Naraščajoči stroški energije še poslabšujejo pomanjkanje zdravil na trgu

četrtek, 02. februar 2023
 

Najbolj primanjkuje poceni zdravil, ki proizvajalcem prinašajo nizke zaslužke 

Po vsej Evropi in ZDA primanjkuje nekaterih zdravil, saj povečano povpraševanje obremenjuje šibko dobavno verigo. Naraščajoči stroški energije pa situacijo še poslabšujejo.

Najbolj primanjkuje poceni zdravil, zdravil brez patentov za vsakodnevno uporabo in tistih, ki proizvajalcem prinašajo nizke zaslužke, čeprav so pogosto zdravila, ki rešujejo življenja.

V Evropi in ZDA primanjkuje amoksicilina, cefalosporina in drugih široko uporabljanih antibiotikov ter osnovnih zdravil, kot so zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, zdravila proti epilepsiji, zdravila za lajšanje bolečin in pomirjevala.

Trenutne razmere bi se lahko zaradi naraščajočih cen energije še poslabšale, saj proizvodnja nekaterih zdravil postaja nerentabilna.

Farmacevtske sestavine se običajno proizvajajo mesece pred izdelavo zdravila. To je v kombinaciji z dolgotrajnimi energetskimi pogodbami doslej zaščitilo številna podjetja pred visokimi stroški, pravijo v družbi Teva Pharmaceutical Industries Ltd., ki je nedavno objavila poročilo o stanju osnovnih zdravil v Evropi. 

Dobavna veriga za mnoga osnovna zdravila ni odporna, ker proizvajalci takih zdravil pogosto ne obravnavajo kot prednostne naloge. Nizka cena in nizka marža številnih teh zdravil pomenita, da farmacevtska podjetja nimajo nobene ekonomske spodbude, da bi imela rezervni načrt za proizvodnjo ali da bi izdelala dodatne količine.

Če se bodo marže farmacevtskih sestavin še naprej zniževale, se mnoga farmacevtska podjetja morda ne bodo mogla več soočiti s stroški, kot so popravila strojev, kar bi lahko privedlo celo do zaustavitve proizvodnje v nekaterih tovarnah. 
 

Farmacevtski proizvajalci zmanjšujejo proizvodnjo in stroške prenašajo na stranke 

Centrient Pharmaceuticals, proizvajalec farmacevtskih sestavin, je dejal, da ga je osemkratno povečanje stroškov energije v njegovi tovarni v Delftu prisililo v zmanjšanje proizvodnje te ključne sestavine, ki se uporablja za izdelavo cefalosporinskih antibiotikov, kar ima že posledice za stranke. Leto 2023 bo po mnenju te družbe ostalo nestanovitno in malo verjetno je, da se bodo razmere stabilizirale v naslednjih 12 mesecih.

Corden Pharma, proizvajalec farmacevtskih sestavin s sedežem v Nemčiji, je dejal, da so visoke cene energije močno prizadele družbo, saj ima ta večino proizvodnje, ki je energetsko intenzivna, locirane v Evropi. Družba proizvodnje za enkrat še ni zmanjšala, vendar je nekatere višje stroške prenesla na svoje kupce. Ta podjetja so po drugi strani dejala, da bi višanje cen lahko pripeljalo do tega, da nekatera zdravila izločijo iz svojega portfelja. Razmere bodo še posebej prizadele proizvodnjo starejših, manj inovativnih izdelkov.  

V podobnem položaju je tudi svetovni proizvajalec farmacevtskih sestavin Olon SpA , ki ima proizvodne obrate v Italiji, Indiji, na Kitajskem in v ZDA. Družba za enkrat še ni omejila proizvodnje, a njeni stroški energije, ki so najvišji v njeni italijanski tovarni, so sedaj petkrat višji od ravni leta 2019. Družba izdeluje sestavine, ki se med drugim uporabljajo pri zdravljenju raka, težav s srcem in boleznih prebavil. Proizvodnja teh izdelkov zahteva velike količine dušika, kar je postalo izjemno drago, saj proizvodnja zahteva velike količine energije. Tudi Olon je nekatere od teh stroškov prenesel na farmacevtske družbe, katerim dobavlja svoje izdelke, zato se v družbi bojijo, da bi se lahko nekateri njihovi kupci po Evropi in ZDA nato odločila prenehati proizvajati določena zdravila, ker je pridobivanje sestavin postalo predrago. 

Včasih pa višjih stroškov ni mogoče prenesti na stranke, saj so cene zdravil na recept v mnogih državah omejene z državnimi sistemi zdravstvenega varstva. V teh državah se lahko farmacevtska podjetja v izogib ustvarjanju izgube, odločijo za zmanjšanje proizvodnje, kar povzroči pomanjkanje na trgu. To je dilema, s katero se sooča tudi družba Medichem SA, ki prodaja sestavine zdravil približno 600 farmacevtskim podjetjem po vsem svetu. Družba le redko lahko prenese na stranke. Računi za energijo so se v tej družbi od začetka ruske vojne v Ukrajini podvojili, kar je spodbudilo njihovo odločitev, da prenehajo s proizvodnjo dveh farmacevtskih sestavin in dveh zdravil. Poslovne odločitve, kot je opustitev proizvodnje, pa imajo lahko resne posledice za bolnike.
 

Največji izzivi se pojavljajo med sezono gripe 

Največji izzivi se pojavljajo med sezono gripe, ki je v tej zimi zelo razširjena, zato narašča povpraševanje po zdravilih, ki zdravijo zaplete po gripi, kot so vnetja ušes in pljučnica. 
 
Mnogi zdravniki ljudem z gripo ali z respiratornimi virusi predpisujejo antibiotike, predvsem zaradi tveganja za razvoj sočasnih ali poznejših bakterijskih okužb, čeprav antibiotiki ne zdravijo virusnih okužb.

O tem, kako porast okužb vpliva na pomanjkanje antibiotikov, smo pisali v tem prispevku.
 

Evropska agencija za zdravila pomanjkanje antibiotikov ne vidi kot večji problem 

Konzorcij evropskih organizacij bolnikov in potrošnikov je pred kratkim pozval Evropsko agencijo za zdravila (EMA), naj obravnava pomanjkanje zdravil kot velik problem in sestavi seznam kritičnih zdravil, da bi se izognili nadaljnjemu pomanjkanju.

A EMA se je odločila, da pomanjkanje antibiotikov v Evropi ne bo označila za "velik dogodek", saj so obstoječi ukrepi za odpravo pomanjkanja kratkoročno delovali.

Poleg uporabe alternativ je EMA med drugimi priporočili tudi spodbudila države članice, naj dovolijo uporabo zdravil, ki morda niso dovoljena doma.
 

 
Viri: Factiva, Dow Jones, Reuters

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju farmacije

Nemčija se sooča s pomanjkanjem zdravil proti rakuZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: