Japonska

Poslovni obisk Japonske

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Japonskem

v letu 2024  
1. in 2.  januar novo leto
8. januar dan odraščanja
11. februar dan ustanovitve države
23. februar cesarjev rojstni dan (Tenno Tanjobi)
21. marec pomladansko enakonočje
29. april ter 3.,4. in 5. maj zlati teden praznikov
15. julij dan morja
11. avgust dan gora
16. september dan spoštovanja starejših ljudi
22. september jesensko enakonočje
14. oktober dan športa
3. november kulturni dan
23. november zahvalni dan dela
 

Vir: EIU

 

Priporočena dnevnica

 

Celotna dnevnica za Japonsko (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 100 USD, nad 8 do 14 ur pa 75,00 USD.

Dnevnice za Japonsko (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
USD 100,00  90,00 55,00 20,00 75,00 63,75 33,75 15,00 25,00

 
Vir: racunovodstvo.net 
 

Lokalni čas in delovni čas  

Lokalni čas

Slovenija + 8. 

Delovni čas 

Japonski delovni teden je od ponedeljka do petka, od 9.00 do 17.30, čeprav mnogi japonski delavci pogosto delajo tudi nadure. V nekaterih velikih podjetjih uporabljajo fleksibilen delovni čas. Velika večina Japoncev si vzame odmor za kosilo med 12.00 in 13.00.

Če državni praznik pade na nedeljo, se praznuje naslednji ponedeljek.

Mnoga japonska podjetja in vladni uradi so zaprti med novoletnimi prazniki (zadnje dni decembra in prvi teden januarja), med »zlatim tednom" (konec aprila do začetka maja) in tradicionalnim O-Bon Festivalom (sredina avgusta).


Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Valuta

Uradna valuta na Japonskem je Japonski jen (JPY). Vrednost JPY glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.
 
Gotovina je še vedno zelo priljubljeno plačilno sredstvo na Japonskem, zlasti za majhne zneske, ter v majhnih mestih, manjših restavracijah in trgovinah. 
 
Kreditne in debetne kartice so splošno sprejete, zlasti v velikih mestih. Večina hotelov sprejema plačila s kreditnimi karticami, tako kot večina veleblagovnic, restavracij srednjega do višjega cenovnega razreda, trgovskih centrov in velikih maloprodajnih trgovin. Poleg tega jih sprejemajo tudi številne železniške postaje, priročne trgovine, supermarketi, verige restavracij in butiki.
 
V zadnjih nekaj letih se je močno povečalo tudi mobilno plačevanje.
 
Na Japonskem menjavo valut običajno opravljajo banke, pošte, nekateri večji hoteli in pooblaščene menjalnice, ki so predvsem na mednarodnih letališčih. 
 
Precejšnje število bankomatov na Japonskem ne sprejema kartic, ki so izdane zunaj Japonske. Veliko bankomatov na Japonskem ne deluje ponoči in ob koncu tedna.
  

Električna napetost in telekomunikacije

Japonski telekomunikacijski sistem je eden najbolj razvitih na svetu. Glavni mobilni operaterji na Japonskem so NTT DoCoMo, KDDI in Softbank. Vsi trenutno ponujajo in širijo storitve 5G.

Brezplačen javni WiFi je na voljo v vseh večjih mestih. Skoraj vsi hoteli ponujajo brezplačne storitve WiFi, prav tako tudi številne restavracije in kavarne.

Japonska uporablja električno napetost 100 V in frekvenco 50 Hz na vzhodu Japonske, ter 60 Hz na zahodu Japonske (vključno z Nagojo, Kjotom in Osako). Vtiči so tipa A in B.
 

Poslovni običaji 

Razumevanje japonske poslovne in družbene kulture je pomembno pri vzpostavljanju in ohranjanju uspešnih poslovnih odnosov na Japonskem.

Japonska družba je kompleksna, strukturirana, hierarhična in skupinsko usmerjena. Močan poudarek daje ohranjanju harmonije in izogibanju neposrednemu soočenju. Japonske družbene in kulturne norme so običajno usmerjene v skupino in ne na posameznika. Pri gradnji odnosov so pomembni zaupanje, zvestoba in dolgoročna predanost.

Na Japonskem se ob nekaterih poslovnih priložnostih pričakuje obdarovanje. Primerna so regionalna darila ali darila z logotipom podjetja. Pri darilih je pomemben odnos, ki ga nakazuje darilo, ne pa njegova vrednost. Zato je embalaža darila enako pomembna kot darilo samo. Zelo so primerna tudi darila, ki jih je mogoče deliti med skupino.

Poslovne vizitke, ki so kljub hitri digitalizaciji še vedno v uporabi, se zamenjajo na začetku poslovnega srečanja in so namenjene za ugotavljanje medsebojnega statusa strank.

Japonci se priklonijo, ko se pozdravljajo, vendar se s tujimi poslovnimi partnerji rokujejo. Kljub temu je rahel priklon zelo cenjen.

Pisna pogodba je bistvenega pomena za izpolnjevanje zakonskih, davčnih, carinskih in računovodskih zahtev na Japonskem. Pogodbene obveznosti se razumejo kot dolgoročna razmerja, zato je treba natančno preučiti pogodbene pogoje.

Videz je na Japonskem ključnega pomena in Japonci ljudi pogosto ocenjujejo po njihovem videzu in načinu, kako so oblečeni. Tradicionalno je japonski kodeks oblačenja formalen: temna obleka, bela srajca, temna kravata. Kljub temu se lahko tuji poslovneži oblečejo tako, kot se običajno oblečejo v svoji domovini. Pogosto je običaj sezuti čevlje (doma, v restavraciji itd.), zato je treba imeti čiste, konservativne nogavice. Za ženske naj bo poslovna obleka zadržana in formalna. 


Jezik

Japonščina je uradni jezik v državi.

Angleščina je obvezen predmet v japonskih srednjih šolah. Mednarodna poslovna korespondenca in pogajanja na Japonskem skoraj vedno potekajo v angleščini. Večina Japoncev, vključno s poslovnimi direktorji, slabo razume in obvlada govorjeno angleščino, čeprav seveda obstajajo izjeme. Zato je za poslovne sestanke priporočljivo najeti usposobljenega strokovnega tolmača.


Posodobljeno: februar 2024.


Poglejte si tudi: