Bolgarija

Poslovni obisk Bolgarije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Bolgariji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
3. marec dan osvoboditve
30. april veliki petek
1. maj velika sobota
1. maj praznik dela
2. maj velikonočna nedelja
3. maj velikonočni ponedeljek
3. maj praznik dela (dela prost dan)
6. maj jurjevo (gergiovden)
24. maj dan bolgarskega razsvetljenstva in kulture ter slovanske pismenosti
6. september dan združitve
22. september dan neodvisnosti Bolgarije
24. december predvečer božiča
25. december božič
26. december božič (drugi dan)
27. december božič (dela prost dan)
28. december božič (dela prost dan)


Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

Električna napetost v Bolgariji je 230V, 50 Hz AC.
Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlag). Adapter ni potreben.

 

Poslovni običaji

Načeloma so bolgarski poslovni običaji v skladu z ostalimi zahodno evropskimi državami.
Zelo pomembno je vedeti, da je zmigovanje z glavo obratno kot pri nas. Prikimavanje pomeni NE, odkimavanje pa DA.
Bolgari zelo hitro preidejo iz uradnega pogovora v prijateljskega in sproščenega. V navadi so sestanki v restavracijah in kavarnah, ne v pisarnah. Dobro se je izogibati vprašanju Makedonije zaradi zgodovinskih dogodkov. Izkušnje kažejo, da Bolgari dojemajo makedonski jezik kot bolgarskega – z dialektom.

Pri pozdravu se uporablja trden stisk roke in kontakt z očmi. Rokujemo se vedno pred in po sestanku. Sogovornika naslavljamo z nazivom. Če njegovega naziva ne poznamo, potem naslavljamo z gospod/gospa in priimkom. Poslovne vizitke si izmenjamo na prvem sestanku. Prevod poslovnih vizitk ni potreben, vsekakor pa je pozitivno sprejet. Če je bilo naše podjetje odprto pred več kot 20 leti, lahko letnico ustanovitve dodamo na vizitko, saj Bolgarijo dajo zelo veliko na tradicijo. Posebnih protokolov pri sestankih ni.

Pred začetkom sestanka poskušajmo vzpostaviti čimbolj oseben stik, saj je za Bolgare zelo pomembno vzpostavljanje manj formalnega odnosa. Prvi sestanek je spoznavni, šele naslednji je namenjen poslovnim zadevam. V javnem sektorju so pomembne počitnice v juliju in avgustu, zato takrat z javnim sektorjem ne dogovarjajmo sestankov.

Če vemo, da bodo naši sogovorniki najeli prevajalca, jih obvestimo o naši potrebah. Kontakt z očmi je pomemben za vzpostavitev zaupanja in je znak odkritosti. Pri sestanku imajo zelo velik pomen vizualne prezentacije, kjer so na kratko predstavljeni vsi podatki in statistika.

Bolgarski poslovni svet ni orientiran na roke. Zanje je pomemben razumljiv in detajlni dogovor, kjer pa roki ne igrajo pomembne vloge. Vsi uspešni dogovori vzamejo veliko časa. Sestanki običajno trajajo dlje kot pričakovano, zato je pomembno, da smo potrpežljivi in ne poskušamo pospešiti procesa.

Pri komunikaciji je pomembno vedeti, da Bolgari nimajo navade direktno odgovarjati na vprašanja. Zato je potrebno, da smo potrpežljivi, preden dobimo odgovor oziroma poskusimo vprašanje zastaviti drugače.

Več o poslovnih običajih v Bolgariji: Passport to Trade 2.0.

 

Jezik

Bolgarščina je južnoslovanski jezik, ki se piše v cirilici. Veliko Bolgarov, predvsem starejša generacija, govori rusko. Poslovni jezik v pogovorih s tujimi poslovneži je angleščina. Študenti se v šolah učijo predvsem zahodne jezike: angleščino, nemščino, francoščino, tako da je komuniciranje lažje.

Večina napisov v Bolgariji je v cirilici, tako je potrebno znati tako tiskano kot tudi pisano verzijo cirilice.