Estonija

Prodaja v Estonijo


Kako prodajati v Estonijo?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja v Estoniji
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave


Gospodarska politika vlade 

Estonijo vodi koalicija desnosredinske Reformne stranke, nove stranke Estonija-200 in Socialdemokratske stranke (SDE). Močno pro- ukrajinsko stališče premierke reformistov Kaje Kallas je povečalo njeno priljubljenost, kar se je odrazilo v veliki zmagi njene stranke in nje osebno na parlamentarnih volitvah marca 2023. 
 
Gospodarstvo bo po napovedih EIU leta 2023 doživelo blago recesijo zaradi izjemno visoke inflacije in nizkega zaupanja potrošnikov. 

 
Vlada si prizadeva za fiskalno konsolidacijo in bo zvišala davke na dohodke in pravne osebe, da bi povečala prihodke.
 
Vladna prizadevanja za zmanjšanje ruskega kulturnega vpliva lahko sprožijo nadaljnje agresije v "sivi coni" iz Rusije, socialni nemiri pa so tveganje glede na precejšnjo etnično rusko populacijo.

 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč 

Estonski potrošniki so cenovno občutljivi, kljub temu da je rast razpoložljivega dohodka povečala potrošnjo v zadnjih nekaj letih. Na nakupno odločitev Estoncev močno vplivajo socialni mediji in internet. 


Na trgu je široka izbira tujih blagovnih znamk, ki jih potrošniki raje kupujejo kot estonske izdelke, razen pri živilih, kjer še vedno dajejo prednost lokalnim izdelkom.

Estonski trg je sorazmerno majhen in ga zaznamuje staranje prebivalstva, zato trg storitev in izdelkov za starejšo populacijo postaja vse bolj atraktiven.
 

Tržne poti, distribucija

Distribucijski kanali v Estoniji so podobni kot v ostalih državah EU. Blago se lahko prodaja prek zastopnika, distributerja, uveljavljenega veletrgovca ali s prodajo neposredno maloprodajnim organizacijam. Podjetja in večina logističnih storitev so skoncentrirana v Talinu in okolici.
 
Po podatkih estonskega statističnega urada je skupni promet maloprodajnih podjetij v letu 2022 znašal 10,5 mlrd EUR. V primerjavi z letom 2021 se je promet v stalnih cenah povečal za 2 %. Prihodek se je leta 2022 najbolj, za 12 %, povečal v podjetjih, ki se ukvarjajo s prodajo motornih goriv na drobno, medtem ko se je v trgovinah z industrijskimi izdelki promet povečal za 3 %. V trgovinah z živili se je v letu 2022 prihodek zmanjšal za -3 %.

V Estoniji je več večjih supermarketov, med njimi Selver, Prisma in Maxima.

Selver je ena največjih verig supermarketov v Estoniji z več kot 50 trgovinami po vsej državi.
Prisma je še ena priljubljena veriga supermarketov, ki ponuja vrsto izdelkov, vključno s svežimi pridelki, mesom in gospodinjskimi izdelki.
Maxima je znana po nizkih cenah in ponuja vrsto izdelkov, vključno z elektroniko in gospodinjskimi aparati.
Razlike med temi supermarketi se nanašajo predvsem na cene izdelkov, ki jih ponujajo. Maxima je znana po nizkih cenah, medtem ko sta Selver in Prisma na splošno dražja, vendar ponujata višjo kakovost izdelkov, vključno z ekološkimi in lokalnimi proizvodi.


Največji trgovci na drobno po prihodkih  

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Selver As 639,96
Maxima Eesti Ou 583,82
Rimi Eesti Food As 444,03
As Prisma Peremarket 213,14
Aktsiaselts Og Elektra 209,15
Harju Tarbijate Uhistu 146,57
Bauhof Group As 122,41
  

Spletna prodaja v Estoniji 

Analitiki ecommerceDB ocenjujejo, da se bo spletna prodaja v Estoniji v letu 2023 povečala za 9,6 % in ustvarila prihodke v višini 720,3 mio EUR.
 
V obdobju 2023-2027 naj bi spletna prodaja v Estoniji rasla po 9,9 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 presegla vrednost 1 mlrd EUR.
 
Moda je največji segment in predstavlja 29,5 % prihodkov estonskega trga e-trgovine. Sledijo elektronika in mediji s 25,1 %, hrana in osebna nega s 24,6 %, pohištvo in naprave z 10,8 % ter igrače in DIY izdelki s preostalimi 10,0 %.
 
Raven konkurence na estonskem trgu e-trgovine je visoka, saj so na trgu prisotni številni spletni ponudniki, tako lokalni, kot regionalni in mednarodni.

 
Največji spletni ponudniki v Estoniji  

 • Euronics
 • Selver
 • Barbora
 • DenimDream
 • Cellbes  
Več o spletni prodaji v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi

Javna naročila 


Sejmi

 

Plačevanje

Estonski plačilni trg se je v preteklih letih močno razvil. Za plačila se uporabljajo predvsem elektronske metode. 99 % vseh plačil v Estoniji se opravi elektronsko.
 
Najbolj uporabljene metode e-plačil so: 
 
 • kreditne kartice (Visa, MasterCard, American Express)
 • E bančna nakazila, opravljena prek splene banke
 • PayPal
 • kreditni prenos SEPA
 • neposredna bremenitev SEPA
 • druge oblike, vključno s kripto valutami
Plačilna disciplina v Estoniji je dobra.
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno 
 

Transport in logistika

 
Estonski prometni sistem vključuje vse načine prevoza. Infrastruktura nacionalnega prometa je na splošno dobro vzpostavljena. Zaradi velike konkurence lokalna logistična in transportna podjetja ponujajo storitve in kakovost na ravni zahodnih standardov.
 
Glavna nacionalna transportna podjetja vključujejo:
 
 • AS Tallinna Lennujaam (Tallinn Airport Ltd) 
 • AS Tallinna Sadam (Port of Tallinn Ltd)
 • AS Elektriraudtee (Electrical Railways)
 • AS Eesti Raudtee (Estonske železnice)
 
Izvoz in uvoz blaga večinoma poteka preko cestnega in pomorskega transporta in v manjšem obsegu preko letalskega transporta.
Javni prevoz v večjih mestih je učinkovit in zanesljiv. Talin je trenutno največje mesto na svetu, ki ponuja brezplačen javni prevoz za prebivalce.

 
Več:   

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:

 

Viri: Factiva, EIU, ecommerceDB, Mordor Intelligence

Posodobljeno avgust 2023.
 
 
Poglejte si tudi: