Zaradi višjih cen se je vrednost prodaje pohištva v Nemčiji lani povečala za 8 %

torek, 28. februar 2023
 

Vrednost prodaje pohištva se je lani povečala, obseg pa se je zmanjšal 

Nemški trgovci s pohištvom so lani zabeležili 8 % rast prodaje, ki je dosegla 35,3 mlrd EUR, medtem ko so proizvajalci pohištva lani povečali prodajo za 7 % na 18,8 mlrd EUR.

V Združenju nemške pohištvene industrije (VDM) pravijo, da je rast prodaje izključno posledica višjih cen, saj se je obseg prodaje zmanjšal.

Najbolj so cene narasle v diskontnem segmentu, kamor sodijo Poco, Möbel Boss ali Roller. To pa zato, ker večina tam ponujenega blaga prihaja iz tujine, predvsem iz Azije, pa tudi iz vzhodne Evrope. To pomeni, da imajo poleg višjih cen energije in surovin odločilno vlogo predvsem logistični stroški, ki so v zadnjih mesecih dosegli rekordne ravni. Cena uvoženega pohištva se je v nekaterih primerih podvojila, trgovci pa so morali višje cene prenesti na končne potrošnike.
 

Visoka rast cen se odraža tudi v statistiki uvoza 

Po podatkih VDM se je v letu 2022 vrednost uvoza pohištva v Nemčijo povečala za slabe 3 % na 10,7 mlrd EUR, hkrati pa se je količina uvoženega pohištva zmanjšala za -12 %. 

Učinek je še posebej izrazit na Kitajskem, ki je največji nemški uvozni trg za pohištvo. Vrednost uvoženega pohištva iz Kitajske se je lani povečala za 6 % na 3,2 mlrd EUR, medtem ko se je obseg uvoza zmanjšal za -15 %.

Največ pohištva je Nemčija lani uvozila iz Kitajske (3,2 mlrd EUR), Poljske (2,9 mlrd EUR), pa tudi iz Italije, Turčije in Vietnama.
 

Izvoz na tuje trge

Za nemške proizvajalce pohištva je zelo pomemben izvoz na tuje trge.

Lani se je prodaja na tujih trgih povečala za 9,8 %, ker je bistveno več kot na domačem trgu, kjer je lani prodaja zrasla za 5,4 %. 

Vsak tretji kos pohištva Nemčija izvozi predvsem v sosednje evropske države. 

Zunaj EU so ZDA najpomembnejši izvozni trg, kjer se prodaja povečuje po dvomestnih stopnjah. 

Izvoz pohištva na Kitajsko je lani zaradi koronskih omejitev upadel.

Preberite tudi: Nemški izvoz pohištva se povečuje
 

Napovedi

V Združenju VDM pričakujejo nadaljnjo rast stroškov, predvsem energije, transporta in embalaže, zato se bodo morali kupci prilagajati tudi višjim cenam v maloprodaji. 

Nemški pohištveni proizvajalci pričakujejo, da bodo elektronske komponente, kovinske komponente ter pena za oblazinjenje in prevleke iz blaga verjetno še dražje. Surova iverna plošča, na primer, zdaj stane trikrat več kot pred dvema letoma. 

Čeprav se je poslovna klima januarja nekoliko razvedrila in so se poslovna pričakovanja že drugi mesec zapored povečala, se nakupna nagnjenost potrošnikov nekoliko zmanjšuje. Številni potrošniki so zaradi nadaljevanja kriznega razpoloženja precej previdni.

Nemška pohištvena industrija tako za tekoče leto pričakuje le prodajo na predlanski ravni, v združenju VDM pa ocenjujejo, da lahko obseg prodaje letos celo upade. 
 

 
Viri: Factiva, Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Neue Westfälische

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Ključni trendi evropskega pohištvenega trga
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: