EU je predlagala omejitve uvoza kmetijskih proizvodov iz Ukrajine

četrtek, 01. februar 2024
 

Evropska komisija je predlagala nove ukrepe za omejitev uvoza kmetijskih proizvodov iz Ukrajine

Evropska komisija je v sredo, 31. januarja predlagala ukrepe za omejitev uvoza kmetijskih proizvodov iz Ukrajine in ponudila večjo prožnost glede pravil o neobdelanih zemljiščih, da bi zadušila proteste jeznih kmetov v Franciji in drugih članicah EU.

Komisija je predlagala obnovitev začasne opustitve uvoznih dajatev in kvot za ukrajinski izvoz kmetijskih proizvodov v EU za eno leto, hkrati pa okrepila zaščito občutljivih kmetijskih proizvodov EU.

Ti avtonomni trgovinski ukrepi so v veljavi od junija 2022 in so ključni steber neomajne podpore EU Ukrajini in njenemu gospodarstvu. Ukrepi pomagajo ublažiti težke razmere, s katerimi se soočajo ukrajinski proizvajalci in izvozniki zaradi ruske agresije.

Medtem ko predstavljajo novi ukrepi nadaljnjo podporo Ukrajini, hkrati upoštevajo tudi občutljivost kmetov v EU. V ta namen in glede na znatno povečanje uvoza nekaterih kmetijskih proizvodov iz Ukrajine v EU v letih 2022 in 2023 prenovljeni ukrepi vsebujejo okrepljen zaščitni mehanizem. Ta zagotavlja hitre sanacijske ukrepe v primeru večjih motenj na trgu EU ali na trgih ene ali več držav članic.

Za najbolj občutljive izdelke, perutnino, jajca in sladkor, je predvidena zasilna zavora, ki bi stabilizirala uvoz pri povprečnem obsegu uvoza v letih 2022 in 2023. To pomeni, da če bi uvoz teh proizvodov presegel te količine, bi bile ponovno uvedene carine, ki bi zagotovile, da obseg uvoza ne bi bistveno presegel uvoza iz preteklih let.

Komisija je tudi predlagala, da se do julija 2025 podaljša opustitev vseh dajatev na uvoz iz Moldavije, ki je prav tako prizadeta zaradi pritiska vojne v sosednji državi.
 

Zakaj imajo kmetje v EU dovolj? 

Povečan uvoz kmetijskih proizvodov iz Ukrajine je negativno vplival na evropske kmete, kar je povzročilo množične proteste kmetov in tovornjakarjev v EU.

18. januarja 2024 je v Franciji izbruhnil eden največjih protestov kmetov v zadnjih desetletjih, le 2 dni po tem, ko je francoski predsednik Macron v dvournem televizijskem nagovoru usodi kmetov namenil le nekaj sekund.

Povsod po Franciji so traktorji blokirali avtoceste, kmetje so zlivali gnojnico pred supermarkete, na stopnicah mestne hiše so zažigali pnevmatike.

Znaki, da jeza evropskih kmetov narašča, pa so v preteklih tednih postali vse bolj očitni.
 
Kmetje so protestirali tudi v drugih EU državah, med drugim v Nemčiji, na Poljskem, v Romuniji, na Nizozemskem, v Španiji in Belgiji.

Evropski kmetje se že dogo spopadajo z dolgovi, so pod pritiskom velikih trgovcev na drobno in velikih živilskih podjetij, prizadeti so zaradi niza suš in poplav, prisiljeni so konkurirati tujim proizvajalcem in njihovim poceni uvozom ter so odvisni od sistema subvencij, ki daje prednost velikim konkurentom.
 
Od vojne v Ukrajini so se razmere še poslabšale. Z odpravo carin in vzpostavitvijo solidarnostnih koridorjev, ki jih je določil EU, so ukrajinski kmetijski proizvodi preplavili vzhodno Evropo. To je povzročilo padec cen, kar je zmanjšalo prihodke kmetov, ki se istočasno soočajo z visokimi računi za energijo, vodo, kmetijsko opremo in semena.

Takšno stanje je potrebovalo le še iskrico do velikega požara oziroma protestov. V Nemčiji je bila ta iskrica odprava davčne olajšave za dizelsko gorivo, v Belgiji in na Nizozemskem načrtovane omejitve velikosti čred živine, v Franciji pa zvišanje dajatev za onesnaževanje.

Vrhunec protestov je v Belgiji napovedan za četrtek, 1. februarja, ko nameravajo kmetje protestirati pred sedežem EU med vrhom vladnih voditeljev.

Prizadevali si bodo, da se njihova vprašanja uvrstijo na dnevni red vrha in pridobijo nekaj koncesij glede finančnih bremen, s katerimi se soočajo, ter povečane konkurence iz oddaljenih držav, kot sta Čile in Nova Zelandija.

Svojo težo k protestom naj bi dodali tudi španski kmetje. 3 glavna španska kmetijska združenja so se dogovorila, da bodo v prihodnjih tednih začela proteste, kjer bodo zahtevala spremembe politik EU, ki jih opisujejo kot preveč restriktivne.
Viri: Factiva, Reuters, Le Monde Diplomatique

 

Preberite tudi: 

Globalni trendi na področju hrane in pijačeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: