Alžirija

Poslovni obisk Alžirije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Alžiriji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
12. januar berbersko novo leto
1. maj praznik dela
13. maj Eid al-Fitr
14. maj Eid al-Fitr (dela prost dan)
5. julij dan neodvisnosti
20. julij Eid al-Adha
21. julij Eid al-Adha (dela prost dan)
10. avgust muharram (islamsko novo leto)
19. avgust dan ašure
19. oktober obletnica rojstva preroka Mohameda
1. november obletnica revolucije
 

Vir: www.timeanddate.com


Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com,
Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj  

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

 

Poslovni običaji

Poslovni ljudje komunicirajo v arabskem ali francoskem jeziku. Če je v igri pomemben sestanek ali če potekajo pogajanja za sklenitev pomembnega posla, je priporočljivo, da se to vodi brez prevajalca.

Pomembna lastnost alžirskih poslovnih ljudi je potrpežljivost. Tuji poslovneži so običajno pospremljeni s strani alžirskih podjetnikov, ki pa na razna družabna srečanja, poslovne dogodke pridejo sami, brez soprog.

Redki so primeri, ko so tuji poslovneži/obiskovalci povabljeni na dom. Poslovnež mora spoštovati navade Alžircev in se izogibati obisku v času ramadana.

Vizitke je potrebno imeti v francoskem in/ali arabskem jeziku. Pri podajanju vizitke morate biti pozorni, da vizitko podate z desno roko, prav tako z isto roko prejmete vizitko ali darilo od alžirskega poslovneža. Leva roka se uporablja v nespoštljive namere.

Preden greste k stranki, se je potrebno dogovoriti za sestanek vsaj dva dni prej. Pravočasen prihod na sestanek je nujno potreben, čeprav boste lahko dolgo čakali na vašega arabskega poslovnega partnerja. Ženske niso spoštovane kot poslovne partnerke, zato, če je le možno, na sestanek pošljite moškega predstavnika.

Alžirci so občutljivi na nazive in hierarhijo. Zato je potrebno vsa vabila za udeležbo na dogodek oz. vse ponudbe poslati na vodstveno osebje alžirskega podjetja, nikakor ne na nekoga iz nižjega nivoja.

Osebni kontakt je za alžirskega poslovneža pomemben. Alžirska primarna lojalnost je osredotočena na družinske vezi, plemenske naveze oz. skupne nastope. Za alžirskega direktorja je bolj pomembno sklenjati dolgoročne dogovore, ki podjetju zagotavljajo pripadnost neki skupni ustanovi, kot pa da podpisujejo specifične dogovore s tujimi podjetji.

Alžirski poslovneži so na začetku pogajanj s tujimi podjetji zelo previdni. Vendar so ob ugotovitvi, da tudi nasprotna stran na pogajalski mizi izkazuje poštene namere in transparentno (prihodnje) sodelovanje, pripravljeni k podpisu pogodbe za dolgoročno sodelovanje.

Viri:

 

Jezik

Uradni jezik je arabščina. Francoščina je zelo razširjena tako v poslovnem okolju kot tudi v javnih državnih institucijah. Angleščina se v komunikaciji ne uporablja.