Estonija

Prodaja v Estonijo

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Estonski potrošniki so cenovno občutljivi, kljub temu da je rast razpoložljivega dohodka povečala potrošnjo v zadnjih nekaj letih. Na nakupno odločitev Estoncev močno vplivajo socialni mediji in internet.

Na trgu je široka izbira tujih blagovnih znamk, ki jih potrošniki raje kupujejo kot estonske izdelke, razen pri živilih, kjer še vedno dajejo prednost lokalnim izdelkom.

Estonski trg je sorazmerno majhen in ga zaznamuje staranje prebivalstva, zato trg storitev in izdelkov za starejšo populacijo postaja vse bolj atraktiven.
 

Tržne poti, distribucija

Na estonskem maloprodajnem trgu imajo supermarketi približno 40 % tržni delež. Na drugem mestu so trgovine z motornim gorivom s 13 % tržnim deležem, sledijo pa trgovine, specializirane za gospodinjske izdelke, gradbene materiale in drugo blago.
 
Zasebni trgovci in trgovska podjetja na debelo so še posebej močni v nekaterih specializiranih sektorjih, kot so elektronika, električni sestavni deli in instrumenti, farmacevtski in zdravstveni izdelki, tehnični izdelki in stroji ter surovine in kemikalije.
 
Največji konkurenti v segmentu supermarketov so:
 • Maxima: Litovska skupina s 76 prodajnimi mesti v Estoniji
 • Selver: Estonska skupina s 50 prodajnimi mesti v Estoniji
 • ETK (Coop): 141 prodajnih mest blagovne znamke A ja O, 98 supermarketov blagovne znamke Konsum in 10 supermarketov blagovne znamke Maksimarket
 • S Group: Švedska skupina z 8 hipermarketi blagovne znamk Prisma
 • OG Elektra AS: Estonska skupina z 61 trgovinami blagovne znamke Grossi 
 

Spletna prodaja

 
Vrednost spletne trgovine je v Estoniji v letu 2019 narasla za 27 % in dosegla 588 mio EUR. Po napovedih analitikov bo e-trgovine tudi v prihodnjih petih letih dosegala visoko rast. V obdobju 2020-2024 naj bi namreč rasla po 21 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 dosegla vrednost 1,5 mlrd EUR.
 
Tuji spletni ponudniki so najmočnejši konkurenti na sicer zelo razdrobljenem estonskem trgu spletne trgovine. Vendar postopoma izgubljajo svoj tržni delež, medtem ko lokalni konkurenti pridobivajo vse več zaupanja lokalnih in tujih potrošnikov.
 
DLB Trading OÜ, ki upravlja s spletno trgovino Kaup24 v Estoniji, je svoj novi pristop k elektronskemu poslovanju v baltskih državah lansiral leta 2019. Podjetje je v lasti Pigu UAB, enega največjih spletnih trgovcev v Litvi, ki ima zelo ambiciozne načrte za razvoj v regiji. Družba je napovedala, da bo odprla svojo platformo za druge spletne prodajalce, po poslovnem modelu večjih mednarodnih spletnih ponudnikov, kot je na primer Amazon. Glede na to, da je bilo v Estoniji leta 2019 registriranih skoraj 5.000 podjetij za e-poslovanje, bi bil tak model sodelovanja privlačen za lokalne ponudnike, DLB pa bi lahko povečal tržni delež v državi.

 
Največji trgovci na drobno po prihodkih:
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2019)
Tallinna Kaubamaja Grupp AS 678,73
Maxima Eesti Ou 479,82
Selver As 450,99
Rimi Eesti Food As 372,75
Circle K Eesti As 329,36
Sanitex Ou 194,68
Prisma Peremarket As 173,15
 
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

99 % vseh plačil v Estoniji se opravi elektronsko. Najbolj uporabljene metode e-plačil so:
 • kreditne kartice (Visa, MasterCard, American Express)
 • E bančna nakazila, opravljena prek splene banke
 • PayPal
 • kreditni prenos SEPA
 • neposredna bremenitev SEPA
 • druge oblike, vključno s kripto valutami

Plačilna disciplina v Estoniji je dobra.
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Svetovni gospodarski forum (WEF) v svojem poročilu za leto 2019 uvršča Estonijo na 58. mesto z vidika razvitosti transportne infrastrukture.

Estonski transportni sektor zajema železniški, cestni, pomorski, in letalski transport. Infrastruktura nacionalnega prometa je kar dobro razvita. Zaradi velike konkurence so lokalna logistična in transportna podjetja dosegla zahodne standarde v smislu storitev in kakovosti.

Glavna nacionalna prevozna podjetja so:
 • AS Tallinna Lennujaam (letališče Tallinn)
 • AS Tallinna Sadam (pristanišče v Talinu)
 • AS Elektriraudtee (Električne železnice)
 • AS Eesti Raudtee (estonske železnice), ki upravljajo večino javnih železniških infrastruktur v Estoniji.
Izvoz in uvoz blaga večinoma poteka preko cestnega in pomorskega transporta in v manjšem obsegu preko letalskega transporta.
Javni prevoz v večjih mestih je učinkovit in zanesljiv. Talin je trenutno največje mesto na svetu, ki ponuja brezplačen javni prevoz za prebivalce.

 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:Posodobljeno september 2020.

_