Norveška bo omejila izvoz električne energije

četrtek, 11. avgust 2022

 
Podnebne spremembe negativno vplivajo na proizvodnjo hidroelektrične energije 

Norveška namerava omejiti izvoz električne energije v Evropo, če bo gladina vode v rezervoarjih, ki se uporabljajo za njene hidroelektrarne, ostala nizka. To bi lahko povzročilo prekinitev prepotrebne oskrbe držav, ki se to zimo že soočajo s pomanjkanjem energije.
 
Približno 90 % norveške proizvodnje energije proizvedejo hidroelektrarne, ki jih je na Norveškem okoli 1.700. Zaradi manjše količine padavin je količina vode v rezervoarjih nizka, zaradi česar je država dala prednost obnavljanju vodnih rezerv in zagotavljanju domače oskrbe z električno energijo.
 
Norveška vlada je 8. avgusta napovedala, da namerava omejiti izvoz električne energije iz države, ko bo novo vode v hidroelektrarnah padel na nizko raven.
 
Vlada je dejala, da ekstremne spremembe v količini padavin, ki jih povzročajo podnebne spremembe, bistveno vplivajo na trenutno sposobnost proizvajanja hidroelektrične energije.
 
Po podatkih borze Nord Poool je proizvodnja električne energije na Norveškem letos na letnem nivoju upadla že za -27 % in za -23 % glede na povprečne ravni proizvodnje v letih 2019–2021.
 
Norveška je običajno velika izvoznica električne energije, saj približno 20 % svoje proizvodnje izvozi v druge države, predvsem v Združeno kraljestvo, na Nizozemsko in v Nemčijo. Te države so zaradi ruskih omejitev oskrbe s plinom, bolj kot kdaj koli prej odvisne od norveške oskrbe z energijo.
 
 

Vpliv omejitev izvoza na cene 

Omejitev izvoza bi lahko povišala cene električne energije v regiji, saj si sosednje države želijo zagotoviti dodatno dobavo električne energije pred zimo.
 
Cene električne energije v regijah NO1 in NO2 na južnem Norveškem, so v obdobju 1.4. – 10.8. 2022 v povprečju znašale 187,3 EUR/MWh, kar je precej več od 50,6 EUR/MWh v istem obdobju leta 2021. Ekstremno visoke cene so posledica strožje oskrbe z električno energijo in nestanovitnosti mednarodnega trga.
 
Grožnja zmanjšanja mednarodne oskrbe z električno energijo pošilja signale tudi na sosednje trge električne energije.
 
Namera norveške vlade, da zaščiti svoje rezerve hidroenergije, predstavlja tveganje ob podpovprečnih padavinah do konca poletja ter hkratnem povečanem povpraševanju po energiji zaradi prihajajoče zime.


 
Viri: Factiva, Dow Jones, European Daily Electricity Markets
 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij

Priložnosti na norveškem trgu
 

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: