Bolgarija

Poslovni obisk Bolgarije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Bolgariji

 
v letu 2024  
1. januar novo leto
3. marec dan osvoboditve
1. maj praznik dela
3.- 5. maj pravoslavna Velika noč
6. maj Jurjevo
24. maj dan bolgarskega razsvetljenstva in kulture ter slovanske pismenosti
6. september dan združitve
22. september dan neodvisnosti Bolgarije
24. do 26. december Božični prazniki


Vir: EIU

 

Priporočena dnevnica

Celotna dnevnica za Bolgarijo (nad 14 do 24 ur) od 1.1. 2021 znaša 40 EUR, nad 8 do 14 ur pa 30 EUR.

Dnevnice za Bolgarijo (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
EUR 40,00  36,00 22,00 8,00 30,00 25,50 13,50 6,00 10,00


Vir: racunovodstvo.net
 

Lokalni čas in delovni čas 

Lokalni čas

Slovenija + 1 ura. Poletni čas se začne konec marca in konča konec oktobra.  
 

Delovni čas

  • Pisarne in organizacije: od 08.30 do 17.00
  • Banke: od 8.30 do 17.00
  • Veleblagovnice: od 10.00 do 22.00
  • Supermarketi: od 7.00 do 22.00
  • V Bolgariji je veliko trgovin odprtih 24 ur na dan, zlasti v večjih mestih, kot so Sofija, Plovdiv, Bourgas in Varna.
Tako kot v preostali Evropi, se tudi v Bolgariji poslovna aktivnost v zadnjem delu julija in večini avgusta močno upočasni, saj si mnogi Bolgari takrat privoščijo daljše poletne počitnice.

Bolgari imajo 40-urni delovni teden, od ponedeljka do petka. Podjetja se odprejo med 8.30 in 9.00, zaprejo pa med 17.00 in 18.00. Sestanke ni pametno načrtovati v petek popoldne, še posebej ne v poletnih mesecih, saj si Bolgari radi privoščijo podaljšan konec tedna.
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Valuta

Uradna valuta v Bolgariji je bolgarski lev (BGN). Vrednost BGN glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.

Številne trgovine, hoteli in restavracije, razen večjih hotelov, ne sprejemajo kreditnih kartic. Tuje valute se lahko zamenjajo za gotovino v bankah ali menjalnicah. Število bankomatov v Sofiji in drugih večjih mestih se povečuje, vendar je treba plačilne kartice uporabljati previdno zaradi možnosti zlorab in goljufij. Bankomate je priporočljivo uporabljati samo v večjih ustanovah, kot so banke ali večji nakupovalni centri. Previdnost velja tudi pri uporabi kreditnih kartic v hotelih in pri nekaterih trgovcih.
 

Električna napetost in telekomunikacije

Bolgarija ima zelo dobro telekomunikacijsko infrastrukturo s tremi mobilnimi ponudniki (Vivacom, A1, Telenor) in številnimi brezžičnimi storitvami za poslovneže. Wi-Fi točke so na voljo po vsej Sofiji, predvsem v kavarnah, velikih restavracijah, nakupovalnih središčih, hotelskih preddverjih, javnih parkih in na letališču Sofija, ter v večjih mestih, kot so Plovdiv, Varna in Burgas.

Električna napetost v Bolgariji je 230, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, zato adapter ni potreben.
 

Poslovni običaji

Bolgari so manj formalni kot zahodni Evropejci, kar velja tako za način oblačenja, kot za način poslovanja. V Bolgariji je zelo pomembna izgradnja dobrih poslovnih odnosov, zato je pred sklepanjem posla smiselno predhodno spoznati ljudi. Začetni sestanki so običajno uvod v bolj poslovno usmerjene razprave. Na uvodnih sestankih si poslovni partnerji neformalno in naključno izmenjajo poslovne vizitke. Pri podjetjih z dolgoletno tradicijo je na vizitke smiselno vključiti tudi datum ustanovitve podjetja, veliko težo pa imajo tudi akademski nazivi. Darila niso običajna sestavina prvih poslovnih sestankov. Bolgari se vse bolj zavedajo dragocenosti časa, zato je potrebno na dogovorjeni sestanek priti pravočasno.

Srečanja, vključno s kosili in večerjami, se uporabljajo kot priložnost za spoznavanje in kot podlaga za razvoj zaupanja. Podjetja pogosto prirejajo večerne sprejeme v hotelih, restavracijah, kongresnih centrih, na sejmih in v avtomobilskih salonih, saj tako utrjujejo poslovne odnose in gradijo odnose z javnostmi.

Poslovne predstavitve je smiselno podpreti s statističnimi podatki ali vizualno predstavljenimi podatki. Pomembno je ohraniti občutek formalnosti in profesionalnosti. Uspešni posli se v Bolgariji nikoli ne zgodijo čez noč, zato je potrebno veliko potrpežljivosti. Tudi poslovna srečanja običajno trajajo dlje, kot je bilo pričakovano.

Pomembno je vedeti, da pri Bolgarih zmigovanje z glavo od leve proti desni, pogosto skupaj z rahlim nasmehom, pomeni "da", medtem ko prikimavanje navzgor in navzdol pomeni "ne". V zadnjem času, ko postaja angleščina vse bolj uporabljen jezik v poslovnem svetu, tudi Bolgari vse bolj uporabljajo gibanje glave na tipičen zahodni način. Kadar pa smo v dvomih, pa je najbolje, da pridobimo ustni odgovor. 
 

Jezik

Bolgarščina je slovanski jezik, ki uporablja cirilico.

Pri poslovanju se najpogosteje uporablja angleščina. Večina mladih Bolgarov izjemno dobro govori in razume angleško, medtem ko mnogi starejši Bolgari razumejo ruski jezik. Poleg angleščine se v poslovnem svetu uporabljata tudi nemščina in francoščina.
 
Posodobljeno: februar 2024.

 

Poglejte si tudi: