Leto dni po ameriškem zakonu o zmanjševanju inflacije (IRA)

torek, 22. avgust 2023

 
Mineva leto dni od sprejetja ameriškega zakona o zmanjševanju inflacije – IRA 

ZDA so pred letom dni sprejele zakon o zmanjševanju inflacije, ki ponuja obsežne zelene subvencije; 369 mlrd USD davčnih olajšav v 10 letih za proizvodnjo električnih vozil, baterij, vodika ali sončnih kolektorjev.
 
Mnogi v Evropi so se bali, da bo to nov udarec za evropsko gospodarstvo, ki se spopada s posledicami vojne v Ukrajini in posledicami pandemije Covid-19.
 
EU je sprva pozdravila podnebju prijazen ameriški zakon, vendar je postala zaskrbljena, da bodo najboljša evropska podjetja za čisto tehnologijo odšla v ZDA, da bi si zagotovila davčne olajšave, s čimer bi Evropa izgubila znanje in izkušnje, naložbe, nove tehnologije in prihodnja delovna mesta.

Za enkrat še ni podatkov o tem, ali je zaradi IRA prišlo do množičnega preusmerjanja naložb iz EU v ZDA. Verjetno jih je bilo nekaj, a gotovo ne veliko.

Ključ do zmanjšanja privlačnosti IRA za evropska podjetja je bila odločitev, ki jo je EU sprejela marca 2023, da sprosti svoja pravila o državni pomoči, kjer lahko vsaka nacionalna vlada izenači subvencije, ki bi jih evropsko podjetje prejelo v ZDA.

In te subvencije že potekajo. Nemški konglomerat Thyssenkrupp bo na primer vložil približno 3 mlrd EUR v zeleno jeklarno v Duisburgu v Nemčiji, od tega več kot 2 mlrd EUR državnih subvencij, ki jih je EU odobrila družbi konec julija.


Financiranje zelenih naložb prek EU sklada za oživitev po pandemiji 

Uradniki EU poudarjajo, da je EU podpirala zelene industrije veliko prej kot ZDA in da je 37 % njenega velikega sklada za okrevanje po pandemiji, v višini 800 mlrd EUR, namenjenih podnebju prijaznim naložbam. Velik del reakcije na IRA, je po njihovem mnenju že obstajal, še preden je ameriški predsednik Biden predstavil svoj podnebni paket.
 
Za ustvarjanje dolgoročnejših in stabilnih pogojev za naložbe za podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi vozili, baterijami, vodikom, sončnimi paneli, toplotnimi črpalkami ali vetrnimi turbinami, EU še vedno pripravlja zakon o ničelni neto industriji in zakon o kritičnih surovinah, ki temeljita na Zakonu o čipih iz leta 2022. Več o tem si lahko preberete v tem prispevku.
 
Številni uradniki EU so bili razočarani, ker je Evropska komisija junija opustila načrte za Evropski sklad za suverenost, ki naj bi financiral prehod Evrope na zeleno gospodarstvo. Načrt je naletel na odpor nacionalnih prestolnic, ki niso več želele dajati denarja v blagajne EU, saj so bili njihovi proračuni obremenjeni zaradi naraščajočih stroškov energije, izzivov migracij in podpore Ukrajini pred rusko invazijo.
 
V dokumentu parlamenta je navedeno, da končno izbrana možnost, ki vključuje uporabo sredstev iz že dogovorjenega sklada za obnovo po pandemiji, ni bila idealna, ker se bodo ta izplačila končala leta 2026.
Vendar ima tudi ameriški model precej negotovosti, saj bi lahko sprememba administracije odpravila subvencije IRA.

 
Slabosti EU modela financiranje zelenih naložb

  • Zapletenost financiranja EU prek sklada za oživitev pomeni, da so sredstva v večini na voljo le večjim podjetjem, saj manjša podjetja le s težavo pridobijo sredstva iz tega sklada.
  • Pristop EU se osredotoča tudi na naložbe za izgradnjo proizvodnih in raziskovalnih zmogljivosti, kar pomaga le na začetku, medtem ko sistem davčnih olajšav v ZDA pomeni, da znižuje tekoče stroške proizvodnje za naslednjih 10 let.
  • Rahljanje okvira državne pomoči EU ob reševanju problema hitre podpore, ki bi ustrezala ravni ZDA, pomeni, da si velika, bogata gospodarstva, kot so Nemčija, Francija ali Italija, lahko privoščijo subvencioniranje naložb podjetij, medtem ko si razmeroma revnejše članice EU tega ne morejo.
  • Prav tako je dejstvo, da bo Evropa vsaj v bližnji prihodnosti še vedno odvisna od Kitajske glede komponent čiste tehnologije, od solarnih kolektorjev do elementov, potrebnih za baterije za električna vozila.
    Predlog zakona o kritičnih surovinah in neto ničelni industriji, mora sedaj skozi večplastni zakonodajni postopek EU, vendar ni več veliko časa, saj bodo aprila 2024 nove volitve v Evropski parlament. Če zakon ne bo sprejet do takrat, ga novo izvoljeni parlament verjetno ne bo sprejel pred letom 2025.
Viri: Factiva, Reuters
 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije
 
OVE bodo do leta 2025 največji vir proizvodnje električne energije


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: