Severna Makedonija začenja z gradnjo avtoceste proti Albaniji

četrtek, 02. februar 2023
 

Gradnja tripasovne avtoceste proti Albaniji se bo začela zgodaj spomladi

Zgodaj spomladi se bo letos začela gradnja avtoceste, ki bo povezala Severno Makedonijo in Albanijo in je del panevropskega koridorja VIII. Novico o gradnji je 31. januarja napovedal podpredsednik severno-makedonske vlade Artan Grubi.

Projekt avtoceste se je za nekaj let zavlekel, potem ko je državna komisija za preprečevanje korupcije, ki je leta 2021 nasprotovala izbiri ameriško-turškega konzorcija Bechtel-Enka za strateškega partnerja brez razpisa, zadevo predala ustavnemu sodišču. Decembra 2021 je najvišje sodišče razsodilo v prid konzorciju Bechtel-Enke in ni začelo postopka za oceno ustavnosti sklepa vlade.

Svetovalno podjetje za avtocestni projekt Koridor VIII, italijansko podjetje IRD Engineering, je že predložilo bančne garancije, kar odpira pot za začetek pogajanj s konzorcijem Bechtel-Enko in polaganje temeljnega kamna zgodaj spomladi.

Za gradnjo avtocestnih odsekov Tetovo-Gostivar-Bukojcani in Trebenishta-Struga-Kjafasan (albanska meja), ki so del koridorja VIII in odseka Prilep-Bitola, je bil izbran konzorcij Bechtel-Enka.
 

Dokončanje osmega koridorja je strateškega pomena za državo in celotno regijo 

Tripasovna avtocesta, ki bo Severno Makedonijo povezala z Albanijo, je velik projekt, za katerega je država iz državnega proračuna namenila 300 mio EUR.

Koridor VIII povezuje bolgarsko in albansko obalo prek Severne Makedonije, koridor X pa poteka med Avstrijo in Grčijo prek Srbije in Severne Makedonije.

V strateškem interesu države je dokončanje osmega koridorja na nivoju sodobne in varne avtoceste, za kar je Severna Makedonija zavezana pred evropskimi partnerji.

Ta koridor pa je pomemben tudi za celotno regijo v smislu gospodarskega razvoja, tranzita in povezave s pristanišči Bolgarije in Albanije.
Viri: Factiva, bne IntelliNews, Faktor

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju transporta in logistike 

Priložnosti na trgu Severne MakedonijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: