Prihodki italijanskega sektorja lesenega pohištva upadli bolj od pričakovanj

četrtek, 15. februar 2024
 

Promet v italijanskem sektorju lesnega pohištva je lani upadel za -8,1 %

FederlegnoArredo, italijansko združenje lesno-predelovalne in pohištvene industrije, je na tiskovni konferenci pohištvenega sejma Salone del Mobile v Milanu, predstavilo podatke o italijanskem pohištvenem sektorju.

Po podatkih italijanskega statističnega urada Istat je promet v sektorju lesenega pohištva v letu 2023 upadel za -8,1 % na 52,6 mlrd EUR.

Padec v višini -8,1 % je bil nižji od prejšnje napovedi -7 %, objavljene decembra 2023, ko so v Združenju tudi napovedali, da bi se moral izvoz italijanskega pohištva leta 2024 nekoliko okrepiti, kljub padcu zaupanja potrošnikov in omejenim vzorcem porabe po vsem svetu.

Padec dobavne verige kot celote je povzročil tudi upad notranjega povpraševanja po 2 letih izjemne rasti, pri tem pa je bila inflacija eden glavnih dejavnikov negativne uspešnosti sektorja.

Prodaja na domačem trgu v Italiji je lani upadla za -10,1 % na 32,7 mlrd EUR, prihodki od izvoza pa so se znižali za -4,5 % na 20 mlrd EUR.

V Združenju pojasnjujejo, da se italijanski trg pohištva sooča z negotovim makro okoljem, predvsem na nemškem in ameriškem trgu.

Tudi trenutna kriza v Sueškem prekopu ima močan vpliv na več področjih. Teroristični napadi na tuje kontejnerske ladje vplivajo tako na izvoz iz dobavne verige lesa, kot na uvoz.

Francija je največji italijanski izvozni trg za leseno pohištvo, sledita pa ji Nemčija in ZDA. Kitajska je glede na velikost izvoza na 7. mestu.
 

Salone del Mobile, 16. do 21. april 2024 

Italijanski sejem pohištva Salone del Mobile bo letos potekal od 16. do 21. aprila.

Na sejmu organizatorji pričakujejo več kot 1.900 razstavljavcev, kar je približno enako kot v lanskem letu.

Na šestdnevnem sejmu pričakujejo več kot 300.000 obiskovalcev s ključnih trgov Evrope, ZDA, Kitajske, Savdske Arabije, Indije in Daljnega vzhoda, ki si bodo lahko ogledali najnovejše izdelke in trende na področju pohištva, kuhinj in kopalnic.

 

 
Viri: Factiva, WWD

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na italijanski trg
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: