Svetovna proizvodnja vina po prvih ocenah OIV nižja za 7 %

ponedeljek, 27. november 2023


Mednarodna organizacija za trto in vino (OIV) je v novembru 2022 predstavila prve ocene o proizvodnji vina v l. 2023. 

Na podlagi podatkov (29 držav), ki l. 2022 predstavljajo 94 % svetovne proizvodnje, je svetovna proizvodnja vina (brez sokov in mošta) l. 2023 ocenjena med 242 mhl in 247 mhl, s srednjo oceno  244 mhl. Gre za 7 % padec v primerjavi z že tako podpovprečno proizvodnjo l. 2022.

Ponovno so ekstremne podnebne razmere, kot so zgodnja zmrzal, obilne padavine in suša, močno vplivale na proizvodnjo vina v svetu, ki se je tako zmanjšala na obeh poloblah.

Proizvodnja v EU naj bi se znižala za 7 % (150 mhl). Italija in Španija naj bi zaradi  neugodnih vremenskih razmer zabeležili znižanje za 12 % oz. 14 %. Francija bo vodilna svetovna proizvajalka vina s 45,8 mhl, kar pomeni enak nivo kot v l. 2022 in 3 % več glede na petletno povprečje. V ostalih evropskih državah so rezultati raznoliki.

Podatki za Slovenijo kažejo na 6 % povečanje v l. 2023 (0,6 mhl), glede na petletno povprečje je sicer nižja za 18 %.

Napovedi za ZDA kažejo, da bo proizvodnja (25 mhl) ne samo višja kot l. 2022 (+12 %), ampak tudi nad petletnim povprečjem. 

Na južni polobli se je proizvodnja vina zmanjšala za 19 %. Avstralija, Argentina, Čile, Južna Afrika in Brazilija so bile močno prizadete zaradi neugodnih vremenskih razmer. Edina izjema je Nova Zelandija, ki je imela proizvodnjo nad petletnim povprečjem. 

OIV pri tem opozarja, da je treba ocene jemati previdno, npr. za Kitajsko ocene še niso na razpolago. Poleg tega velika nestanovitnost proizvodnje, opažena v zadnjih letih na državni in regionalni ravni, otežuje napovedovanje.

OIV ugotavlja, da bi v kontekstu, ko svetovna potrošnja upada in so zaloge vina v številnih regijah sveta visoke, pričakovana nizka proizvodnja lahko vzpostavila ravnotežje na svetovnem trgu. 
 

Predstavitev OIV s podrobnejšimi podatki (pdf)


Pripravila:

mag. Breda Korošec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu
e-naslov: Breda.Korosec1@gov.si


 

Preberite tudi: 

Globalni trendi na področju hrane in pijače