Francoski izvoz vina in žganih pijač je leta 2023 upadel za več kot -10 %

četrtek, 15. februar 2024
 

Vrednost izvoza je lani upadla za -5,9 %, obseg pa se je zmanjšal za več kot -10 %

Glede ne podatke Zveze francoskih izvoznikov vina in žganih pijač (FEVS) se je obseg francoskega izvoza vina in žganih pijač leta 2023 zmanjšal za več kot -10 %, saj so inflacijski pritiski in upad povpraševanja potrošnikov prizadeli prodajo. Vrednost francoskega izvoza vina in žganih pijač je lani upadla za -5,9 % na 16,2 mlrd EUR.

Večina padca vrednosti izvoza leta 2023, v primerjavi z letom 2022, je posledica upada povpraševanja z ameriškega trga.

ZDA, ki so daleč največji izvozni trg za francosko vino in žgane pijače, so lani iz Francije uvozile za -22 % manj vina in žganih pijač, saj so zaradi učinkov zalog po pandemiji Covid-19 in logističnih napetosti, veletrgovci leta 2023 poskušali zmanjšati kopičenje zalog. Ameriški uvoz vina in žganih pijač je lani dosegel 3,6 mlrd EUR.

Francoski izvoz na trg Združenega kraljestva je bil leta 2023 ocenjen na 1,7 mlrd EUR, kar je le 1 % povečanje na medletni ravni.

Prodaja je bila v letu 2023 kljub temu 2. najvišja doslej po rekordnem letu 2022, kljub zahtevnemu letu, ki so ga zaznamovale nadaljnje mednarodne napetosti in visoka inflacija.

2 trga, na katerih se je povpraševanje opazno povečalo, sta Malezija, kjer se je prodaja povečala za 20 %, ter Filipini, kamor so medletno izvozili za 74 % več glede na vrednost. Vendar pa so izvozne vrednosti v ti 2 državi majhne, saj je skupna prodaja na oba trga lani dosegla le 100 mio EUR.

Azija je v letu 2023 skupaj predstavljala 4 mlrd EUR francoskega izvoza vina in žganih pijač, kar je 1 % več za medletni ravni.

Vrednost izvoza vina na Kitajsko je lani upadla za -20 %, kljub temu da je država odpravila omejitve, povezane s Covid-19.


 

Vino in žgane pijače so eden največjih francoskih izvoznih sektorjev

Zaradi upada domače potrošnje postaja sektor vse bolj odvisen od prodaje v tujini. Upad domače potrošnje je še posebej prizadel nekatera proizvodna območja, kot je Bordeaux, kar je prispevalo k nedavnim protestom kmetov.

Sektor vina in žganih pijač se v letu 2024, podobno kot drugi sektorji, sooča z gospodarsko in politično negotovostjo.

Kljub temu predstavlja konec faze odprave zalog na trgu ZDA razlog za optimizem.

Tveganje za sektor predstavlja proti dampinška preiskava žganja iz EU, ki jo je Kitajska sprožila v začetku leta 2024.

Obstaja pa tudi tveganje, da bo Donald Trump v primeru ponovne zmage na predsedniških volitvah ponovno uvedel davke na evropska vina.

FEVS opozarja, da sektor bolj kot kadarkoli prej potrebuje vladno podporo.

Prejšnji teden je francosko ministrstvo za kmetijstvo in prehransko suverenost napovedalo paket podpore v vrednosti 230 mio EUR za proizvajalce vina, ki se soočajo s strukturno krizo. 
Podpora bo namenjena vinarjem, ki imajo težave z denarnim tokom in je rezultat večmesečnih protestov po vsej Franciji, saj vinarji trpijo zaradi inflacije, padca porabe in izvoza, podnebnih sprememb in prevelike ponudbe.


Viri: Factiva, MarketLine, Reuters
 

Preberite tudi: 


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Svetovna proizvodnja vina po prvih ocenah OIV nižja za 7 %

Gospodarstvo ter možnost vstopa na francoski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: