Globalni trg vodika naj bi se do leta 2050 povečal za 6 krat

četrtek, 18. maj 2023
 

Po napovedih bo leta 2050 globalni trg zelenega vodika vreden 850 mlrd USD 

Globalni trg vodika naj bi bil do leta 2050 približno šestkrat večji od trenutne velikosti trga. To so izsledki britanske študije "Global Hydrogen Market Forecast to 2050", ki jo je letos maja objavil Rethink Energy, oddelek za energetsko inteligenco Rethink Technology Research.

Izsledki študije kažejo, da bo leta 2050 globalni trg zelenega vodika vreden 850 mlrd USD (807,2 mlrd EUR), na svetu pa bo nameščenih več kot 5 TW elektroliznih zmogljivosti, ki bodo napajale številne industrije.

Vse to bo doseženo s pomočjo približno 650 GW proizvodnih zmogljivosti elektrolizatorjev, zgrajenih od zdaj do leta 2050.

Do takrat bo trg elektrolizatorjev dosegel kumulativno prodajo v višini 2 mlrd USD (1,89 mlrd EUR), kar bo pomenilo precejšen donos kumulativno naložbe v višini 111 mlrd USD (105,4 mlrd EUR), ki jo zahtevajo vse giga-tovarne elektrolizatorjev. 
 

ZDA, Kitajska, Avstralija, Čile in Evropa, bodo prevladovale v svetovni ponudbi 

Države, kot so ZDA, Kitajska, Avstralija, Čile ter Evropa in nekaj afriških držav, bodo prevladovale v svetovni ponudbi in prispevale k znižanju svetovnih povprečnih stroškov proizvodnje zelenega vodika na približno 1,5 USD/kg do leta 2050.

To bo delno doseženo zaradi visokega povpraševanja, ki naj bi leta 2050 doseglo 583 mio ton, razdeljenega med rafiniranje bio-goriv,  proizvodnjo amonijaka, proizvodnjo metanola, cestni promet, letalstvo, proizvodnjo jekla in druge manjše uporabnike.

V nekaterih dobavnih verigah lahko pride do težav, zlasti pri redkih elementih, ki se v velikem obsegu proizvajajo na Kitajskem.

Cene drugih materialov bodo po ocenah zaradi povečanega povpraševanja skokovito narasle, kar pa ne bo imelo večjega vpliva na nadaljnje upadanje cen elektrolizatorjev. 

Napoved globalnega trga vodika do leta 2050 prav tako napoveduje, da bo vsaka barva vodika igrala svojo vlogo pri rasti industrije.

Zaradi visokih stroškov jedrske energije in zemeljskega plina v prihodnje, bo zeleni vodik edina barva, ki bo še aktualna po letu 2039, ko bo celotna industrija dosegla popolno trajnost. 
 

Vodik - naslednik utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) 

Trenutno razmišljanje med dobavitelji H2 je, da bo vodik kopija trga utekočinjenega zemeljskega plina (LNG).

Industrija vodika raste v skladu s trgom LNG in številna podjetja za fosilna goriva si posnemati industrijo LNG, vse od trgovanja do distribucije.

Vodik bo v prihodnje postal naslednik LNG. To ne pomeni, da bo vodik pokril vse sektorje povpraševanja, ki so še vedno odvisni od utekočinjenega zemeljskega plina, temveč bo predstavljal znaten delež svetovnega energetskega trga, saj bo nadomestil zemeljski plin, nafto in premog v več sektorjih.

Nekatere nove politike, kot je Zakon o zmanjševanju inflacije (IRA) ali Delegirani akti EU o obnovljivem vodiku (Delegirani zakon), so nekateri obsežni primeri prispevkov k novemu pravilniku za upravljanje industrije vodika.
 

Globalni načrti za giga-tovarne elektrolizatorjev

Prvi kos sestavljanke v katerem koli projektu zelenega vodika je elektrolizer. To je naprava, ki črpa vodo in elektriko za proizvodnjo vodika. Podobno kot pri Teslinih giga-tovarnah, ki so industrijski proizvodni obrati za proizvodnjo baterij, je giga-tovarna elektrolizatorjev tovarna, ki sestavlja elektrolizerje.

Globalni načrt za giga-tovarne elektrolizatorjev trenutno znaša okoli 40 GW.

Giga tovarna z močjo 1 GW lahko proizvede elektrolizatorje v vrednosti 1 GW v enem letu.

Načrti vseh teh projektov so bili javno objavljeni, projekti pa naj bi se odprli med letoma 2023 in 2030.

Največja središča za giga-tovarne elektrolizatorjev so Avstralija, ZDA, Kitajska, Indija in Evropa, pa tudi Savdska Arabija in Maroko. 

Po napovedih se bo proizvodnja elektrolizatorjev postopno začela širiti tudi v številne druge države po vsem svetu. 

Naložbe v giga-tovarne so trenutno v hitremu vzponu, ki mu bo po napovedih Rethink Energy sledila umiritev. Ko bo globalna zmogljivost leta 2030 dosegla okoli 247 GW, se bo stopnja namestitve nasičila, kumulativne naložbe pa se bodo po letu 2040 znatno zmanjšale.
 Viri: Factiva, Renewable Energy Magazine, Global Hydrogen Review

 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju zelene tehnologijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: