Globalno pomanjkanje usposobljenih serviserjev upočasnjuje prehod na električna vozila

četrtek, 07. september 2023

 
Avtoservisi so zadržani glede usposabljanja in nakupa opreme za servisiranje elekričnih vozil

Globalno pomanjkanje tehnikov in neodvisnih servisnih delavnic, usposobljenih za popravilo električnih vozil (EV), povečuje stroške popravil in podaljšuje načrtovane roke za zmanjšanje emisij ogljika iz vozil.

Avtomobilski strokovnjaki ocenjujejo, da bodo neodvisne servisne delavnice v prihodnje ključnega pomena za dosegljivost EV, saj so veliko cenejše od franšiznih trgovcev.

Trenutno so številni lastniki avtoservisov še vedno zadržani glede usposabljanja svojih delavcev in nakupa opreme za popravilo visokonapetostnih EV. Poleg visokih stroškov namreč obstaja pri neizurjenosti tudi nevarnost električnega udara in požara EV. Hkrati pa je prodaja EV trenutno še dokaj nizka. 
 

Po vsem svetu je veliko pomanjkanje serviserjev za EV

Britanski Inštitut za avtomobilsko industrijo (IMI), ki ima sedež v Hertfordu, nudi tečaje za usposabljanje avtomobilskih serviserjev za EV. Trenutno izvaja tečaje za servisiranje EV po vsej Kitajski, v prihodnje pa namerava svoje delovanje razširiti še v Indijo in po Evropi.
V IMI ocenjujejo, da bo v Združenemu kraljestvu do leta 2030 primanjkovalo 35.700 usposobljenih serviserjev za EV.


V ZDA, 2. največjem avtomobilskem trgu na svetu, rast prodaje EV zaostaja za evropsko, vendar Urad za statistiko dela napoveduje, da bodo v ZDA do leta 2031 letno potrebovali približno 80.000 servisnih delavcev za EV, kar vključuje tehnike za popravilo EV ali namestitev polnilnikov za EV.

V Avstraliji bi lahko do leta 2030 primanjkovalo 9.000 tehnikov za EV, napoveduje Victorian Automotive Chamber of Commerce.


 

Pomanjkanje serviserjev za EV zvišuje cene in podaljšuje roke popravil 

Avtomobilski strokovnjaki se bojijo, da se bo veliko avtomobilskih servisov odločilo, da ne bodo servisirali EV, zaradi česar bodo potrošniki plačevali višje cene popravil, roki popravila pa se bodo podaljšali.
 
Po podatkih britanskega ponudnika garancij za rabljene avtomobile Warrantywise, stroški že naraščajo. Enoletna garancija za Tesla Model 3 stane več kot trikrat več kot povprečje za modele s primerljivimi cenami na fosilna goriva. Višji stroški zavarovanja in garancije pa pomenijo, da bodo EV ostala predraga za mnoge potrošnike.
 
Avto servis Hillclimb Garage v High Wycombu, ki je približno 48 km od Londona, servisira EV in hibride. Ta vozila predstavljajo približno 15 % vseh popravil. Naložba, ki jo je avto servis vložil v usposabljanje in opremo za popravilo EV, je znašala 25.000 GBP in se bo po ocenah povrnila proti koncu leta 2024, ko naj bi EV predstavljala 35 % popravil. Stranke k njim prihajajo od daleč, saj v svoji bližini nimajo tovrstnih storitev. Po ocenah je bilo okoli 20 % avtomobilskih serviserjev v Združenem kraljestvu deležnih usposabljanja za EV, vendar jih je le 1 % usposobljen za več kot le rutinsko vzdrževanje.
 

Proizvajalci avtomobilov se trudijo usposobiti serviserje za EV

  • Tesla je uvedel tečaje na univerzah v ZDA za usposabljanje bodočih serviserjev. Tesla nudi tudi usposabljanje za EV za neodvisne servisne delavnice v ZDA.
  • Fundacija Siemens je lansirala 30 mio USD vreden program za usposabljanje serviserjev v ZDA, za namestitev in vzdrževanje polnilnikov za EV. Po mnenju fundacije bo pomanjkanje usposobljenih delavcev upočasnilo prehod na EV.
  • Združenje trgovcev z avtomobili Novega Južnega Walesa v Avstraliji, kjer naj bi EV do leta 2030 predstavljala 50 % prodaje novih avtomobilov, ocenjuje, da bo osnovno usposabljanje za EV stalo 100 mio AUD za skoraj 50.000 pooblaščenih avtomobilskih serviserjev v državi.
Majhne servisne delavnice bodo potrebovale subvencionirano usposabljanje za EV, sicer bodo mnogi verjetno ostali pri servisiranju vozil na fosilna goriva.

IMI je od britanske vlade že zahteval 15 m za pomoč neodvisnim serviserjem pri usposabljanju.


Viri: Factiva, Reuters
 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg Združenega kraljestvaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: