Izzivi rusko ukrajinske krize, 20. - 24. junij 2022, povzetek objav

ponedeljek, 27. junij 2022

Rusko-ukrajinska kriza: Dogajanja na ruskem trgu

 
Predsednik Putin je odpravil zahtevo, da morajo ruski izvozniki prodati 50 % deviznih prihodkovZdaj bodo morala podjetja prodati devize v višini, ki jo bo določila vladna komisija za tuje naložbe, pogoje prodaje pa bo določila ruska centralna banka.

Razlog za to odločitev je stabilizacija tečaja rublja in zadostna stopnja likvidnosti tujih valut na domačem trgu.
 
Objavljamo seznam podjetij s področja lesne industrije, ki še delujejo na ruskem trgu. Rusija je ena največjih svetovnih proizvajalk lesa, lesnih palet in drugih lesnih izdelkov.
 
 

Odziv držav na vojno v Ukrajini

 

Belgija

Pivovarji v Belgiji se soočajo s težavami pri dobavi steklenic. Zaloge so zaradi naraščajočih stroškov energije in motenj dobavne verige nizke.
 
Večina proizvodnih obratov, od koder so belgijski pivovarji kupovali steklenice, ima sedež v Rusiji.  Ker 70 % steklenic piva izvozijo, se veliko steklenic ne vrne nazaj in jih ne morejo ponovno uporabiti.
 
Dodatno naraščajoči stroški energije močno vplivajo na proizvodnjo steklenic. Nekateri pivovarji so se že preusmerili na polnjenje piva v pločevinke, čeprav so težave tudi pri globalni oskrbi z aluminijem.
 
 

Obeti za evropska podjetja v Rusiji

Združenje evropskih podjetij (AEB) je predstavilo rezultate raziskave Strategije in obeti za evropska podjetja v Rusiji.

Indeks AEB  se je letos v primerjavi z lanskim letom znižal za 65 točk, in sicer na 80 točk od možnih 200 točk – na najnižjo raven doslej. Rezultati raziskave kažejo na občuten padec vseh komponent indeksa.

Podjetja, kot glavni razlogi za vstop na ruski trg navajajo velik tržni potencial, velikost trga in pozitivno tržno dinamiko. Ti dejavniki ostajajo ključni za prisotnost podjetij na ruskem trgu tudi danes.

Leto 2021 je bilo za evropska podjetja v Rusiji uspešno. Večina makroekonomskih kazalnikov kaže močno pozitivno dinamiko, vendar je bil začetek leta 2022 bistveno slabši od pričakovanega.
 
Ocene članic AEB glede njihovih naložb v letu 2022 in razvoja poslovanja v kratkoročni perspektivi so se precej znižale. Rezultati raziskave kažejo na močan padec kratkoročnih in srednjeročnih pričakovanj za razvoj ruskega gospodarstva zaradi sankcij proti Rusiji in ruskih protiukrepov.
 
Redka podjetja v letu 2022 pričakujejo rast naložb. Dolgoročni gospodarski obeti so še naprej ocenjeni visoko.
 
Trenutni gospodarski obeti niso izpolnili pričakovanj večine družb. Večina podjetij pričakuje znižanje dobička in prihodkov v naslednjih treh letih. Dejavniki, ki so v letu 2022 najbolj negativno vplivali na poslovanje družb članic AEB v Rusiji, so omejitve zaradi sankcij proti Rusiji in negotovost glede nadaljnjih dogajanj.

 

Ukrepi EU kot odziv na rusko vojaško agresijo

 
EU je 3. junija sprejela šesti sveženj ukrepov.  Več o ukrepih je na voljo na tej povezavi.

Evropska komisija je sprejela sklop ukrepov za pomoč Ukrajini pri izvozu kmetijskih proizvodov. Eden izmed njih je vzpostavitev IT platforme za povezovanje podjetij med EU in Ukrajino. Platforma podjetjem omogoča registracijo in objavo svojih povpraševanj in ponudb za ter neposredni stik med ponudnikom in iskalcem blaga ali storitev.
 
 

Preberite tudi: Naše najnovejše objave vezane na izzive rusko-ukrajinske krize.
 

Kje v času rusko-ukrajinske krize iskati nove poslovne priložnosti?