Visoka inflacija povečuje socialno nestabilnost v Alžiriji

torek, 29. marec 2022
 

Ukrajinska vojna lahko vodi do pomanjkanja hrane v Alžiriji

Ukrajinska vojna je povzročila znatno povišanje mednarodnih cen surovin, zlasti žita in energentov. Motena je tudi oskrba in vse to bo verjetno prispevalo k inflacijskim pritiskom in strahu pred pomanjkanjem hrane v Alžiriji. 13. marca je alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune napovedal prepoved izvoza ključnih osnovnih živil, vključno z jedilnim oljem, sladkorjem, zdrobom, testeninami in vsemi izdelki na osnovi pšenice.
 

Visoke cene hrane bodo znižale gospodarsko rast ter družbeno-politično stabilnost

Naraščajoče cene hrane bodo vplivale na napovedi gospodarske rasti ter politično in družbeno stabilnost v državi. Inflacija cen življenjskih potrebščin, je v Alžiriji po podatkih Urada za statistiko, januarja 2022 dosegla 8,9 %. EIU napoveduje, da bo leta 2022 presegla 10 %. Rast cen osnovnih živil bo najbolj prizadela najrevnejše in povečala tveganje za nezadovoljstvo javnosti. Vlada uvaja nujne ukrepe za zajezitev inflacije hrane in omejevanje pomanjkanja hrane, kar bo povečalo že tako precejšnjo porabo in otežilo dolgoročno fiskalno racionalizacijo. Vendar bodo višji prihodki od izvoza ogljikovodikov, zaradi naraščajočih mednarodnih cen nafte, povzročili višje prihodke države. To bo vladi omogočilo povečanje izdatkov za subvencije in uvoz hrane, kar bo nekoliko ublažilo tveganja socialnih nemirov.

Alžirija bo v prihodnjih mesecih močno odvisna od uvoza hrane

Alžirske oblasti so zaskrbljene zaradi morebitnega pomanjkanja hrane v prihajajočem verskem mesecu ramazanu, ki se začne 2. aprila. To bi lahko povečalo napetosti v obdobju, ko ljudje tradicionalno porabijo več za hrano in organizirajo velika javna zbiranja. Domači proizvajalci v Alžiriji lahko zadostijo le približno 35 % potreb države po pšenici. Kljub izvoznim omejitvam ne bodo mogli zadovoljiti potreb države, še zlasti zato, ker težave s pomanjkanjem vode že negativno vplivajo na pridelavo žit. Alžirija bo v prihodnjih mesecih še naprej močno odvisna od uvoza. Zmanjševanje vrednosti lokalne valute bo povečala tudi breme tega uvoza. Alžirija je napovedala, da bo leta 2022 uvozila 100.000 ton krompirja in 54.000 ton rdečega mesa. Vendar pa obstaja veliko tveganje za pomanjkanje hrane v prihodnjih mesecih, zaradi možnih motenj v svetovnih oskrbovalnih verigah, ki so posledica odločitve Rusije, da omeji izvoz pšenice (Alžirija letno uvozi 25 % svoje pšenice iz Rusije, poleg tega pa je tudi Ukrajina pomembna svetovna izvoznica žita ) in odločitev Argentine, da ustavi nove registracije izvoza sojinega olja in mesa, čemur bi lahko sledile tudi druge države.

Vplivi na alžirsko gospodarstvo

EIU pričakuje, da bo vlada lahko kratkoročno ublažila socialno nezadovoljstvo z izkoriščanjem naraščajočih fiskalnih prihodkov od ogljikovodikov. Vendar to ne bo rešilo temeljnega političnega nezadovoljstva in bo Alžirijo še bolj oddaljilo od strukturnih reform, ki jih alžirsko gospodarstvo nujno potrebuje.


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

 

Preberite še:

EU napovedi za porabo in oskrbo s pšenico

Globalni trendi na področju hrane in pijače

Ukrajina je uvedla izvozna dovoljenja za kmetijske proizvode

Severna Makedonija omejila izvoz žit in jedilnega olja

Zaradi ruske agresije ogrožena svetovna oskrba s hrano