Vloga Kitajske v svetovni trgovini

četrtek, 18. avgust 2022
 

Kitajska je postala ključni del globalnih dobavnih verig

EU, Kitajska in ZDA so glavne trgovinske partnerice za 75 % držav po vsem svetu. V zadnjih 20 letih je EU največja izvoznica in uvoznica blaga na svetu, glede na vrednost. Vendar se svetovna trgovinska scena spreminja. Odkar se je Kitajska pred 20 leti pridružila Svetovni trgovinski organizaciji WTO, je država hitro postala 2. največja izvoznica in uvoznica na svetu, prehitela je celo ZDA in postala ključni del globalnih dobavnih verig.
 

Diplomatski odnosi med EU in Kitajsko se slabšajo 

EU je v zadnjih letih ohranila močno svetovno trgovinsko moč in močno politično odprtost za liberalizacijo trgovine. Brez upoštevanja trgovine med EU, je Evropa, ki jo sestavljajo EU, Združeno kraljestvo, Švica, Norveška in Turčija, glavna destinacija izvoza za 59 držav in glavni vir uvoza za 68 držav na svetu. Vendar se diplomatski odnosi EU s Kitajsko slabšajo, gospodarske sankcije po ruski invaziji na Ukrajino pa so zmotile trgovino v regiji. EIU ocenjuje, da si bo EU v prihodnjih letih prizadevala za večjo samozadostnost pri proizvodnji strateških dobrin, kot so polprevodniki in vmesni deli.
 

Kitajska trgovinska moč bo še naprej naraščala 

V zadnjih dveh desetletjih je Kitajska postala največja izvozna destinacija za 35 držav (od 6 v letu 2000) in glavni vir uvoza za 44 držav (od 0 leta 2000). Vendar se gospodarski uspeh in vključevanje Kitajske v mednarodne trgovinske in dobavne verige srečujeta s političnimi trenji z vse bolj zaskrbljenimi zahodnimi partnerji. Kljub tem napetostim EIU pričakuje, da bo kitajska trgovinska moč še naprej naraščala in da bo do leta 2026 17,5 % svetovnega izvoza blaga izviralo iz Kitajske (v primerjavi s 14,5 % letos).
 

Kitajska je prehitela Japonsko 

Položaj Kitajske se je dvignil, ko je Japonska, 3. največje gospodarstvo na svetu, izgubila položaj na svetovni trgovinski sceni. 
Leta 2000 je bila Japonska glavna izvozna destinacija za 9 držav in glavni vir uvoza za 8 držav. Danes ni več največja izvozna destinacija ali vir uvoza za nobeno državo, saj jo Kitajska prehiteva v vseh kategorijah blaga.
 

ZDA ohranjajo veliko trgovinsko moč 

ZDA še naprej ohranjajo veliko trgovinsko moč, saj so največja svetovna uvoznica. Leta 2021 so ZDA predstavljale 13 % svetovnega uvoza blaga. Država je glavni vir uvoza za 28 držav in največja destinacija izvoza za 30 držav. Vendar pa si ZDA prizadevajo za agresiven pristop k obnovitvi proizvodnje s sprejemanjem zakonodaje za povečanje proizvodnje polprevodnikov in ohranjanjem tarif za nekatere kitajske uvoze. EIU napoveduje, da bodo ZDA v prihodnjih letih ohranile carine za Kitajsko in svojo vedno bolj protekcionistično držo do trgovinskih sporazumov.
 

Znotraj-regionalna trgovina bo imela v prihodnjih letih vse pomembnejšo vlogo 

38 gospodarstev v razvoju največ uvaža iz EU. Vendar pa vloga Kitajske po letu 2000 hitro narašča. Kitajska je postala 2. največja trgovinska partnerica za gospodarstva v razvoju in je takoj za EU kot glavna destinacija uvoza za 37 od teh držav. EIU ocenjuje, da bo imela znotraj-regionalna trgovina v prihodnjih letih vse pomembnejšo vlogo. Republika Južna Afrika je na primer največja izvozna država za 8 drugih afriških držav, ZAE pa so postali glavna izvozna destinacija za 9 držav na Bližnjem vzhodu in v Afriki.
 

Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

 

Preberite še:

 
Kitajska bo ostala vodilna v globalni dobavni verigi

Ukrajinska kriza preusmerja evropske trgovinske tokove

Glavni trendi, ki vplivajo na globalne dobavne verige v 2022
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: