Nemčija postaja glavna lokacija za proizvodnjo polprevodnikov v Evropi

četrtek, 10. avgust 2023
 

Tovarna čipov v Dresdnu je za Nemčijo osrednjega pomena

Tajvanski proizvajalec čipov TSMC je 8. avgusta namenil 3,5 mlrd EUR svoji tovarni v Nemčiji, ki je hkrati tudi prva v Evropi. Pri tem je izkoristil tudi veliko državno podporo.

Tovarna, ki bo za TSMC tretja zunaj tradicionalnih proizvodnih baz Tajvana in Kitajske, je osrednjega pomena za Nemčijo, ki mora spodbujati domačo industrijo polprevodnikov, če želi, da njena avtomobilska industrija ostane konkurenčna na globalnem trgu.

EU je odobrila evropski zakon o čipih, 43 mlrd EUR vreden subvencijski načrt za podvojitev zmogljivosti izdelave čipov do leta 2030, da bi dohitela Azijo in ZDA, potem ko so pomanjkanje in visoke cene med pandemijo Covid-19, povzročile velike motnje pri evropskih avtomobilskih proizvajalcih. Več v tem prispevku.

Nemčija, ki že od leta 2021 vabi največjega pogodbenega proizvajalca čipov na svetu, bo za tovarno v Dresdnu prispevala do 5 mlrd EUR.

"Nemčija zdaj verjetno postaja glavna lokacija za proizvodnjo polprevodnikov v Evropi," je dejal nemški kancler Olaf Scholz manj kot 2 meseca po tem, ko je Intel objavil 30 mlrd EUR evrov vreden načrt za izgradnjo dveh tovarn za izdelavo čipov v državi. "To je pomembno za odpornost proizvodnih struktur po vsem svetu, vendar je pomembno tudi za prihodnjo sposobnost preživetja naše evropske celine in seveda je še posebej pomembno za prihodnjo sposobnost preživetja Nemčije."
 

TSMC je največja posamezna naložba v zgodovini Saške

V Saški, ki je središče elektronske industrije nekdanje Vzhodne Nemčije, je že več tovarn čipov, a je naložba TSMC največja posamezna naložba v zgodovini Saške.

Tovarna in njeni dobavitelji bodo odprli 10.000 novih delovnih mest, kar bo zahtevalo tudi več naložb v usposabljanje. Tovarna naj bi bila odprta v letu 2027, skupaj pa bo stala okoli 11 mlrd EUR. 

Družba TSMC bo vložila tudi 3,49 mlrd EUR v hčerinsko družbo European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), kjer ima družba 70 % lastništvo. Nemški družbi Bosch in Infineon ter nizozemska NXP bodo imele v lasti vsak po 10 % tovarne.

Tudi proizvajalec polprevodnikov Wolfspeed je že izkoristil ponujene subvencije v Nemčiji, saj želi EU do leta 2030 podvojiti svoj svetovni tržni delež na področju polprevodnikov na 20 %.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je naložbo pozdravil kot glasovanje o zaupanju v nemško gospodarstvo, ki so ga po ruski invaziji na Ukrajino prizadele visoke cene energije, kar je sprožilo upočasnitev in strah, da bi se evropska gospodarska sila lahko de-industrializirala.

"V Nemčiji bo nastal pravi ekosistem za proizvodnjo polprevodnikov," je dejal. "Ustvaril bo naročila za celoten sektor, za izdelovalce strojev, za proizvajalce optike, za kvalificirane delavce."

TSMC prav tako vlaga 40 mlrd USD v novo tovarno v zahodni ameriški zvezni državi Arizona, s čimer podpira načrte Washingtona za večjo proizvodnjo čipov, hkrati pa gradi tudi tovarno na Japonskem v skupnem podjetju s Sonyjem.
Viri: Factiva, Reuters

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Velikopotezni načrti proizvajalcev čipov za gradnjo tovarn v Evropi, ZDA in Aziji

Gospodarstvo ter možnost vstopa na nemški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: