Albanija

Prodaja v Albanijo

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

 
Za albanske potrošnike je cena odločilen dejavnik pri nakupnem procesu in potrošniki vse bolj iščejo akcijske ponudbe.
Albanski potrošniki so občutljivi na oglaševanje, še posebej je učinkovita televizijska promocija. Trgovinski dogodki in sejmi so učinkoviti promocijski kanali za industrijske izdelke.
Prodajna podpora in poprodajne storitve so razmeroma nerazvita marketinška orodja, zato lahko takšne storitve predstavljajo konkurenčno prednost.
 

Tržne poti, distribucija

 
V albanskem maloprodajnem sektorju prevladujejo majhne zasebne trgovine, v katerih je veliko italijanskih in grških izdelkov. V zadnjih nekaj letih so se razširile tudi večje trgovske verige, kot sta Spar in Conad.
Inditex, ki je lastnik blagovnih znamk Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka in Stradivarius, je vstopil na albanski maloprodajni trg leta 2014. Drugi veliki trgovci na trgu so še Megatek, GoTech, Globe in Neptune.
Leta 2005 je bil v Albaniji odprt prvi nakupovalni center, leta 2009 pa prvo trgovsko središče City Park. Tirana East Gate je bil odprt leta 2011, leta 2015 pa še nakupovalni center Ring Tirana. Nakupovalne centre so potem odprli tudi v drugih večjih mestnih središčih.
Investicijsko blago in specializirana oprema se običajno prodajajo neposredno proizvajalcem in podjetjem, pri tem je potrebno najeti lokalnega agenta, zastopnika ali posrednika.
Spletna maloprodaja v Albaniji je še v povojih, saj je na trgu le omejeno število domačih trgovcev, ki ponujajo možnost spletnega nakupovanja, pa tudi plačila s karticami so redka. Mednarodna spletna trgovina je v začetni fazi, zaradi nizke uporabe kreditnih kartic, nizke kupne moči in visokih stroškov pošiljanja. Mnogi spletni trgovci ne pošiljajo izdelkov v Albanijo, ali pa zaračunavajo zelo visoke stroške pošiljanja. V letu 2016 je vlada znižala minimalni znesek, ki je oproščen carine, iz 150 EUR na 22 EUR, kar je znatno zmanjšalo mednarodno spletno nakupovanje.
Čeprav se e-trgovina v državi še vedno razvija, je v Albaniji že nekaj priljubljenih spletnih trgovin. Med najbolj priljubljenimi so Megatek, 123.al in EBuy.al. Največ Albanci prek spleta kupujejo elektronske in električne potrošne izdelke, sledijo jim oblačila in obutev, ter knjige in kozmetika.

Največji trgovci na drobno po prihodkih:

Podjetje Prihodki v mio EUR (2017)
Skenderi G Sh.P.K. 37,81
Gega Center Gkg Sh.P.K. 28,81
Euromax Sh.P.K. 25,57
Globe Shops Sh.P.K. 14,30
Megatek Sh.A. 11,13
Rossmann-Lala Sh.P.K. 9,84
Studio Moderna Albania Sh.P.K. 6,86
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

 
Zaradi razvoja bančnega sektorja so se v zadnjih letih možnosti financiranja izvoza v Albanijo izboljšale. Najpogosteje uporabljeni mednarodni plačilni mehanizmi so bančne garancije in akreditivi, ki so na voljo prek lokalnih bank. Pogosto izvozniki vztrajajo tudi pri avansnem plačilu.
 
Veliko število uvoznikov redno prejema blago na podlagi kratkoročne kreditne pogodbe dobavitelja. Uvozniki lahko pri večjih nakupih uredijo plačila prek dolgoročnih posojil dobaviteljev.
 
Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport

Svetovni gospodarski forum (WEF) uvršča Albanijo na 109. mesto z vidika razvitosti infrastrukture in logističnih storitev.
 
Prevoz blaga se lahko opravi po kopnem ali morju. Največji albanski pristanišči sta Durres in Vlora, transport pa poteka tudi preko pristanišč Saranda in Shengjin.
 
Največji carinski uradi so v Kakaviji na jugu, v Kapshtici na vzhodu ter v Hani i Hotit na severu.
Mednarodno letališče Tirana Mother Theresa (TIA) je edino letališče v Albaniji, ki zagotavlja lete do glavnih evropskih destinacij, tudi do Ljubljane. Za notranji promet ni domačih letalskih povezav.
Javni prevoz v Albaniji je omejen, železniško omrežje je uničeno, cestno omrežje je slabo.
Obnova cest je eden največjih projektov v državi, ki je osredotočen na avtocestni koridor Durrës - Kukës - Morinë, znan kot »Narodna cesta«. Ta cesta povezuje ključne dele države, ter povezuje prestolnico in pristanišče Drač z državo Kosovo. Drugi pomemben projekt je Koridor VIII, ki bo povezoval albansko pristanišče Drač z Bolgarijo. Povezal bo Tirano, Thana Neck, Skopje, Deve Bair, Sofijo, Plovdiv in Burgas. To bo spodbudilo trgovino med sredozemskimi in balkanskimi državami.
 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:Posodobljeno februar 2019