Alžirija

Prodaja v Alžirijo

Gospodarska politika vlade

Vlada daje prednost visokim izdatkom za socialno varnost, da bi ohranila socialno stabilnost, podprto z visokimi prihodki od nafte in plina.

Ukrepi, osredotočeni na socialno zaščito, vključno s subvencijami za hrano in energijo, so se izkazali za zelo priljubljene. Osnovna državna pokojnina se bo leta 2023 povečala za 50 %, nadomestilo za brezposelnost za 15 %, plače delavcev v javnem sektorju pa se bodo do leta 2024 povečale za 47 % glede na raven iz leta 2022.

Kapitalska poraba se je v zadnjem desetletju močno povečala. Ker so bili prihranki iz naftnega razcveta v letih 2011–2014 izčrpani, je bila vlada prisiljena zaostriti fiskalno politiko in omejiti uvoz. Zaradi poslovnih, političnih in delavskih interesov, ni prišlo do reform za izboljšanje poslovnega okolja za tuje vlagatelje. Vlada bi lahko dovolila nekatere reforme, da bi pritegnila naložbe zasebnega sektorja, vendar bo ohranila široko etatistični pristop.


Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Kljub izrazitemu izboljšanju kupne moči Alžircev je država še vedno precej daleč od potrošniške družbe. 

Večina Alžircev je previdna pri upravljanju svojih prihodkov, cena pa je bistveni element pri njihovi nakupni odločitvi. Za nakup izdelka z blagovno znamko se odločijo le, če je cena razumna. Precejšen del gospodinjskega proračuna Alžirci namenijo za stroške stanovanja in hrane.
 

Tržne poti, distribucija

Alžirski maloprodajni sektor je zelo razdrobljen. Na njem prevladuje množica majhnih, zasebnih trgovin in težko nadzorovanih neuradnih prodajalcev.

Distribucijski sistem je razdeljen med javna in zasebna podjetja. Državna podjetja prodajajo večinoma uvožena živila, farmacevtske izdelke in industrijski material, čeprav so v teh sektorjih dejavna tudi nekatera zasebna podjetja. V trgovini na drobno je večina distributerjev zasebnih podjetij, ki so neuradni trgovci v majhnih trgovinah.

Neodvisni mali trgovci z živili imajo svoje lokacije po vsej Alžiriji. Številna prodajna mesta so v bližini avtobusnih postajališč, zlasti v večjih mestih. Takšne trgovine so najbolj obremenjene zvečer in ponoči in so mesta za impulzne nakupe, kot so čokolada, prigrizki, energijske pijače in cigarete. Vendar se neodvisni mali trgovci soočajo z veliko konkurenco zunanjih trgov, znanih kot bazarji. Ti se običajno nahajajo drug ob drugem v mestnih središčih.


Največji trgovci na drobno po prihodkih

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Sarl Dermoune Freres Les Magasins Le Printemps 23,38
Eurl Aswak El Maghrib El Arabi 21,43
Eurl Hygiaco 21,43
Eurl Souk Chaiba 21,43
Fayet Market 21,43
Mosta Com 21,43
Sarl Bennai Et Fils Foyer Mederne 21,43
 

Spletna prodaja v Alžiriji

Alžirski trg e-trgovine raste, vendar je njegov obseg relativno majhen. Po podatkih trgovske skupine GIE Monétique, je konec leta 2022 v Alžiriji delovalo 291 spletnih trgovcev na drobno. Ti so v letu 2022 obdelali približno 22 mio plačil v vrednosti 114 mio EUR. Po podatkih alžirskega nacionalnega združenja trgovcev in obrtnikov, je tržni potencial ocenjen na približno 4,7 mlrd EUR.

Vlada si prizadeva povečati stopnjo internetne penetracije in pasovne širine, da bi spodbudila e-trgovino. E-trgovina se je v Alžiriji začela razvijati leta 2014, s prihodom afriškega spletnega ponudnika Jumia, ki ostaja najbolj priljubljeno spletno prodajno mesto v državi. OuedKniss, Batolis in IdealForme, so poleg Jumie vodilna lokalna spletna prodajna mesta.
 
Februarja 2018 je alžirska vlada sprejela zakon, ki je opredelil njene prve predpise o e-trgovini. Ti določajo, da morajo spletni ponudniki imeti svojo spletno stran v Alžiriji in se registrirati v alžirskem poslovnem registru. Zakon prepoveduje spletno nakupovanje tobaka in alkoholnih pijač, zdravil, iger na srečo in igralniških storitev. Po veljavni zakonodaji alžirski državljani ne morejo kupovati izdelkov prek spleta iz tujine, medtem ko podjetja lahko kupujejo izdelke v tujini za interno uporabo.
 
Alžirska spletna prodaja naj bi po napovedih analitikov v letu 2023 povečala za 7,2 % in ustvarila približno 1 mlrd EUR prihodkov. V prihodnjih 5 letih naj bi spletna prodaja rasla po 11,3 % povprečni letni stopnji in leta 2027 ustvarila prihodke v višini 1,5 mlrd EUR.
 
Hrana in osebna nega je največji segment alžirskega trga e-trgovine in predstavlja 27,0 % prihodkov celotne alžirske e-trgovine. Sledijo elektronika in mediji s 26,9 %, pohištvo in aparati z 22 %, igrače in DIY izdelki s 14,6 %, ter moda z 9,6 %. 
 

Največji spletni ponudniki po prihodkih   

  • Alibaba Group Holding
  • Amazon.com Inc
  • Apple
  • Best Buy Company
  • Jd.com
  • Suning.com
  • Target
  • The Home Depot
  • Jumia
 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi.
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Alžirska podjetja, ki uvozijo blago v vrednosti več kot 40.000 USD na leto, morajo plačati tujim dobaviteljem z akreditivi, alžirska vlada pa omejuje akreditive na 60 dni ali manj. Od alžirskih uvoznikov večine izdelkov zahteva, da izvedejo plačilo 30 dni po datumu odpreme blaga, z izjemami za strateške izdelke in živila.  
 
Ker morajo uvozniki zaprositi za odobritev uvoza veliko pred odpremo, so uvozniki zaradi zahteve po plačilu 30 dni po odpremi, izpostavljeni velikemu tečajnemu tveganju.


Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

Alžirsko cestno omrežje se razteza na več kot 100.000 km, od tega je približno 26.000 km sekundarnih cest in avtocest. Cestni promet ovirajo gorski tereni, številni zastoji, prometne nesreče in varnostne kontrolne točke.
 
Alžirija ima za civilni letalski promet odprtih 37 letališč, od tega 16 mednarodnih in 20 domačih. Novo letališče v Oranu je bilo odprto leta 2021. Nacionalni prevoznik Air Algérie je povezan s 37 destinacijami v Evropi, Afriki, na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Severni Ameriki. Pomembnejši letalski prevoznik je tudi Tassili Airlines, ki je v lasti nacionalne naftne družbe Sonatrach.
 
V Alžiriji deluje 6 mednarodnih ponudnikov hitre dostave. To so UPS, FedEx, TNT, DHL, CourierExpress in Chronopost.
 
Alžirija ima 13 večnamenskih pristanišč, od tega so največja Algiers, Oran, Annaba, Bejaïa, Bettioua, Mostaganem in Ténès, ter 2 pristanišči za nafto in plin, v mestih Arzew in Skikda.
 
Železniško omrežje pokriva predvsem severna in obalna mesta in vključuje 4.200 km tirov.


 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Viri: Factiva, EIU, Euromonitor International, ecommerceDB


Posodobljeno avgust 2023. 


Poglejte si tudi: