Italija

Poslovni obisk Italije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
6. januar Sveti trije kralji
21. april Velika noč
22. april Velikonočni ponedeljek
25. april Dan osvoboditve
1. maj Praznik dela
2. junij Dan republike
15. avgust Marijino vnebovzetje
1. november Dan spomina na mrtve
8. december Marijino brezmadežno spočetje
25. december Božič
26. december Dan svetega Štefana


Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 51/2012 z dne 6.7.2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Avtomobil
Italijanske avtoceste so dobro urejene. Skoraj vsa mesta imajo avtocestne obroče ali obvoznice (tangenziale). Na spodaj navedenih internetnih straneh dobimo sveže podatke o delih na cestah, priporočenih poteh (če vstavimo kraj odhoda in kraj prihoda nam izrišejo pot, izračunajo kilometre in cestnine. Cestnine so razmeroma nizke.

Podatke lahko dobite na strani Državnih cest in ANAS ter na svetovnem Kažipotu Viamichelin, ki prikaže tudi manjše slovenske kraje, in nam da podatke tudi o prenočitvenih zmogljivostih in o možnosti prehrane ob poti.

Letalo
V Italiji je 27 večjih letališč in več kot 100 manjših. Velika mesta (Milano, Rim) imajo po dve. Za potovanje v južne predele države priporočamo uporabo letala. Vsa letališča imajo organizirane avtobusne prevoze v mestna središča (servizio navetta) (Terravision).

Vlak
Italija ima dobro razvito železniško mrežo, kvaliteta prevoza se izboljšuje. 15. decembra 2008 so otvorili novo progo Milan-Bologna. Vlak Eurostar AV (t.i. Frecciargento in Frecciarossa) vozi iz Milana v Rim (580 km) tri ure, iz Rima v Benetke manj kot štiri ure, iz Milana v Turin pa le eno uro. Na relaciji Milan-Rim vozi tudi hitri vlak zasebnega železniškega operaterja NTV S.p.A. Italo. Konkurenca je povzročila dodatno znižanje cen vozovnic italijanskih državnih železnic, posebno v primeru predčasnega nakupa. Na ostalih povezavah pot traja precej časa, saj se tudi hitri vlaki (Intercity in Frecciabianca) ustavljajo na mnogih postajah. Na primer, pot med Trstom in Milanom (približno 450 km) traja skoraj 5 ur.

Na spletni strani Državnih železnic lahko najdemo vozne rede, rezerviramo in kupimo vozovnice. Priporočamo predčasni nakup vozovnice s popustom do 70% (»tariffa mini«).

Taksi
V velikih mestih so taxi prevozi učinkoviti, saj imajo ti običajno rezervirane vozne pasove in se tako uspejo gibati tudi ob prometnih konicah. Cene niso nizke. Iz centra Milana na letališče Malpensa vas prevoz stane 90 evrov. V Rimu je cena prevoza s taksijem iz centra mesta do letališča Fiumicino 48 evrov. Taksisti v glavnem ne sprejemajo kreditnih kartic.

Mestni javni prevoz
Za premikanje znotraj mest je mestni prevoz najcenejše prevozno sredstvo, predvsem podzemna železnica.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz

Pri nekaterih vtičnicah za priključitev na električno omrežje je potrebna uporaba adapterjev.

 

Delovni čas

Običajni delovni čas je 8 urni delavnik, 40 ur na teden.

Delovni dan se običajno začenja ob 9.00 in konča ob 18.00, med 13.00 in 14.00 odmor za kosilo. Avgust je mesec dopustov. V tem obdobju so poslovni dogodki upočasnjeni ali ustavljeni (predvsem v dneh okrog 15. avgusta - t.i. "Ferragosto").

 

Poslovni običaji

Italijanski poslovneži prisegajo na prijateljstva. Zato je priporočljivo, predvsem pri pomembnejših poslih kmalu (po možnosti pri drugem srečanju) preiti iz vikanja na tikanje. Če nam to ne uspe, pomeni da imamo težave s pridobivanjem zaupanja.

Zelo je cenjena tudi izmenjava osebnih številk mobilnih telefonov, saj to pomeni privilegij, da osebo lahko kadarkoli zmotimo s klicem.

Poslovna darila se izmenjujejo predvsem ob božičnih praznikih (Feste di Natale), zelo so cenjene tudi čestitke ob Novem letu in ob Veliki noči.

Splošno velja, da se pomembne odločitve sprejemajo ob neformalnih priložnostih, zato poziva na prekinitev pogajanj in povabilo na kavo ne sprejmite kot poskus motnje, saj vam partner ponuja možnost, da se v hipu dogovorite o kočljivem vprašanju. Bodite pozorni, ker so italijani mojstri pogajanj, zato tudi v teh neformalnih situacijah pazite na vsako besedo.

Pri srečanjih z italijanskimi poslovnimi partnerji se izogibajte pogovorom o politiki, zgodovini in kulturnih stereotipih. Za neformalne pogovore je najboljši argument nogomet, formula 1 (Ferrari) in šport na splošno.

 

Jezik

Znanje tujih jezikov je slabo, vendar se izboljšuje. Predvsem znanje angleškega jezika je vedno bolj prisotno. Znanje italijanščine je torej še vedno potrebno za vzpostavljanje stikov, razen če se pri tem ne opiramo na za to specializirane ustanove. Posebej priporočljiva je priprava predstavitvenih vsebin (prospekti, spletna stran) podjetja, proizvoda ali storitve v italijanskem jeziku. Dobro poznavanje jezika (ali dober prevajalec) nam lahko prihrani kup nevšečnosti, saj Italijani običajno stvari povedo »po ovinkih«, tako da preprosti prevod pogosto ne zadostuje za uspešno komunikacijo.

  •