Nizozemska

Poslovni obisk Nizozemske

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Nizozemskem

 
v letu 2022  
1. januar novo leto
15. april veliki petek
17. april velika noč
18. april velikonočni ponedeljek
27. april kraljev rojstni dan
5. maj dan osvoboditve
26. maj vnebohod
5. junij binkoštna nedelja
6. junij binkoštni ponedeljek
25. december božič
26. december božič (drugi dan)
 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 49 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

 

Poslovni običaji

Nizozemci so znani po svoji točnosti, zanesljivosti in dobri organiziranosti. Če boste na poslovni sestanek zamudili, pričakujejo, da jih o tem pravočasno obvestite. Zaradi zelo gostega prometa in pogostih zastojev na cesti (kljub razvejanemu cestnemu omrežju morate računati, da boste porabili približno 1 uro za 50km avtoceste) bodo opravičilo sprejeli, vendar bodo pričakovali, da v prihodnje ne boste več zamujali.

Za poslovni sestanek se zelo dobro pripravijo in vse teme sestanka natančno časovno razporedijo. Ravno zaradi tega jih vsaka zamuda spravi v zadrego. Ker niso tako fleksibilni kot npr. v južnoameriških ali azijskih državah, sestanka ne prilagodijo ali podaljšajo, ampak vam sicer vljudno toda direktno povedo, da ker ste pol ure zamudili, vam je na razpolago ostalo samo še pol ure.

Vljudnost in formalni jezik sta v začetni fazi pogovorov vsekakor priporočljiva. Nizozemci sami zelo hitro pričnejo s tikanjem in klicanjem sogovornikov po imenu.

Pred prvim srečanjem s predstavniki vašega podjetja bodo Nizozemci že poskušali dobiti nekaj informacij o vašem podjetju. Zato je zelo pomembna dobro pripravljena informativna spletna stran o vašem poslovanju. Zanima jih ne samo proizvod, ki ga prodajate, ampak tudi vizija vašega podjetja, kajti sklepajo raje dolgoročne kot enkratne posle.

Pri poslovnih pogovorih so zelo neposredni in hitro povedo svoje mnenje (tudi v prisotnosti nadrejenih), ne glede na to, ali je dobro ali slabo. Lahko se vam pripeti, da bodo na začetku kritizirali vaš proizvod, vendar ga bodo na koncu zaradi določenih lastnosti vseeno kupili. Veliko pozornost posvetijo sestavljanju kupoprodajne pogodbe in pri pogajanjih vsak podatek dobro in večkrat preverijo. Vsako nejasnost v pogodbi bodo znali uporabiti sebi v prid, zato bodite tudi sami natančni in pazljivi.

Pri delu so metodični in ne marajo improvizacije, ker jo enačijo z amaterstvom. Za obisk ali sestanek se vedno dogovorite po telefonu, pri čemer povabila na večerjo ali kosilo ne pridejo prav kmalu. Nizozemci so pri poslu zelo učinkoviti. V pogovore ne vpletajte politike ali tekočih problemov v državi. Članstvo v vodno-športnih klubih pri Lionsih in Rotarijancih ima statusno veljavo. Ob novem letu in božiču ne pozabite poslati prazničnih čestitk.

V poslovnem svetu je za moške obvezna klasična dvo- ali tri-delna obleka, za ženske kostim.

Zaradi velike konkurence, ki vlada na nizozemskem trgu, je pritisk na cene zelo velik. Povprečen nizozemski potrošnik je zelo ekonomičen. Daje prednost dolgotrajnim kakovostnim proizvodom (t.i. “fast-moving element” ga manj zanima); cena je pomemben faktor pri odločitvi za nakup.

Podjetniška zakonodaja na Nizozemskem je precej zapletena, tako da se je priporočljivo posvetovati z odvetniškimi pisarnami. Posebno stroga je zakonodaja na področju varstva okolja, za kršitelje so kazni ekstremno visoke.

 

Jezik

Uradni jezik je nizozemščina. Povprečen Nizozemec govori tekoče dva tuja jezika.

Spletne strani slovarjev (prosto dostopni): www.freedict.com.
 

Osnovni slovarček  
Ja Da
Nee Ne
Dank u Hvala
Goede dag, Hallo Pozdravljen
Tot ziens Nasvidenje
Ik begrijp het niet Ne razumem
Hoeveel kost het? Koliko stane..?
Ik zou graag kopen... Želel bi kupiti…
Accepteert U creditcards? Mag ik betalen met een creditcard? Ali sprejmete kreditne kartice…?
Waar is? Kje je..?
Een vliegveld Letališče
Het treinstation Železniška postaja
Het Postkantoor Pošta
De Bank Banka
Het politiebureau Policija
De apotheek Lekarna
Een kaartje naar…., alstublieft. Eno karto do…, prosim.
Heeft u nog een kamer vrij voor vanavond? Ali je kakšna soba prosta …?