Albanija

Prodaja v Albanijo

 

Gospodarska politika vlade

Albanska vlada se osredotoča na pomembne strukturne reforme, ki bodo podprle gospodarsko rast, povečale produktivnost in konkurenčnost v gospodarstvu, ustvarile več delovnih mest ter izboljšale upravljanje in zagotavljanje javnih storitev. Izboljšana regionalna povezljivost in dostop do regionalnih in globalnih trgov, skupaj z izvozom in diverzifikacijo trga, lahko prav tako pripomoreta k hitrejši rasti.
 
V Albaniji je leta 2021 prišlo do močnega okrevanja gospodarstva, predvsem zaradi spodbude politike in ponovnega oživljanja turizma, gradbeništva in rudarskih dejavnosti. Zasebne naložbe, potrošnja in javna poraba so spodbudile rast, javni dolg pa je ostal visok. Rastoča inflacija in vojna v Ukrajini ogrožata gospodarsko rast in povečujeta možnosti revščine v letu 2022. Pri premagovanju teh izzivov in uresničevanju dolgoročne vizije države, Albaniji pomagajo Svetovna banka in drugi partnerji.

Vir: EIU; Factiva, maj 2022.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Za albanske potrošnike je cena odločilen dejavnik pri nakupnem procesu in potrošniki vse bolj iščejo akcijske ponudbe.
Albanski potrošniki so občutljivi na oglaševanje, še posebej je učinkovita televizijska promocija. Trgovinski dogodki in sejmi so učinkoviti promocijski kanali za industrijske izdelke.
Prodajna podpora in poprodajne storitve so razmeroma nerazvita marketinška orodja, zato lahko takšne storitve predstavljajo konkurenčno prednost.
 

Tržne poti, distribucija

Glavni distribucijski centri se nahajajo v prestolnici Tirana in sosednjem mestu Drač. Večina prodaje se odvija na prodajnih mestih po vsej državi.

V maloprodajnem sektorju prevladujejo majhne zasebne trgovine, ki prodajajo predvsem italijansko in grško blago. V zadnjih letih so se razširile tudi maloprodajne verige, vključno z mednarodnima verigama supermarketov Spar in Conad. Inditex, ki ima v lasti blagovne znamke, kot so Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka in Stradivarius, je vstopil na trg leta 2014. Drugi veliki domači trgovci na drobno so Megatek (veriga trgovin DIY - naredi si sam), GoTech (izdelki elektronike in naprav ), Globe in Neptun. Prvo nakupovalno središče (QTU) se je odprlo leta 2005. Sledila so nakupovalno središče City Park leta 2009, Tirana East Gate leta 2011, Ring Shopping Mall leta 2015 in nakupovalno središče Toptani v središču Tirane leta 2017. Nakupovalna središča so se odprla tudi v drugih večjih mestnih območjih v Albaniji.
 
Investicijsko blago in specializirana oprema se običajno prodajajo neposredno proizvajalcem in podjetjem. Pri prodaji investicijskega blaga ali opreme podjetjem je priporočljivo najeti lokalnega zastopnika. Pomemben del maloprodajnega trga v Albaniji so tudi potrošniško usmerjeni sejmi.
 

Največji trgovci na drobno po prihodkih:

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Neptun Sh.P.K. 68,00
Spar Albania Sh.P.K. 62,06
Skenderi G Sh.P.K. 41,65
Itx Albania Sh.P.K. 31,38
Euromax Sh.P.K. 28,16
Globe Shops Sh.P.K. 20,39
Megatek Sh.A. 20,11

 

Spletna prodaja v Albaniji


Elektronsko poslovanje v Albaniji je šele v začetni fazi, predvsem zaradi nizke uporabe kreditnih kartic, nizke kupne moči in visokih stroškov pošiljanja. Poleg tega mnogi spletni trgovci ne pošiljajo izdelkov v Albanijo ali pa zaračunavajo previsoke stroške pošiljanja.
Uporaba mobilnih telefonov za plačevanje blaga in storitev se v Albaniji šele razvija. Trenutno je omejena le na mobilno bančništvo, pa še tega večinoma uporabljajo le podjetja.

Analiza Svetovne banke, objavljena januarja 2021 je pokazala, da mora Albanija izvesti ustrezne reforme na številnih področjih, da bi se razvijajoči se sektor elektronskega poslovanja lahko povečal. Reforme so potrebne na področjih logistike, carine, digitalne povezljivosti, spletnih plačil ter zakonodaje na področju e-poslovanja.

Spletni trg v Albaniji se je med pandemijo korona virusa nekoliko povečal, saj je 20 % lokalnih podjetij med pandemijo začelo, ali pa povečalo svojo spletno dejavnost.

Albanska vlada je decembra 2021 sprejela novo zakonodajo o spletni maloprodaji. Namen nove zakonodaje je zaščititi kupce pred goljufivimi shemami in zagotoviti več jamstev za spletne nakupe.

Albanija ima eno najnižjih stopenj spletnega nakupovanja v Evropi. Po podatkih statističnega urada EU Eurostat najmanj med Evropejci prek spleta kupujejo prebivalci Albanije in Črne gore. Zadnji podatki o velikosti spletne prodaje za Albanijo so iz leta 2019 in kažejo, da je v tem letu le 7 % Albancev nakupovalo prek spleta.


Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi.
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

 
Zaradi razvoja bančnega sektorja so se v zadnjih letih možnosti financiranja izvoza v Albanijo izboljšale. Najpogosteje uporabljeni mednarodni plačilni mehanizmi so bančne garancije in akreditivi, ki so na voljo prek lokalnih bank. Pogosto izvozniki vztrajajo tudi pri avansnem plačilu.
 
Veliko število uvoznikov redno prejema blago na podlagi kratkoročne kreditne pogodbe dobavitelja. Uvozniki lahko pri večjih nakupih uredijo plačila prek dolgoročnih posojil dobaviteljev.
 
Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

Železniški promet je neučinkovit. Deluje pod svojimi dejanskimi zmogljivostmi, zaradi pomanjkanja naložb, neustreznega vzdrževanja in zastarele železniške mreže. Tudi pomorska infrastruktura je precej nerazvita in nima zadostnih zmogljivosti. Slaba prometna infrastruktura je ovira za vključitev Albanije v regionalne in svetovne dobavne verige in ima neposreden vpliv na razvoj turizma in tranzitnih storitev.
 
Večina trgovine poteka skozi pristanišče Drač, kjer se odvije več kot 90 % pomorske trgovine. Albanija ima tudi dve manjši pristanišči: Vlore na jugu in Shengjin na severu.
 
Mednarodno letališče Tirana Mother Theresa (TIA) je edino letališče v Albaniji, ki zagotavlja lete do glavnih evropskih destinacij, tudi do Ljubljane. Za notranji promet ni domačih letalskih povezav.

Cestno omrežje je slabo razvito in javni prevoz v Albaniji je omejen. Obnova cest je eden največjih projektov v državi.

 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Posodobljeno maj 2022.

_