Na Irskem so sprejeli nov zakon o označevanju alkoholnih pijač

četrtek, 22. junij 2023
 

Na Irskem so sprejeli nov zakon o označevanju alkoholnih pijač

Čeprav je tveganje na razvoj raka pri zmernem uživanjem alkohola nižje kot pri kajenju, bodo morale na Irskem kmalu vse alkoholne pijače na embalaži imeti oznake, da uživanje alkohola škoduje zdravju.

Konec letošnjega maja je irski parlament potrdil nova pravila, ki zahtevajo celovito zdravstveno označevanje alkoholnih izdelkov, od možnosti odvisnosti od alkohola in tveganja raka do vsebnosti kalorij.

Novi zakon bo začel veljati maja 2026 in bo vplival tako na proizvajalce alkoholnih pijač kot tudi na trgovce, ki jih prodajajo. Tudi bari in pubi bodo morali imeti jasne napise, ki opozarjajo na nevarnosti uživanja alkohola.
 

Odzivi proizvajalcev alkoholnih pijač na obsežno spremembo označevanja alkohola na Irskem

Sprememba pa je naletela na negativne odzive tako med lokalnimi kot mednarodnimi proizvajalci alkohola.
 
Evropski odbor vinarskih podjetij je zakon označil za neupravičeno in nesorazmerno oviro v trgovini.

Združenje Spirits Europe, ki zastopa proizvajalce, kot sta Campari in Bacardi, ter irsko ikonično blagovno znamko piva Guinness, prav tako meni, da novi zakon ustvarja nesorazmerno trgovinsko oviro, ki bo bistveno bolj vplivala na ne-irske proizvajalce in distributerje.

Velike proizvajalke vina v EU, kot sta Francija in Italija, ter zunanje države, vključno z ZDA, Kanado, Argentino in Avstralijo, so opozorile, da bo zakon negativno vplival na izvoz njihovih alkoholnih pijač na Irsko. Čeprav imajo številne od teh držav že neko obliko opozorilnih nalepk na alkoholnih izdelkih, so kritizirale neustrezno naravo zahtevanega besedila, pa tudi neposredno povezavo z rakom.

"Zakon ustvarja škodljiv precedens za prosti pretok izdelkov v različnih državah članicah EU," je v pismu irskemu parlamentu pisalo 9 držav EU. 


 

Irska neomajna pri uvedbi novih pravil 

Lokalni uradniki so neomajni pri obrambi novih pravil, glede na visoko stopnjo zdravstvenih težav v državi, povezanih z alkoholom.
 
Kljub temu, da so se stopnje uživanja alkohola v zadnjih letih znižale, so poročila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pokazala, da ima Irska eno najvišjih stopenj prekomernega pitja alkohola na svetu.

Skoraj 15 % irskega prebivalstva ima neko vrsto motnje uživanja alkohola.

"Velika večina ljudi se ne zaveda teh tveganj," je za nacionalno televizijo RTÉ dejal irski minister za zdravje Stephen Donnelly.

Donnelly je obtožil vodilne v industriji, da zaničujejo pomen medicinskih raziskav, in je dejal, da pričakuje, da bo tovrstno označevanje v prihodnjih letih in desetletjih postalo norma.

V preteklih letih je prišlo do nasprotujočih si medicinskih ugotovitev o zdravstvenih koristih majhnih količin rdečega vina ali drugih lažjih žganih pijač.

Najnovejše ugotovitve kažejo, da nobena količina alkohola ni zdrava, čeprav lahko uživanje majhnih količin alkohola z družino ali prijatelji, nekaterim pomaga pri kakovosti življenja in družbenih povezavah.

Februarja 2022 je EU zavrnila predlog opozorilnih označb za vinske steklenice, ki bi prekomerno pitje označile za škodljivo.


Viri: Factiva, Henry Daily Herald

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Gospodarstvo ter možnost vstopa na irski trg
 
Irska živilska industrijaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: