Alžirija

Poslovni obisk Alžirije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Alžiriji

Vsi muslimanski prazniki se praznujejo v skladu z islamskim ali hijri koledarjem. Ta temelji na luninem letu, ki je približno 11 dni krajše od gregorijanskega leta; datumi so lahko približni.

Mesec ramazan (22. 3. – 21. 4. 2023) ni dela prost dan, razen prvega in zadnjega dne, vendar imajo v tem času v državi krajši delovni dan.
Eid al-Fitr (začne se 21. aprila 2023; označuje konec ramazana) in Eid al-Adha (praznik žrtvovanja, deseti dan hadža ali romanja, 28. junija 2023) sta poleg hidžre državna praznika (19. julij 2023; islamsko novo leto), Ašura (28. julij 2023) in Mouled (27. september 2023; prerokov rojstni dan)

Med stalnimi državnimi prazniki so: novo leto (1. januar); praznik dela (1. maj); Dan neodvisnosti (5. julij) in obletnica revolucije (1. november)
 
v letu 2023  
1. januar novo leto
22. marec začetek ramazana
21. april Eid al-Fitr
1. maj praznik dela
5. julij dan neodvisnosti
28. junij Eid al-Adha
19. julij islamsko novo leto
28.julij dan Ašure
27. september Mouled, obletnica rojstva preroka Mohameda
1. november obletnica revolucije
 

Vir: EIU

Priporočena dnevnica

Celotna dnevnica za Alžirijo (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 50 USD, nad 8 do 14 ur pa 37,50 USD (druge države).
 
Dnevnice za Alžirijo – druge države (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
USD 50,00  45,00 27,50 10,00 37,50 31,88 16,88 7,50 12,50
 

Vir: racunovodstvo.net


Lokalni čas in delovni čas  

Lokalni čas

GMT (zimski čas), GMT + 1 (poletni čas) 

 
Delovni čas 

V Alžiriji je delovni čas podjetij od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure. Delovni teden je od sobote do srede. Četrtek in petek sta dneva počitka. 
 
  • Podjetja: od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 17.00
  • Banke: od 8.30 do 16.30
  • Vladni uradi: od 8.00 do 16.00
  • Restavracije: od 12.00 do 14.00 in od 19.00 do 22.00
  • Trgovine od 8.30 do 16.30 

Med ramazanom je delovni čas spremenjen. Običajni delovni čas v tem času je od 9. do 15.ure.
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.
 
 
 

Valuta

Uradna valuta v Alžiriji je alžirski dinar (DZD). Vrednost DZD glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.

Alžirija ima stroge devizne zakone in lokalne valute ni mogoče izvažati. Bankomati in kreditne kartice so omejeni na nekaj hotelov in podjetij v večjih mestih. Večina bankomatov in trgovin sprejema samo lokalne bančne kartice, ne pa tudi mednarodnih kreditnih ali debetnih kartic. Pred potovanjem je potrebno vnaprej preveriti ali izbrani hotel sprejema mednarodne debetne ali kreditne kartice. Samo nekatere podružnice posameznih bank (BNP Paribas, Société Générale in Credit Populaire d’Algérie) imajo bankomate, ki lahko servisirajo mednarodne kreditne ali debetne kartice, a tudi ti ne delujejo vedno. Menjava valute zunaj bank je nezakonita in potniki ne smejo menjati denarja na ulicah ali pri posameznikih na letališču.
 

Električna napetost in telekomunikacije 

Alžirska telekomunikacijska infrastruktura se je v zadnjih letih znatno izboljšala. Lažji dostop do interneta, uvedba 3G/4G in uvedba optičnega kabla so Alžiriji pomagali pospešiti razvoj IKT. Večina hotelov in zasebnih podjetij ima internetne storitve.

Obiskovalci Alžirije lahko uporabljajo mednarodne storitve svojih ponudnikov mobilnih telefonov ali pa kupijo alžirsko kartico SIM ob prihodu na letališče v Alžiru, tako da predložijo kopijo svojega potnega lista.

Električna napetost v Alžiriji je 230 voltov/50 HZ. Alžirija uporablja evropski vtič tipa C in F.
 

Poslovni običaji

Alžirci so zelo prijazni in radi gradijo poslovne odnose, ki temeljijo na zaupanju in spoštovanju. Zato si je tudi pri poslovnem sodelovanju potrebno pridobiti njihovo zaupanje. Osebni stik je temelj dobrega poslovnega odnosa v Alžiriji.

Alžirci pripisujejo velik pomen nazivom in hierarhiji, zato je priporočljivo, da podjetja svoje prošnje, vabila in ponudbe naslovijo na vodjo organizacije.

Pri poslovni komunikaciji se še vedno uporabljajo faxirana sporočila, saj Alžirci le redko odgovarjajo na e-pošto.

Pri predstavitvi izdelka ali storitve je zelo pomembna komunikacija iz oči v oči. Bolj kot PowerPointove predstavitve so pomembne fizične predstavitve izdelka ali storitve.

Pri poslovnih sestankih so pomembna tudi poslovna oblačila, pri moških obleka in kravata, pri ženskah pa poslovna obleka.

Pri pozdravu se običajno ponudi roko in vzpostavi očesni stik. Alžirke se lahko same odločijo, če se bodo rokovale z moškim. Zato je najbolje počakati in videti, če ženska sama ponudi roko.

Alžirci niso preveč točni pri sestankih, običajno zamujajo okoli 15 minut.

 

Jezik

Arabščina je uradni jezik v Alžiriji. Alžirsko arabščino govori približno 72 % prebivalstva, ostali pa govorijo berbersko.

Čeprav nima uradnega statusa, se francoščina zaradi kolonialne zgodovine Alžirije pogosto uporablja v vladnih organizacijah, v podjetjih, kulturi, medijih (časopisih) in v izobraževanju.

Veliko prebivalstva govori angleško. Angleščina je zelo pogosto tudi  jezik komuniciranja v poslovnem svetu. Kljub temu je veliko povpraševanje po kompetentnih tolmačih, ki imajo tudi visoko ceno svojih storitev.
 

 
Posodobljeno: januar 2023.

 

Poglejte si tudi: