Portugalska je podaljšala ničelni DDV za osnovne živilske izdelke

torek, 12. september 2023
 

Portugalska je do konca leta podaljšala ničelni DDV na 46 osnovnih živil

Ničelni DDV na osnovna živila so na Portugalskem uvedli aprila letos, sprva za obdobje 6 mesecev. Ničelni DDV velja za 46 vsakodnevnih prehrambnih izdelkov, vključno s sadjem, zelenjavo, mesom, ribami, mlečnimi izdelki in kruhom.

7. septembra pa je Svet ministrov podaljšal ta ukrep do konca letošnjega leta. Ministrica predsedstva Mariana Vieira da Silva je v izjavi za javnost povedala, da je začetna faza ničelnega DDV, ki je trajala od 17. aprila do 28. avgusta 2023, povzročila skoraj -10 % znižanje cen živil za potrošnike.

Portugalska vlada ocenjuje ukrep kot uspešen, saj je privedel do učinkovitega in sorazmernega znižanja cen osnovne košarice zdrave hrane.

Po podatkih portugalske agencije za gospodarstvo in varnost hrane (ASAE) se je inflacija hrane na Portugalskem avgusta umirila na 7,3 %, kar je več kot polovica manj od 15,4 % pred uvedbo ničelnega DDV aprila. Kljub temu pa je stopnja zvišanja cen še vedno višja od srednjeročnega cilja vlade, ki je zato sprejela odločitev o podaljšanju ukrepa do konca leta 2023.

Ničelna stopnja DDV za osnovna živila je posledica tristranskega sporazuma, podpisanega med vlado ter sektorjema proizvodnje in distribucije hrane. Namen sporazuma je boj proti učinkom inflacije na družinski dohodek.

46 izdelkov, ki sestavljajo seznam, je bilo izbranih ob upoštevanju košarice zdrave hrane ministrstva za zdravje in podatkov distribucijskih podjetij o izdelkih, ki jih Portugalci največ uživajo. 

 

Ukrepi, ki jih za znižanje visokih cen hrane sprejemajo druge evropske države 

 

Francija 

Francija je prav tako sprejela ukrepe za boj proti visokim stroškom hrane, saj je prejšnji mesec s proizvajalci dosegla dogovor o zamrznitvi ali znižanju cen za vrsto blaga, vključno s hrano.

Več o prizadevanjih Francije za znižanje cen hrane, si lahko preberete v tem prispevku.

Vendar je francoski finančni minister Bruno Le Maire dejal, da nekateri proizvajalci ne storijo dovolj, da bi pomagali v boju proti inflaciji, pri čemer je izpostavil Nestlé, PepsiCo in Unilever kot podjetja, ki ne sledijo tej usmeritvi.
 

Madžarska 

Tudi Madžarska je lani sprožila program za omejitev cen. Ukrep je prenehal veljati letos avgusta. Junija ga je namreč nadomestila alternativna shema, ki je košarici 20 živil zvišala tako imenovane obvezne popuste iz 10 % na 15 %.
 

Italija

V Italiji je Združenje FMCG vladi predložilo pismo o nameri, da bi člane proizvajalcev hrane učinkovito pozvali k znižanju cen.
8. septembra se je Združenje srečalo z Ministrstvom za gospodarstvo, da bi opredelili pobude, namenjene boju proti negativnim učinkom inflacije na potrošnike in družine.

V nadaljnja srečanja in dogovore bo vključena celotna dobavna veriga, vključno s predelovalci in dobavitelji surovin, energetskimi in logističnimi podjetji ter predstavniki embalaže in distribucije.

Inflacija živil v Italiji se je avgusta 2023 medletno znižala s 5,9 % na 5,5 % in je bila najnižja po januarju 2022. Inflacija pri predelani hrani je znašala 10,1 % in se je znižala z 10,5 %. Stopnja za nepredelano hrano je bila 9,2 % v primerjavi z 10,4 %.
 

Viri: Factiva, MarketLine, Just-Food

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na portugalski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: