Albanija

Prodaja v Albanijo

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Za albanske potrošnike je cena odločilen dejavnik pri nakupnem procesu in potrošniki vse bolj iščejo akcijske ponudbe.
Albanski potrošniki so občutljivi na oglaševanje, še posebej je učinkovita televizijska promocija. Trgovinski dogodki in sejmi so učinkoviti promocijski kanali za industrijske izdelke.
Prodajna podpora in poprodajne storitve so razmeroma nerazvita marketinška orodja, zato lahko takšne storitve predstavljajo konkurenčno prednost.
 

Tržne poti, distribucija

V albanskem maloprodajnem sektorju prevladujejo majhne zasebne trgovine, v katerih je veliko italijanskih in grških izdelkov. V zadnjih nekaj letih so se razširile tudi večje trgovske verige, kot sta Spar in Conad. Spar je avgusta 2019 odprl že 50 prodajno mesto v Albaniji. Inditex, ki je lastnik blagovnih znamk Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka in Stradivarius, je vstopil na albanski maloprodajni trg leta 2014. Drugi veliki trgovci na trgu so še Megatek, GoTech, Globe in Neptune. V letu 2020 deluje v Albaniji 21 trgovskih verig, od tega jih je 11 s področja mode in oblačil. Prehrambne trgovske verige so 3, prav toliko jih je s področja prodaje knjig in publikacij.

Investicijsko blago in specializirana oprema se običajno prodajajo neposredno proizvajalcem in podjetjem, pri tem je potrebno najeti lokalnega agenta, zastopnika ali posrednika.
 

Spletna prodaja


Spletna maloprodaja v Albaniji je še v povojih, saj je na trgu le omejeno število domačih trgovcev, ki ponujajo možnost spletnega nakupovanja, pa tudi plačila s karticami so redka. Mednarodna spletna trgovina je v začetni fazi, zaradi nizke uporabe kreditnih kartic, nizke kupne moči in visokih stroškov pošiljanja. Mnogi spletni trgovci ne pošiljajo izdelkov v Albanijo, ali pa zaračunavajo zelo visoke stroške pošiljanja. V letu 2016 je vlada znižala minimalni znesek, ki je oproščen carine, iz 150 EUR na 22 EUR, kar je znatno zmanjšalo mednarodno spletno nakupovanje. Čeprav se e-trgovina v državi še vedno razvija, je v Albaniji že nekaj priljubljenih spletnih trgovin. Med najbolj priljubljenimi so Megatek, 123.al in EBuy.al. Največ Albanci prek spleta kupujejo elektronske in električne potrošne izdelke, sledijo jim oblačila in obutev, ter knjige in kozmetika.


Največji trgovci na drobno po prihodkih:

Podjetje Prihodki v mio EUR (2019)
Spar Albania Sh.P.K. 39,11
Euromax Sh.P.K. 24,67
Megatek Sh.A. 17,75
Globe Shops Sh.P.K. 15,87
Balkan Sport Sh.P.K. 9,87
Teoren Sh.P.K. 5,14
In Sport Sh.P.K. 5,11
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

 
Zaradi razvoja bančnega sektorja so se v zadnjih letih možnosti financiranja izvoza v Albanijo izboljšale. Najpogosteje uporabljeni mednarodni plačilni mehanizmi so bančne garancije in akreditivi, ki so na voljo prek lokalnih bank. Pogosto izvozniki vztrajajo tudi pri avansnem plačilu.
 
Veliko število uvoznikov redno prejema blago na podlagi kratkoročne kreditne pogodbe dobavitelja. Uvozniki lahko pri večjih nakupih uredijo plačila prek dolgoročnih posojil dobaviteljev.
 
Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

Svetovni gospodarski forum (WEF) v svojem poročilu za leto 2019 uvršča Albanijo na 120. mesto z vidika razvitosti transportne infrastrukture, kar je precej slabša uvrstitev od drugih držav v regiji.
 
Železniški promet je neučinkovit. Deluje pod svojimi dejanskimi zmogljivostmi, zaradi pomanjkanja naložb, neustreznega vzdrževanja in zastarele železniške mreže. Tudi pomorska infrastruktura je precej nerazvita in nima zadostnih zmogljivosti. Slaba prometna infrastruktura je ovira za vključitev Albanije v regionalne in svetovne dobavne verige in ima neposreden vpliv na razvoj turizma in tranzitnih storitev.
 
Največji albanski pristanišči sta Durres in Vlora, transport pa poteka tudi preko pristanišč Saranda in Shengjin.
 
Mednarodno letališče Tirana Mother Theresa (TIA) je edino letališče v Albaniji, ki zagotavlja lete do glavnih evropskih destinacij, tudi do Ljubljane. Za notranji promet ni domačih letalskih povezav.

Cestno omrežje je slabo razvito in javni prevoz v Albaniji je omejen. Obnova cest je eden največjih projektov v državi, ki je osredotočen na avtocestni koridor Durrës - Kukës - Morinë, znan kot »Narodna cesta«. Ta cesta povezuje ključne dele države, ter povezuje prestolnico in pristanišče Drač z državo Kosovo. Drugi pomemben projekt je Koridor VIII, ki bo povezoval albansko pristanišče Drač z Bolgarijo. Povezal bo Tirano, Thana Neck, Skopje, Deve Bair, Sofijo, Plovdiv in Burgas. To bo spodbudilo trgovino med sredozemskimi in balkanskimi državami.


 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:Posodobljeno september 2020.

_