Brazilija

Poslovni obisk Brazilije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Braziliji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
15. - 17. februar karneval
2. april veliki petek
21. april tiradentes
1. maj praznik dela
3. junij sveto rešnje telo in kri
7. september dan neodvisnosti
12. oktober naša gospa Aparecida
28. oktober dan javnih in državnih služb
2. november dan vernih duš
15. november dan razglasitve republike
24. december božični večer
25. december božič
31. december novoletni večer
 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

Nestandardizirana. Večinoma so priključki 110 ali 120 V, nekateri hoteli v Riu in Sao Paulu pa imajo 220 V priključke.

 

Delovni čas

  • podjetja in industrija: od 7. ure zjutraj do 17. ure (lahko pa pričnejo delati že ob 6. uri zjutraj in končajo ob 16. uri ali od 8. do 18. ure, kar velja za nekatere komercialne oddelke)
  • komercialni centri: od 8. do 18. ure
  • trgovski centri: od 9. do 22. ure
  • pisarne: od 8. do 18. ali 19. ure, z eno ali dvournim intervalom za kosilo, odvisno od regije
  • komercialne banke so odprte med 10. in 16. uro, od ponedeljka do petka.


Glede na odmaknjenost lokacij zaradi velikosti mesta, morajo imeti poslovni ljudje, ki prihajajo v São Paulo, predstavo, kam gredo, da bi znali določiti, koliko časa bodo potrebovali za pot. Če je možno, naj se izogibajo uram največjega prometa na cestah (8.00 -10.00 in 17.30 - 19.30). V času deževne sezone, (od januarja do marca) je promet praktično paraliziran.

 

Poslovni običaji

Pomanjkanje točnosti je dejstvo življenja v Braziliji. Bodite navajeni nekoliko počakati na brazilskega sogovornika. Dogovorite se za srečanje vsaj dva tedna v naprej. Poslovni čas je v splošnem od 8:30 do 17:30, toda odločitvene ravni začnejo z delom kasneje zjutraj in ostajajo na delu bolj pozno zvečer.

Pri poslovnih pogajanjih bodite potrpežljivi. Skozi pogajanja bodite pripravljeni na pogovor o vseh vidikih pogodbe istočasno in ne po nekem logičnem zaporedju. Pri tem je pogovor naraven in nevsiljiv, saj Brazilci ne marajo ofenzivnega dogovarjanja.

Če boste spremenili pogajalsko skupino, se pripravite, da boste morali ponovno pretehtati celotno pogodbo, saj brazilski pogajalci bolj cenijo osebe, kot pa ime firme.

Bodite pozorni na to, da imate lokalnega knjigovodjo in notarja oziroma odvetnika za pogodbeno pravo, ker Brazilci ne marajo prisotnosti tujih.

Vprašajte vašo kontaktno osebo, da vam priporoči prestižno restavracijo. Ne pričakujte, da boste govorili o poslu med jedjo. Počakajte, da vam postrežejo kavo, preden začnete kakršenkoli pogovor o poslu.

Če ste povabljeni na zabavo, se bo odvijala prej v zasebnem klubu kot doma. Pridite vsaj 15 minut pozneje. Brazilske večerje so med sedmo in deseto uro zvečer. Zabava se navadno nadaljuje do dveh zjutraj, ni pa redko, da se nadaljujejo vse do sedmih naslednje jutro.

Pozdravi se raztezajo od podaljšanega rokovanja med prvim srečanjem ter napredujejo do objemov, ko je prijateljstvo enkrat vzpostavljeno. Ženske poljubijo druga drugo izmenično na lice: dvakrat, če so poročene in trikrat, če so samske. Tretji poljub predstavlja »za srečo« v iskanju soproga.

Brazilci v pogovoru uporabljajo tudi precej kretenj. Pri oblačilih ne uporabljajte kombinacije zelene in rumene, ker so to barve brazilske zastave. Ženske v poslu se oblačijo dokaj konzervativno, uglajeno, moški oblačijo udobne obleke z dolgimi rokavi za kombinirano uporabo.

Pri darilih se izogibajte črni in škrlatni barvi, ker so to barve žalovanja. Prav tako ne darujte nožev, ker simbolizirajo prekinitev razmerja ali robcev oz. rut, ki asociirajo na žalost (dokumentacija TS Consult).

Poslovno naslavljanje
V poslovnem pogovoru uporabljajte nazive, če obstajajo (na primer profesor, doktor), in ‘Senhor’ (gospod) ali ‘Senhora’ (gospa). Skozi srečanje, uporabljajte nazive gospod ali gospa in potem njihovo ime, ne priimka (naprimer Sr. Carlos, Sra. Julia). Brazilci niso tako zelo direktni poslovni ljudje in njihova politka je "nikoli ne reci direktno ne".

 

Jezik

Portugalski.

Glavne industrije imajo dobro in profesionalno administracijo. V splošnem visoko izobražene ljudi, ki govorijo angleško, pa tudi špansko. Za boljšo komunikacijo, odvisno od interesnega področja, se lahko pokaže potreba po prevajalcu iz angleškega v portugalski jezik.