Alžirija

Prodaja v Alžirijo

 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Kljub izrazitemu izboljšanju kupne moči Alžircev je država še vedno precej daleč od potrošniške družbe. Večina Alžircev je previdna pri upravljanju svojih prihodkov, cena pa je bistveni element pri njihovi nakupni odločitvi. Za nakup izdelka z blagovno znamko se odločijo le, če je cena razumna. Precejšen del gospodinjskega proračuna Alžirci namenijo za stroške stanovanja in hrane.
 

Tržne poti, distribucija

Alžirski maloprodajni sektor je zelo razdrobljen. Na njem prevladuje množica majhnih, zasebnih trgovin in težko nadzorovanih neuradnih prodajalcev. Distribucijski sistem je razdeljen med javna in zasebna podjetja. Državna podjetja prodajajo večinoma uvožena živila, farmacevtske izdelke in industrijski material, čeprav so v teh sektorjih dejavna tudi nekatera zasebna podjetja. V trgovini na drobno je večina distributerjev zasebnih podjetij, ki so neuradni trgovci v majhnih trgovinah.
 
Največji konkurent na alžirskem maloprodajnem trgu je trgovsko podjetje Numidis SpA, ki je poznan po svojih dveh blagovnih znamkah, Uno (veriga hipermarketov) in UNO City (veriga supermarketov). Je hčerinsko podjetje skupine Cevital, specializirano za množično distribucijo.  
  
Največji trgovci na drobno po prihodkih:
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2020)
Numidis 102,05
Bahia Pharm Nepenthes Algerie 59,16
Mbia Abarour Et Frere Informatique 54,37
Ardis 49,21
Med I.J.K 40,85
Eurl Pharm Elite 40,20
Teneri Distribution 39,69
 
 

Spletna prodaja v Alžiriji

V letu 2020 je alžirska spletna trgovina beležila 57 % rast in dosegla vrednost 119,1 mlrd DZD (približno 740 mio EUR). Po napovedih analitikov naj bi alžirska spletna trgovina v prihodnjih 5 letih rasla po 36 % povprečni letni stopnji (27 % ob predpostavki nespremenjenih cen) in v letu 2025 dosegla 551 mlrd DZD (približno 3,4 mlrd EUR).
 
Spletna trgovina je v Alžiriji leta 2020 zabeležila velik zagon, saj so se potrošniki odločili za spletno nakupovanje, da bi se izognili izpostavljenosti okužbe s COVID-19. Kljub temu, da je vrednost prodaje še vedno razmeroma nizka, se je v letu 2020 povečala za več kot polovico na medletni ravni.
 
Največji konkurent na alžirskem trgu spletne trgovine je družba Arcofina Holding, ki je imela  leta 2020 6 % tržni delež glede na vrednost. Arcofina Holding ima široko in raznoliko ponudbo izdelkov na svojih spletnih mestih, dobro uveljavljene distribucijske in logistične sisteme ter velik proračun za oglaševanje in promocije. Drugi pomembnejši spletni ponudnik na trgu je afriški ponudnik Jumia, na 3. mestu pa je globalni konkurent Amazon.
 
Spletni ponudniki v Alžiriji: 
 
 • Algérie Cyber Market SARL 
 • AliExpress    
 • Amazon.com Inc           
 • Arcofina Holding          
 • echrily.net               
 • Guiddini                  
 • Gx Com                    
 • Jumia Algérie             
 • Kering SA                 
 • Playmode                  
 • Vitaminedz                 
 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi.
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Zaradi ukrepa alžirske vlade iz leta 2009, morajo alžirska podjetja, ki letno uvozijo več kot 40.000 USD, plačati tujim dobaviteljem z akreditivom. Leta 2010 je alžirska vlada omejila tudi pogoje za akreditive na 60 dni ali manj. Sicer se uporabljajo vse plačilne metode, razen avansnega plačila. Uporaba kreditnih kartic je zelo omejena.
 
Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

Alžirsko cestno omrežje se razteza na več kot 100.000 km, od tega je približno 26.000 km sekundarnih cest in avtocest. Cestni promet ovirajo gorski tereni, številni zastoji, prometne nesreče in varnostne kontrolne točke.
 
Alžirija ima za civilni letalski promet odprtih 36 letališč, od tega 16 mednarodnih in 20 domačih. Novo letališče v Oranu bo odprto leta 2021, še pred sredozemskimi športnimi igrami. Nacionalni prevoznik Air Algérie je povezan s 37 destinacijami v Evropi, Afriki, na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Severni Ameriki. Pomembnejši letalski prevoznik je tudi Tassili Airlines, ki je v lasti nacionalne naftne družbe Sonatrach.
 
V Alžiriji deluje šest mednarodnih ponudnikov hitre dostave. To so UPS, FedEx, TNT, DHL, CourierExpress in Chronopost.
 
Alžirija ima 13 večnamenskih pristanišč, od tega so največja Algiers, Oran, Annaba, Bejaïa, Bettioua, Mostaganem in Ténès, ter 2 pristanišči za nafto in plin, v mestih Arzew in Skikda.
 
Železniško omrežje pokriva predvsem severna in obalna mesta in vključuje 4.200 km tirov.

 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Posodobljeno maj 2021. 

_