Začenja se tekma za 1 trln USD vredno obnovo Ukrajine

četrtek, 14. marec 2024


Čeprav vojna v Ukrajini še ni končana, vlade, investitorji in podjetja zahodnih držav že delajo načrte za povojno obnovo Ukrajine, za katero Evropska investicijska banka ocenjuje, da bi lahko znašala več kot 1.000 mlrd USD javnega in zasebnega kapitala.
 
Ob upoštevanju inflacije je to več kot petkrat večje od Marshallovega načrta, ki so ga financirale ZDA in je po porazu Nemčije spodbudil industrijski preporod v Evropi. 
 

Pregled trenutnih obnovitvenih prizadevanj in vpogled v potencialni obseg obnove

Nemška in avstrijska podjetja načrtujejo projekte na področju infrastrukture in obrambe. 
Februarja je obrambni velikan Rheinmetall AG objavil načrte za vzpostavitev obrata v Ukrajini za proizvodnjo ključnega 155 mm topniškega streliva.
Nemški proizvajalec gradbenih materialov Fixit od lani upravlja novo proizvodno lokacijo v zahodni Ukrajini.
Kemična družba Bayer AG pa je napovedala naložbe v proizvodnjo semen.

Podjetje Waagner-Biro Bridge Systems iz Avstrije, znano po modularnih jeklenih mostovih preko rek in dolin, je že začelo s proizvodnjo na lokaciji v Zahodni Ukrajini. Podjetje ocenjuje, da bodo dela trajala najmanj 10 let.

Danska je namenila 120 mio EUR za obnovo ladjedelniškega vozlišča v Mikolaivu.
Država upa, da bodo danska podjetja nekega dne imela koristi od dobrega ugleda svojega naroda v Ukrajini, ko bodo iskala poslovne priložnosti v državi.

Največji ukrajinski proizvajalec jekla Metinvest BV ocenjuje, da bo za obsežno obnovo stanovanjske in socialne infrastrukture v naslednjih 5 do 10 letih potrebnih približno 3,5 mio ton jekla. Podjetje izjavlja, da je sposobno ugoditi temu povpraševanju.

Tudi Turčija ne zaostaja, saj turška podjetja obnavljajo mostove in ceste, dobavljajo generatorje električne energije in mobilne bolnišnice, v upanju, da bodo pridobila prednost v konkurenci za večja naročila.
V dveh letih vojne so turški gradbeni izvajalci v Ukrajini dokončali 70 projektov v skupni vrednosti približno 1 mlrd USD. Največji med njimi, Onur Group, popravlja razstreljene mostove, vključno z Irpinskim mostom na obrobju Kijeva.
Skupina Onur je v sodelovanju z južnokorejskim Samsung C&T Corp. zgradila tudi mobilne bolnišnice v Ukrajini. Kasneje se namerava podjetje lotiti rekonstrukcije mednarodnega letališča Dnipro in nekaterih projektov gradnje avtocest.
Kljub hudi konkurenci za naročila turška podjetja upajo, da jim bodo izkušnje pri delu v državah, ki se spopadajo s konflikti ali korupcijo, dale prednost.
Carigrajski Dogus Construction, ki že vrsto let deluje v Ukrajini, ob podpori Združenega kraljestva obnavlja 3 mostove. Podjetje pričakuje, da bo nekoč podpisalo velike pogodbe za obnovo, vredne več mlrd USD.
 

Obnova Ukrajine 

Za obnovo Ukrajine je predvidenih 1.000 mlrd USD, vendar približno 18 % ukrajinskega ozemlja trenutno še vedno zasedajo ruske sile.

Zemljevid Ukrajine bo odvisen od tega, kolikšen del tega ozemlja bo Kijev prevzel nazaj, ter od tega, kdaj in kje se bo odločila živeti več kot četrtina predvojnega prebivalstva države.

Približno 3,7 mio državljanov je še vedno notranje razseljenih, skoraj 6,5 mio jih je pobegnilo v tujino, milijoni drugih pa živijo pod rusko okupacijo.

Po ocenah ukrajinske ministrice za gospodarstvo Yulie Svyrydenko je okoli 156.000 km2 ukrajinskega ozemlja prizadetega z minami in drugimi strelivi, kar je skoraj dvakrat večje območje, kot je območje celotne Avstrije.

Največji naložbeni projekt po drugi svetovni vojni bo zahteval veliko potrpežljivosti in veliko časa, da bodo obnovljena vsa osvobojena ozemlja.
 


Viri: Factiva, RBC-Ukraine, The Japan Times

 

Preberite tudi: 


Obnova Ukrajine - priložnosti za slovensko gospodarstvo, Kranjska Gora, 22. marec 2024

Inditex se po dveh letih vrača v Ukrajino

Gospodarstvo ter možnost vstopa na ukrajinski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: