Francija si prizadeva za najnižjo ceno letalske vozovnice v Evropi

četrtek, 21. september 2023
 

Francija bo EU zaprosila za podporo za minimalno ceno letov v Evropi

Francija bo zaprosila za podporo drugih držav Evropske unije za minimalno ceno letov v Evropi, da bi zmanjšala prispevek letalskega sektorja k podnebnim spremembam, je dejal francoski minister za promet Clement Beaune.
 
Ta poteza bi, če bi bila odobrena, prizadela letalske družbe, ki ponujajo poceni letalske vozovnice. 
 
Zato bo morda težko pridobil zadostno podporo med državami EU, saj te vključujejo otoške države, ki so odvisne od zračnega prometa, ter regije s turističnimi sektorji, ki jih spodbujajo nizkocenovni leti.
 
Cilj Francije je odpreti razpravo o pošteni socialni in okoljski ceni letalske vozovnice, v pisnih komentarjih sporoča Beaune. V EU živijo tudi ljudje, ki se enkrat v življenju peljejo z letalom, saj nimajo veliko denarja in letalo naj ne bi bilo prevozno sredstvo, ki je rezervirano samo za bogate.
 
To vprašanje bo izpostavljeno na neformalnem srečanju prometnih ministrov EU, ki bo potekalo 21. in 22. septembra v Bareceloni v Španiji.
 

Pridobivanje širše podpore bi se lahko izkazalo kot izziv

Uradniki EU so za Reuters povedali, da države, vključno z Nizozemsko in Belgijo, načeloma podpirajo idejo. Avstrija je pred tem predlagala najnižjo ceno, vendar se je pri izvedbi soočila s pravnimi zapleti.
 
Pridobivanje širše podpore bi se lahko izkazalo kot izziv. Pogovori med državami EU o predlogu za obdavčitev letalskega goriva, ki onesnažuje okolje, so zašli v slepo ulico, saj so nekatere vlade nasprotovale sprejetju ukrepov pred prihajajočimi volitvami EU naslednje leto.
 
EU ima nekaj ukrepov za zmanjšanje vpliva letenja na okolje. Evropski leti bodo zaradi trga ogljika v EU v naslednjih nekaj letih plačevali višjo ceno za svoje emisije CO2.
 
Najnižja cena vozovnice bi lahko zmotila poslovni model prevoznikov, kot je Ryanair, ki ponuja izjemno nizke cene vozovnic na nekaterih progah v Evropi.
 
Ryanair je minulo zimo zaprl svojo bazo z dvema letaloma na bruseljskem letališču Zaventem, kar je bila posledica povečanih stroškov in davkov, potem ko je Belgija uvedla 10 EUR davka na potnika na letih, krajših od 500 km, ter 2 EUR dajatev na odhajajočega potnika na progah v EU .
 
Nekatere industrijske skupine nasprotujejo ideji o najnižji ceni letalske vozovnice. V pismu državam EU prejšnji teden je družba Airlines for Europe dejala, da bi najnižja cena kršila zakonodajo EU, ki letalskim prevoznikom dovoljuje prosto določanje cen.

 

Viri: Faciva, Reuters, EurActiv
 
 

Preberite še:

 
 
 
 
 

 
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: