Evropska energetska kriza ogroža proizvodnjo stekla

torek, 30. avgust 2022
 

Evropska proizvodnja stekla je odvisna od ruskega plina 

Rusija zmanjšuje izvoz zemeljskega plina v Evropo, zato so evropske vlade, v pričakovanju pomanjkanja zalog, pripravile načrte, da bi spodbudile varčevanje in razdelile plin med energetsko intenzivnimi industrijami. 
 
Zaradi pomanjkanja plina je ogrožena proizvodnja stekla. Ta za svoj proces potrebuje visoke temperature, evropska proizvodnja stekla pa je za ustvarjanje potrebnih temperatur v veliki meri odvisna od ruskega plina.
 

Pomanjkanje stekla lahko povzroči dodatne motnje v dobavni verigi 

Steklo potrebujejo številne panoge in je prisotno skoraj povsod, od oken, avtomobilskih vetrobranskih stekel, zaslonov računalnikov in pametnih telefonov do steklenic, v katerih so zdravila, brezalkoholne pijače in žgane pijače. Številna podjetja in industrijski analitiki se bojijo, da bi resno pomanjkanje stekla lahko povzročilo še eno motnjo v dobavni verigi.
 
Rusko zaprtje plina za Nemčijo bi povzročilo novo krizo pomanjkanja delov, pravi proizvajalec luksuznih avtomobilov Audi AG.
 
Evropska komisija je julija vključila proizvodnjo stekla na seznam industrij, ki jim je treba dati prednost, če bo plin to zimo omejen. 
 
Podjetja v panogah, ki so močno odvisne od stekla, zdaj že kopičijo zaloge, kar je pogosto povezano z visokimi stroški.
 
Nemški avtomobilski velikan Volkswagen AG, katerega blagovni znamki sta Audi in Porsche, že povečuje svojo zalogo sestavnih delov, ki uporabljajo steklo, kot so okna in vetrobranska stekla.
 
Pritisk čuti tudi evropska industrija piva. Nekateri dobavitelji steklenic so bili že prisiljeni zapreti obrate ali omejiti proizvodnjo, drugi pa so začeli zviševati cene.
 
V Združenem kraljestvu podjetje Milk & More poskuša podaljšati povprečno življenjsko dobo svojih steklenic na približno 30 dostav od trenutno 25. Podjetje dodaja premaze posodam, mazivo tovarniškim strojem in skenerje, ki natančno zaznajo, kdaj so steklenice poškodovane.
Cilj podjetja Milk & More je kupiti 500.000 steklenic mleka manj na leto, kar je približno 14 % zmanjšanje.
 
Pri steklarjih je pritisk zaradi negotovosti oskrbe s plinom še večji zaradi dejstva, da se ne morejo hitro zaustaviti. Ob nenadni zaustavitvi se namreč lahko vroče tekoče steklo hladi in strdi, ter razbije opremo.
 
V Italiji na beneškem otoku Murano, kjer je že od 13. stoletja steklarsko središče, so steklopihači zmanjšali proizvodnjo velikih skulptur, vaz in lestencev, saj so se cene plina v zadnjem letu dvignile za kar 900 %. Visoki stroški predstavljajo novo nevarnost za tradicijo izdelave muranskega stekla, ki se krči že več kot desetletje. Podjetje je občasno začelo zapirati svojo tovarno za 6 tednov. Gre za načrtovane zaustavitve, ki omogočajo, da se pečice počasi ohladijo in nato postopoma segrejejo.
Da bi nadomestili izgubljeno proizvodnjo, obrtniki, ki izdelujejo svetilke, čaše in podobno, zdaj delajo 10 % ali 20 % več v tistih dnevih, ko pečice delujejo. 
 

Steklarji se preusmerjajo na zeleni vodik, na elektriko, na olje ali dizel 

Nekateri steklarji so že predhodno načrtovali prehod na zeleni vodik ali elektriko iz obnovljivih virov, da bi zmanjšali svoje emisije ogljika. 
 
Nekateri steklarji se tudi preusmerjajo s plina na olje ali dizel. Po začetku ruske agresije v Ukrajini je ameriški proizvajalec steklenic in kozarcev OI Glass Inc., ki upravlja 34 tovarn v EU, predelal peči za delovanje na nafto. Te peči predstavljajo približno 20 % celotne evropske proizvodne zmogljivosti.
 
Francosko podjetje Saint-Gobain SA , ki izdeluje steklo in druge materiale za avtomobilsko in gradbeno industrijo, je v začetku tega leta sporočilo, da v svojih tovarnah v Nemčiji, na Poljskem in na Češkem, omejujejo porabo energije in dajejo steklu prednost pred drugimi izdelki v primeru nadaljnjih težav pri oskrbi s plinom.
 

Prenos proizvodnje v regije, kjer so cene plina nižje

Nekateri večji proizvajalci tudi razmišljajo o prenosu proizvodnje v regije, kjer so cene plina nižje.
 
Schott AG, velik nemški proizvajalec specialnega stekla, vlaga 40 mio EUR v novo tovarno v Turčiji. Širitev podjetja bo omogočila dolgoročno zagotavljanje proizvodnje farmacevtskega stekla za nemško in evropsko farmacevtsko industrijo. Podjetje tudi kopiči propan kot alternativo zemeljskemu plinu in gradi podzemno skladišče propana za svoje nemške tovarne.
 


Viri: Factiva, The Wall Street Journal

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Globalni trendi na področju farmacije

Globalni trendi na področju hrane in pijače


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: