Romunija ima velik potencial za razvoj smučarskega turizma

četrtek, 22. februar 2024
 

Velik potencial Romunije za razvoj smučarskega turizma

Največ evropskih smučišč je v Alpah. Med državami po številu smučišč prevladujejo Francija, Švica, Italija, Avstrija in Nemčija, ki imajo skupaj več kot 26.000 km smučarskih prog. Ostale države imajo malo možnosti, da bi lahko resno konkurirale tem največjim smučarskim velesilam.

Glede na analizo Ski report 2023-2024, ki jo je pripravila investicijska družba Crosspoint Real Estate, ima Romunija velik potencial za razvoj smučarskega turizma ter ima vse možnosti, da postane dostopna alternativa za turiste in donosna za vlagatelje.
 

Prednosti Romunije 

Nižji stroški, vse večja želja po raznolikosti med turisti ter kulturna in geografska edinstvenost Romunije, so le nekatere prednosti, s katerimi lahko ta država v prihodnjih letih privabi pomembne naložbe.
 
V nasprotju z alpskimi lokacijami, kjer se cena kvadratnega metra za vrhunska gorska letovišča giblje od 8.000 EUR v Avstriji, do skoraj 28.000 EUR v Franciji, Romunija ponuja ugodnejše cene za nepremičnine v alpskih letoviščih.
Cene v Romuniji se začnejo pri 3.500 EUR do 4.000 EUR/m2 in dosežejo vrh pri 7.500 EUR/m2 za izjemno kakovostne nepremičnine.
 
Luksuzne koče v Romuniji ustvarijo tedenski prihodek, ki presega 4.000 EUR.
 
Poleg tega so romunska gorska letovišča namenjena celoletnim dejavnostim, zaradi česar so naložbe v nepremičnine donosne skozi vse leto in niso odvisne samo od zimskih športov.
 
Države z največjimi smučišči (z več kot 10 km dolgim delom) so lani v zimski sezoni presegle ravni iz leta 2019.
 
V zadnjem desetletju se je število prenočitev v romunskih gorskih krajih v okrožjih, kot so Alba, Harghita in Maramure, podvojilo.
 
V zadnjih letih se je v romunskih gorskih krajih močno povečala tudi gostinska ponudba, predvsem zaradi vse večje raznolikosti razpoložljivih namestitvenih zmogljivosti. Razvoj luksuznega segmenta, pojav modernih koč, skupaj z vse večjo ponudbo namestitvenih zmogljivosti, je igral ključno vlogo pri oblikovanju tega trenda.
 
Stabilna gospodarska rast v Romuniji v zadnjih letih, naraščajoče število ljudi z visokimi dohodki in vse večje zanimanje mednarodnih vlagateljev so privedli do pojava segmenta višjega cenovnega razreda na trgu stanovanjskih in hotelskih nepremičnin.
 
Čeprav je trenutno omejena, se ponudba vrhunskih nepremičnin v romunskih gorskih letoviščih ujema s standardi kakovosti v zahodnoevropskih državah. Vlagateljem ponuja konkurenčne donose in ima velik potencial za prihodnji razvoj.
 
Romunski trg je manj občutljiv na nenadne spremembe in bolje opremljen za okrevanje po nazadovanju, saj večino turizma v Romuniji predstavljajo domači turisti. Romunski turistični sektor je na primer doživel hitrejše okrevanje po pandemiji v primerjavi z državami, ki so močno odvisne od mednarodnega turizma.
 
Geografska lega Romunije ponuja še eno prednost. Medtem ko globalno segrevanje predstavlja veliko nevarnost za sektor zimskega turizma po vsem svetu, je Romunija razmeroma zaščitena pred znatnimi vplivi zaradi podnebnih sprememb. Trenutni podnebni modeli Romuniji napovedujejo celo znižanje povprečne letne temperature v naslednjih 25 letih. Ta naj bi se gibala med -1,3 °C in -4,1 °C.


 


Viri: Factiva, The Romania Journal

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju športnega turizma

Globalni trendi na področju potovalnega turizma

Podnebna kriza že vpliva na turistični sektor

Ali podnebne spremembe ogrožajo avstrijski zimski športni turizem?

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na romunski trg Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: