Evropske cene plina so zaradi strahu pred stavko v Avstraliji zrasle za 18 %

četrtek, 17. avgust 2023
 

Evropske cene plina so se zaradi strahu pred stavkami v Avstraliji povišale za 18 %

Nekaj 100 avstralskih delavcev v 3 avstralskih tovarnah za utekočinjeni zemeljski plin (LNG), ki grozi s stavkami v prizadevanju za boljše plače in pogoje, je spravilo na kolena evropske trgovce s plinom, ter čez noč povzročilo več 10 mlrd USD dobičkov in izgub.

Terminske pogodbe za plin za prihodnji mesec so se v Evropi 15. avgusta povišale za 18 %, medtem ko so cene v Združenem kraljestvu poskočile za več kot 15 % zaradi strahu pred nadaljnjimi motnjami v svetovni dobavni verigi plina.
 

Pomen avstralske oskrbe s plinom za svetovno energetsko varnost 

Incident poudarja pomen avstralske oskrbe s plinom za svetovno energetsko varnost. Zgolj možnost, da bi bila proizvodnja LNG v Avstraliji motena, je povzročila skoke cen vse do Nemčije.

Avstralija je pomemben igralec na trgih LNG, njena proizvodnja pa predstavlja približno 20 % celotne svetovne proizvodnje. Od tega deleža približno polovico proizvedejo projekti North West Shelf, Gorgon in Wheatstone, ki se vsi nahajajo ob obali Zahodne Avstralije. Delavci na vseh 3 projektih si prizadevajo izboljšati svoje plače in delovne pogoje.

Avstralija je poleg Katarja in ZDA ena največjih izvoznic LNG na svetu.
 
Avstralija LNG izvaža predvsem na azijske trge in le redko v Evropo, vendar bi morebitno pomanjkanje dobave v Azijo povečalo konkurenco za druge vire LNG, na katere se zanaša Evropa.

Možnost stavk v treh avstralskih tovarnah za LNG, ki jih upravljata Woodside in Chevron, ogroža do 40 mio ton LNG dobave, kar predstavlja skoraj polovico avstralske proizvodnje in 10 % svetovne dobave LNG.

Stavke v Shellovem manjšem projektu Prelude, s 3,6 mio ton na leto, so lani povzročile večtedenski izpad. Trg je zaskrbljen, da bi se podoben dolgotrajni izpad lahko ponovil zdaj, vendar v 10-krat večjem obsegu.

Morebitne stavke bi lahko evropske in azijske cene plina spet zvišale na lanskoletne krizne ravni.


 
 
Viri: Factiva, The Australian, EIU, Reuters
 
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Globalni trg vodika naj bi se do leta 2050 povečal za 6 krat

Predstavitev gospodarstva Avstralije

Gospodarstvo ter možnost vstopa na avstralski trg

Poslovno sodelovanje Avstralije s Slovenijo
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: