Avstralija je 6. največji trg šampanjca na svetu

torek, 30. maj 2023
 

Avstralski potrošniki so vse bolj izobraženi glede vin in so zanj pripravljeni porabiti tudi vse več denarja

Leta 2022 je Avstralija uvozila rekordnih 10,5 mio steklenic francoskega penečega vina, kar je 6 % več na medletni ravni.

Združeno kraljestvo je v tem letu uvozilo 28 mio steklenic, Francija pa jih je za lokalno uporabo zadržala 138,3 mio.

Najnovejši podatki Comite Champagne, regulatornega organa, ki zastopa vinarje, pridelovalce in zadruge vinskega področja Champagne v Franciji, kažejo, da se je vrednost avstralskega trga njihovega šampanjca v letu 2022 povečala za 17,7 %. V tem letu so v Avstralijo izvozili za 188 mio EUR šampanjca.

Kljub manjšemu številu prebivalstva, v primerjavi z nekaterimi drugimi državami uvoznicami, je Avstralija zdaj postala 6. izvozni trg šampanjca in se približuje veliko večjim državam, kot so Japonska, Nemčija in Belgija, ki so na 3., 4. in 5. mestu.
 

Nova tržna niša je šampanjec z nizkim odmerkom sladkorja

Analiza Comite Champagne za leto 2022 je pokazala, da se je količinsko izvoz medletno povečal v vseh kategorijah šampanjca, vključno z rose in vintage šampanjcem.

Brut non-vintage stil ostaja najbolj priljubljena kategorija šampanjca med avstralskimi pivci, saj predstavlja 88 % vsega izvoza.

Najbolj popularen med pivci postaja šampanjec z majhnimi odmerki sladkorja, ki vsebuje od 0 do 6 gramov sladkorja na liter.
Šampanjec z nižjim odmerkom sladkorja je lažji, bolj suh in svež in je šampanjec, ki ga v restavracijah najbolj priporočajo zaradi odličnega kombiniranja s hrano. Izvoz šampanjca z majhnimi odmerki sladkorja je leta 2022 dosegel 280.000 steklenic, kar je skoraj dvakrat več kot leta 2021.
 

Avstralski trg vina

Avstralski trg postaja vse bolj izobražen o šampanjcu in išče nekaj drugačnega, zato se je tudi v Avstraliji uveljavil šampanjec z nizkimi odmerki, ki je prava tržna niša za ljubitelje šampanjca.

Šampanjec so Avstralci včasih pili le ob posebnih priložnostih, po pandemiji pa se je trend bistveno spremenil, saj so se ljudje v času Covida naučili preprosto uživati v trenutku in zdaj po šampanjcu posegajo tudi ob običajnih priložnostih.

Največje povpraševanje v avstralskih restavracijah je po premium blagovnih znamkah in prestižnih cuvee šampanjcih, ki jih izdelujejo iz mešanjem različnih sort vina, povečuje pa se tudi priljubljenost prosecca in penečega roseja.

STATISTA ocenjuje, da bo vrednost avstralskega trga vina v letu 2023 dosegla 11,4 mlrd EUR.

Poraba vina na prebivalca naj bi v letu 2023 dosegla 22,47 litra.

V obdobju 2023-2027 naj bi trg rasel po 4,48 % povprečni letni stopnji in leta 2027 dosegel vrednost 13,58 mlrd EUR. Obseg trga naj bi v letu 2027 dosegel 645,10 mio litrov.Viri: Factiva, The Australian, Statista

 

Preberite tudi: 

Globalni trendi na področju hrane in pijače

Priložnosti na avstralskem trgu
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: