Vodilne evropske destinacije za tuje investicije v obnovljive vire energije

četrtek, 21. maj 2020

Po poročilu fDi Markets je bilo Združeno kraljestvo v letu 2019 vodilna evropska destinacija za tuje investicije v obnovljive vire energije. Španija je zasedla drugo, Francija pa tretje mesto. Poročilo fDi Markets navaja tudi vodilne evropske države za tuje investicije v obnovljive vire glede na število prebivalcev. Na tej lestvici je na prvem mestu Bosna in Hercegovina, sledita pa ji Finska in Srbija.

Evropa je bila leta 2019 vodilna svetovna regija za tuje investicije v projekte obnovljivih virov energije. Lansko leto je bilo že osmo zaporedno leto, ko je Evropa beležila visoke tuje neposredne investicije, z izjemo leta 2013, ko je prišlo do znatnega padca, predvsem zaradi spremenjenih tarifnih politik, ki ponujajo finančne spodbude proizvajalcem zelene energije. Evropski trg zelene energije v zadnjih letih doživlja pravo renesanso, zlasti v segmentu sončne energije, zahvaljujoč povečanju števila dražb, tarifnim politikam in uvedbam subvencij. Glede na poročilo EU Market Outlook, je bilo leto 2019 za Evropo eno najboljših let na področju investicij v sončno energijo.

Združeno kraljestvo je vodilna evropska destinacija za tuje investicije v obnovljive vire energije, saj je med januarjem 2016 in decembrom 2019 privabila več tujih investicij v projekte zelene energije, kot katera koli druga država v regiji. Največ investicij na področju obnovljivih virov energije je imelo Združeno kraljestvo v segmentu vetrne energije ter v segmentu biomase. Sredi leta 2019 je nemško podjetje Innogy SE napovedalo postavitev vetrnih elektrarn ob severovzhodni obali Združenega kraljestva, v rekordni vrednosti 3 mlrd GBP. Projekt Sofia, ki bo imel zmogljivost 1,4 GW, bo preko ene najdaljših kabelskih poti po morju prenašal električno energijo za približno 1,2 mio gospodinjstev. Združeno kraljestvo si je zadalo ambiciozen cilj, da bodo do leta 2030 v državi namestili za 30 GW obnovljivih virov energije na morju. Investicija je vredna približno 48 mlrd GBP.

Španija je po razvrstitvi fDi druga največja evropska destinacija za tuje neposredne investicije v obnovljive vire energije. Država je večino dni v letu obsijana s soncem, zato ne preseneča, da je večina projektov tujih neposrednih investicij v obnovljive vire energije namenjena proizvodnji sončne energije. Po nekaj letih politične nestabilnosti, ki je privedla do zelo omejenih tujih investicij v španske obnovljive vire, je država danes eden najbolj privlačnih evropskih trgov za investicije v sončno energijo. V začetku leta 2020 je bila končana gradnja projekta sončnega parka Núnez de Balboa, ki se razteza na približno 1.000 ha in je največji fotovoltaični park v Evropi.

Sončni park Núnez de BalboaŠpanija ima tudi takšna podjetja, kot je na primer Heineken España, ki ostanke iz obrezovanja oljčnih nasadov pretvori v bio-termalno energijo, s katero napaja nekatere pivovarne Heineken v državi.

Francija je tretja na fDi lestvici. Podobno kot Španija si je tudi Francija zadala ambiciozen program v segmentu obnovljivih virov energije, ki vključuje tudi močne spodbude za tuje investicije. Enega zadnjih večjih projektov je napovedalo belgijsko podjetje WindVision, ki namerava v Franciji postaviti nove vetrne elektrarne z močjo 390 MW. Projekt je vreden 532,5 mio EUR in bo z električno energijo lahko oskrbel približno 250.000 ljudi.

Val tujih investicij v evropske obnovljive vire je del širšega trenda, saj je tudi svetovni trg obnovljivih virov energije v zadnjem letu doživel pravi razcvet. Apetiti vlagateljev za projekte na področju obnovljivih virov energije so veliki in daleč presegajo ponudbo, saj ti projekti običajno prinašajo prihodke, imajo zagotovljene pogodbe o nakupu električne energije in vladne podporne sheme. Če izvzamemo neposredne tuje investicije, so se v zadnjih treh letih investicije v obnovljive vire energije po svetu zmanjšale. Investicije na globalnem trgu so leta 2017 dosegle vrhunec s 326,3 mlrd USD, nato pa so se v letu 2018 znižale za 11,5 %. V prvi polovici leta 2019 so upadle za 14 % v primerjavi z istim obdobjem lani. Svetovni gospodarski forum pripisuje počasnejšo rast investicij v obnovljive vire energije predvsem padcem cen sončne in vetrne energije ter spremembam tržnih razmer z zmanjšanimi subvencijami v mnogih državah.

Viri: Factiva; The Financial Times

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije