Irski izvoz je junija dosegel skoraj rekordnih 19,5 mlrd EUR

četrtek, 17. avgust 2023
 

Irska blagovna menjava v juniju 2023 

Irska je junija 2023 izvozila za skoraj rekordnih 19,5 mlrd EUR blaga. To je bil 2. najvišji zabeleženi mesečni znesek, saj je bil doslej izvoz najvišji marca 2022, ko je dosegel 20,3 mlrd EUR.

Kljub dobrim rezultatom v juniju se je vrednost izvoza blaga v obdobju od januarja do junija 2023 zmanjšala za -3 % na 102 mlrd EUR, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2022.

Statistični podatki tudi kažejo, da se je vrednost uvoza blaga junija zmanjšala za -4 % na 12,3 mlrd EUR, v primerjavi z junijem 2022.

Trgovinski presežek države je junija 2023 v primerjavi s prejšnjim mesecem poskočil za 70 % na 6,6 mlrd EUR.
 

Združeno kraljestvo je najpomembnejši irski izvozni trg 

Izvoz v Združeno kraljestvo je znašal 2,3 mlrd EUR ali 12 % celotnega letošnjega junijskega izvoza. 
 
Največji delež izvoza v Združeno kraljestvo predstavljajo kemikalije in sorodni izdelki (1,4 mlrd EUR) ter hrana in žive živali (345 mio EUR).

Izvoz v Združeno kraljestvo se je v prvih 6 mesecih leta 2023 v primerjavi s prvimi 6 meseci leta 2022 povečal za 9 % na 9,5 mlrd EUR.

Uvoz iz Združenega kraljestva je junija znašal 1,7 mlrd EUR ali 14 % celotne vrednosti uvoza. 
 

Izvoz v EU in ZDA 

Statistični podatki kažejo, da je Irska v letošnjem juniju v EU izvozila za 6,7 mlrd EUR ali 34 % celotnega izvoza blaga, od tega 1,7 mlrd EUR v Belgijo (Antwerpen je globalno distribucijsko središče za farmacevtske izdelke), 1,3 mlrd EUR v Nemčijo in 1,3 mlrd EUR na Nizozemsko. 

ZDA so bile glavna destinacija zunaj EU, kamor je Irska junija izvozila za 5,7 mlrd EUR ali 29 % celotnega izvoza.
 

Glavna gonilna sila irskega izvoza je farmacevtska industrija 

Po podatkih Centralnega statističnega urada se je vrednost izvoza v letošnjem juniju povečala v vseh panogah za skupno 10 % na medletnem nivoju, na 19,5 mlrd EUR.

Izvoz medicinskih in farmacevtskih izdelkov je dosegel 7 mlrd EUR, izvoz organskih kemikalij pa 4,4 mlrd EUR. Oba sektorja skupaj sta junija ustvarila približno 60 % celotnega izvoza.
 

Irska je globalno farmacevtsko središče 

Irska je 7. največja proizvajalka zdravil na svetu in je največja neto izvoznica farmacevtskih izdelkov v EU.
 
Farmacevtska industrija na Irskem je sestavljena iz mešanice mednarodnih in lokalnih podjetij. Na irskem trgu deluje 24 od 25 največjih konkurentov na globalnem farmacevtskem trgu, vključno z družbami Pfizer, Johnson & Johnson, BMS, Roche, Novartisom in AbbVie.
 
Tuja podjetja na Irskem privlači kvalificirana delovna sila, visoka raven proizvodnje in skladnosti, konkurenčna davčna stopnja (ki je z 12,5 % najnižja v regiji) ter enostaven dostop do evropskih trgov.

Neposredno irski farmacevtski sektor zaposluje okoli 50.000 ljudi, podobno število zaposlenih pa je tudi v storitvenem sektorju.
 
Irska industrijska politika je bila zadnjih 50 let osredotočena na privabljanje in ohranjanje neposrednih tujih naložb. Uveljavitev davčnih spodbud za farmacevtska proizvodnja je v državo pritegnila številne multinacionalne proizvajalce zdravil.


 
Viri: Factiva, The Irish Times, Fitch Solutions, IPHA
 

 
Preberite še:


Globalni trendi na področju farmacije

Gospodarstvo ter možnost vstopa na irski trg Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: