Združeno kraljestvo je bilo lani 5. največji trg lesnih proizvodov na svetu

četrtek, 15. junij 2023
 

Vpogled v britanski trg lesnih proizvodov 

Združeno kraljestvo je bilo leta 2022 5. največji trg lesnih proizvodov v svetovnem merilu.

Trg je lani dosegel vrednost 23,93 mlrd USD (22,69 mlrd EUR), kar predstavlja 3,5 % svetovnega trga lesnih proizvodov. Sledita Italija s 3,2 % in Kanada z 2,9 %. 

Trg lesnih proizvodov Združenega kraljestva je leta 2022 predstavljal 15,4 % trga lesnih proizvodov zahodne Evrope.

Najhitreje rastoči segment na britanskem trgu lesnih proizvodov je segment končnih lesnih izdelkov, ki je v obdobju 2017-2022 dosegel 7,09 % povprečno letno rast. Sledita segmenta predelave lesa s 7,03 % in predelanih lesnih materialov s 6,53 %.

Analitiki napovedujejo, da bo tudi v prihodnjih 5 letih največjo rast dosegal segment končnih lesnih izdelkov, ki naj bi v obdobju 2017-2022 rasel po 12,99 % povprečni letni stopnji. Sledita segmenta predelanih lesnih materialov z 9,3 % in predelava lesa z 8,68 %. 


 

Glavni trendi, ki oblikujejo trg lesnih izdelkov v Združenem kraljestvu 

Tehnologije sledenja 

Naraščajoče povpraševanje po preglednosti dobavne verige in strogi vladni predpisi o lesni industriji so pripeljali do uvedbe tehnologij sledenja. Številna lesna podjetja so uvedla lastne sisteme sledenja, da bi ohranila preglednost v svoji dobavni verigi lesa. Lesna podjetja in vladne agencije uporabljajo elektronsko sledenje namesto sistemov, ki temeljijo na papirju. V lesno-predelovalnih podjetjih uporabljajo tehnologije, kot so čipi za radio-frekvenčno identifikacijo, črtne kode in napredna programska oprema za sledljivost. 
 

Zaščita ogroženih gozdov 

Zaščita ogroženih gozdov je osredotočena na zaščito ogroženih vrst lesa in preprečevanje nezakonite mednarodne trgovine. Med ogrožene vrste lesa sodijo tikovina, mahagonij, hrast in češnja. 
Prekomerno sekanje teh dreves je povzročilo njihovo pomanjkanje, posledično so bili sprejeti zakoni o zaščiti dreves in strogi trgovinski predpisi s strani vlad po vsem svetu. 
Da bi preprečili izumrtje ogroženih dreves, se morajo podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo lesa in sorodnih izdelkov, izogibati uporabi lesa, pridobljenega s sečnjo ogroženih dreves.
 

Biorazgradljive kemikalije za zaščito lesa 

Lesno-predelovalna podjetja uporabljajo biološko razgradljive kemikalije namesto kromiranega bakrovega arzenata (CCA), ki je eden najbolj razširjenih zaščitnih sredstev za les. Nekatera sredstva za zaščito lesa z nižjimi profili toksičnosti kot tradicionalne kemikalije, vključujejo amonijev bakrov kvaternar (ACQ), borate, bakrov azol, bakrov naftenat in polimerni betain. ACQ na primer vsebuje baker kot fungicid in kvarterno amonijevo spojino kot insekticid, zaradi česar je ACQ bolj biorazgradljiv kot CCA. Podjetja za zaščito lesa bi morala razmisliti o uporabi biorazgradljivih kemikalij za zaščito lesa.
 

Vodilna podjetja na področju lesnih izdelkov v Združenem kraljestvu

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Panelling Centre Limited 3.522,24
Howden Joinery Limited 2.694,27
Bsw Timber Limited 998,97
Norbord Europe Limited 729,56
Egger (Uk) Limited 512,56
Lathams Limited 493,90
Kronospan Limited 476,67
Howarth Timber Group Limited 450,70
James Jones & Sons Limited 433,32
Balcas Timber Limited 174.86


Viri: Factiva, The Business Research Company Market Reports


 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Svet EU je sprejel nova pravila za zmanjšanje krčenja gozdov

Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg Združenega kraljestvaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: