznih držav, ki je pred dvema desetletjema spodbujala organizirano proizvodnjo pohištva v industrijskem območju SIDCO v Kakkalurju blizu Tiruvallurja. Ustanovljenih je bilo nekaj skupnih podjetij z mednarodnimi podjetji. Toda širitev je bila ovirana, saj indijski proizvajalci niso mogli konkurirati cenam uvoženega lesenega pohištva. Kitajska, Vietnam in Indonezija so bili prvi v tem segmentu.

V zadnjem času pa podjetja iščejo alternative za Kitajsko. Zato je Tamil Nadu s svojo infrastrukturo in pristanišči lahko dobra alternativa, a bodo potrebne številne naložbe v tehnologijo in stroje.

Tamil Nadu ima tudi dovolj delovne sile, saj inštituti za industrijsko usposabljanje (ITI) ponujajo tečaje mizarstva. 

Indijski pohištveni sektor se bo potencialnim vlagateljem predstavil na poslovnem vrhu Tamil Nadu Global Investors Meet, ki ga januarja 2024 organizira vlada Tamil Naduja za spodbujanje domačih in tujih naložb v državi.


Viri: Factiva, The Times of India

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na indijski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: