Brazilija

Poslovni obisk Brazilije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
19. april Veliki petek
21. april Tiradentes
1. maj Praznik dela
7. september Dan neodvisnosti
12. oktober Naša gospa Aparecida
2. november Dan vernih duš
15. november Proglasitev republike
25. december Božič
 

Vir: www.timeanddate.com
 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.
 

Možnost prevoza v državi

Letalo
Letalo je najoptimalnejša alternativa če upoštevamo razpoložljivi čas. Zaradi velikosti Brazilije in razdalj med glavnimi mesti je nemogoče učinkovito potovati drugače kot z letali. Mednarodnih letališč v Braziliji je izredno veliko in so že navedena v tabeli pod poglavjem komunikacije.

Največja brazilska letalska prevoznika sta:

 

Železnica
Mreža ni tako razvejana, kjer pa je, je prevoz učinkovit. V glavnem je primerna za kargo prevoze. Več informacij je na voljo na internetni strani www.cbtu.gov.br in www.rffsa.gov.br.

Avtobus
Avtobusi so v uporabi znotraj mest in zveznih držav. Cene so razmeroma nizke. Več informacij je na voljo na spletni strani: www.buscaonibus.com.br/en.

Avto
Omejitve hitrosti so v Braziliji :

  • v mestu 40 km na uro
  • izven mesta 80 km na uro
  • avtoceste, ki so slabše kakovosti 80 km na uro


Razmeroma dobre ceste so v glavnem na jugu države in ob največjih mestih.

Mnoge mednarodne rent a car agencije imajo svoje poslovalnice v Braziliji, je pa tudi veliko lokalnih rent a car agencij. Glavne rent a car agencije so:

Treba je imeti mednarodno vozniško dovoljenje.
 

Električna napetost

Nestandardizirana. Večinoma so priključki 110 ali 120 V, nekateri hoteli v Riu in Sao Paulu pa imajo 220 V priključke.
 

Delovni čas

  • Podjetja in industrija: Delovni čas od 7. ure zjutraj do 17. ure (lahko pa pričnejo delati že ob 6. uri zjutraj in končajo ob 16. uri ali od 8. do 18. ure, kar velja za nekatere komercialne oddelke).
  • Komercialni centri: od 8. do 18. ure
  • Trgovski centri: od 9. do 22. ure
  • Pisarne: od 8. do 18. ali 19. ure, z eno ali dvournim intervalom za kosilo, odvisno od regije.
  • Banke: Komercialne banke so odprte med 10. in 16. uro, od ponedeljka do petka.


Glede na odmaknjenost lokacij zaradi velikosti mesta, poslovni ljudje, ki prihajajo v São Paulo morajo imeti predstavo, kam gredo, da bi znali določiti, koliko časa bodo potrebovali za pot. Če je možno, naj se izogibajo uram največjega prometa na cestah (8.00 -10.00 in od 17.30 - 19.30). V času deževne sezone, (od januarja do marca) je promet praktično paraliziran.
 

Poslovni običaji

Pomanjkanje točnosti je dejstvo življenja v Braziliji. Bodite navajeni nekoliko počakati na brazilskega sogovornika. Dogovorite se za srečanje vsaj dva tedna v naprej. Poslovni čas je v splošnem od 8:30 do 17:30, toda odločitvene ravni začnejo z delom kasneje zjutraj, toda ostajajo na delu bolj pozno zvečer.

Pri poslovnih pogajanjih bodite potrpežljivi. Skozi pogajanja bodite pripravljeni na pogovor o vseh vidikih pogodbe istočasno in ne po nekem logičnem zaporedju. Pri tem je pogovor naraven in nevsiljiv, saj Brazilci ne marajo ofenzivnega dogovarjanja.

Če boste spremenili pogajalsko skupino, se pripravite, da boste morali ponovno pretehtati celotno pogodbo, saj brazilski pogajalci bolj cenijo osebe, kot pa ime firme.
Bodite pozorni na to, da imate lokalnega knjigovodjo in notarja oziroma odvetnika za pogodbeno pravo, ker Brazilci ne marajo prisotnosti tujih.

Ko omenjate partnerje v ZDA, jih temu primerno tudi imenujte, ker Brazilci ne marajo, da o njih govorite kot o Američanih, ker se sami tudi štejejo za Američane.

Vprašajte vašo kontaktno osebo, da vam priporoči prestižno restavracijo. Ne pričakujte, da boste govorili o poslu med jedjo. Počakajte, da vam postrežejo kavo, preden začnete kakršenkoli pogovor o poslu.

Če ste povabljeni na zabavo, se bo odvijala prej v zasebnem klubu kot doma. Pridite vsaj 15 minut pozneje. Brazilske večerje so med sedmo in deseto uro zvečer. Zabava se navadno nadaljuje do dveh zjutraj, ni pa redko, da se nadaljujejo vse do sedmih naslednje jutro.

Pozdravi se raztezajo od podaljšanega rokovanja med prvim srečanjem ter napredujejo do objemov, ko je prijateljstvo enkrat vzpostavljeno. Ženske poljubijo druga drugo izmenično na lice: dvakrat, če so poročene in trikrat, če so samske. Tretji poljub predstavlja »za srečo« v iskanju soproga.

Brazilci v pogovoru uporabljajo tudi precej kretenj. Pri oblačilih ne uporabljajte kombinacije zelene in rumene, ker so to barve brazilske zastave. Ženske v poslu se oblačijo dokaj konzervativno, uglajeno, moški oblačijo udobne obleke z dolgimi rokavi za kombinirano uporabo.

Pri darilih se izogibajte črni in škrlatni barvi, ker so to barve žalovanja. Prav tako ne darujte nožev, ker simbolizirajo prekinitev razmerja ali robcev oz. rut, ki asociirajo na žalost (dokumentacija TS Consult).

Poslovno naslavljanje
V poslovnem pogovoru uporabljajte nazive, če obstajajo (na primer profesor, doktor), in ‘Senhor’ (gospod) ali ‘Senhora’ (gospa). Skozi srečanje, uporabljajte nazive ‘Go.’ ali ‘Ga.’ in potem njihovo ime, ne priimka (naprimer Sr. Carlos, Sra. Julia). Brazilci niso tako zelo direktni poslovni ljudje in njihova politka je "nikoli ne reci direktno ne".
 

Jezik

Portugalski.

Glavne industrije imajo dobro in profesionalno administracijo. V splošnem visoko izobražene ljudi, ki govorijo angleško, pa tudi špansko. Za boljšo komunikacijo, odvisno od interesnega področja, se lahko pokaže potreba po prevajalcu iz angleškega v portugalski jezik.