Grčija

Poslovni obisk Grčije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Grčiji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
6. januar sveti trije kralji
15. marec čisti ponedeljek
25. marec Marijino oznanjenje
25. marec dan neodvisnosti
30. april pravoslavni veliki petek
1. maj praznik dela
3. maj pravoslavni velikonočni ponedeljek
21. junij binkošti (praznik svetega duha)
15. avgust Marijino vnebovzetje
28. oktober dan ohi
25. december božič
26. december praznik svete Božje matere Marije

Vir: www.timeanddate.com


V Grčiji se med letom zvrsti veliko festivalov in zanimivih dogodkov, med katerimi so nekateri verski, drugi pa kulturni. V vaseh severne Grčije praznujejo 8. januarja praznik Gynaikratia. Ženske preživijo dan v kavnicah (kafeneia) in ostalih družabnih središčih, medtem ko moški ostanejo doma in se lotijo hišnih opravil. Sezona grškega festivala (Greek carnival) poteka od februarja do marca. Velika noč je eden izmed najznačilnejših grških praznikov. Največ festivalov se odvija v poletnih mesecih, najbolj poznan je Hellenic Festival (od sredine junija do konca septembra), za katerega so značilne dramske in teatralne uprizoritve v starogrških teatrih.

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz za domačo uporabo in 380 voltov za industrijsko uporabo.

 

Poslovni običaji

Grki najraje poslujejo s tistimi, ki jih poznajo in jim zaupajo. Ker so vpleteni v mrežo družine in prijateljev, jih dokaj pogosto pozovejo na pomoč v poslovnih zadevah, saj so prepričani v njihovo zanesljivost. Nepotizma nimajo za negativnega, zato je zaposlovanje sorodnikov v družinskem podjetju zelo pogosto. Grki se želijo srečati z vami na sestanku, želijo vas spoznati osebno in ne prek telefona ali elektronske pošte, saj menijo, da je to preveč brezosebno. Za razvoj dolgoročnih odnosov boste morali vložiti veliko truda, morda boste morali iti na daljša kosila, večerje in družabne izlete. Nikoli jih ne zavrnite. Grki ne marajo ljudi, ki so preveč zahtevni ali nedružabni. Če se je vaš grški poslovni kolega nenadoma zresnil in odmaknil, ste morda izrekli ali naredili kaj takega, kar ga je spravilo v slabo voljo.

Poslovni sestanki
Sestanki so potrebni. Napovedati jih morate 1 do 2 tedna vnaprej, nato pa še potrditi en dan vnaprej po telefonu. Mnogi poslovneži gredo med 13. in 15. uro na kosilo, za tisti čas ne predlagajte sestankov. Na prvem srečanju vas želijo spoznati kot osebo, drugo srečanje pa je namenjeno razvoju zaupanja in medsebojnega spoštovanja. Šele na tretjem srečanju se lahko pogovarjate o pogodbi ali dogovoru. Sestanki so pogosto prekinjeni, prav tako se na sestanku lahko zgodi, da govori več ljudi hkrati. Grki se ne držijo dnevnega reda. Čeprav nekateri znajo angleško, je bolje, da najamete tolmača. Tiskovine pripravite v angleščini in grščini. Prav tako naj bodo v grškem jeziku tudi vizitke.

Pogajanja
Uspešnost pogajanj je odvisna od vaše sposobnosti vzpostavljanja osebnih prijateljskih odnosov z grškim sogovornikom. Grki spoštujejo starost in položaj. Za posle se dogovarjajo počasi, zato je priporočljiva potrpežljivost. Ne izgubite nadzora nad situacijo. Odločitev je v rokah ljudi, ki so na vrhu podjetja. Pogodbe so ponavadi napisane zelo enostavno, kar je odraz dolgoročnega osebnega odnosa med vami in grškim poslovnežem.

 

Jezik

Na grškega poslovnega partnerja boste naredili vtis, če boste znali vsaj nekaj osnovnih grških izrazov ter osnovna dejstva o grški zgodovini, na katero so zelo ponosni. Na ta način bodo vaši gostitelji dobili vtis, da ne iščete samo enkratnega posla, ampak želite dolgoročno sodelovanje, kar bo pospešilo pogajanja.