ZDA

Svetovalec v ZDA

 

Kontaktne osebe  
mag. Bojan Škoda, ekonomski svetovalec Veleposlaništvo Republike Slovenije Washington
Pristojnost: ZDA, Mehika


Predstavitev ekonomskega svetovalca


Stanje in obeti gospodarskega sodelovanja med ZDA in Slovenijo so zelo dobri. Gospodarska menjava v letu 2022 se povečuje in je že presegla menjavo v letu 2019. V prvem polletju smo na Veleposlaništvu RS v Washingtonu  organizirali vrsto pomembnih gospodarskih dogodkov predvsem v Dallasu, zvezna država Texas, ki so bili do sedaj največja promocija RS v ZDA. 
 
Ocenjujemo, da slovensko gospodarstvo postaja v ZDA čedalje bolj konkurenčno, največja podjetja pa razmišljajo o postavitvi proizvodnih obratov tudi v ZDA, v izogib carinam in čedalje večjim stroškom. Ameriški trg je velik in zahteven.  Težko oziroma nemogoče je pokrivati 50 zveznih držav in spremljati vso zakonodajo, dogodke, ministrstva administracije, bilateralno sodelovanje in delovanje predstavništva EU v Washingtonu. Zelo smo veseli, če nas podjetja kontaktirajo tudi takrat, ko nimajo težav in zapletov, le da nas seznanijo s svojim delovanjem, da bomo njihove izkušnje prenašali na druga podjetja, ki prihajajo na trg.
 
Ameriški trg še vedno nudi slovenskim podjetjem veliko neizkoriščenih  priložnosti. Pomembno bi bilo, da se za promocijo v ZDA namenja več sredstev. COVID-19 ni pozitivno vplival na gospodarsko sodelovanje Slovenije z ZDA. Predvsem so ovira potovanja in s tem povezana promocija in osebni stiki in transport. Transport in logistika med ZDA in Slovenijo sta postala velik problem. Zelo so se podaljšali dobavni roki in cene logističnih storitev, včasih tudi do sedemkrat.
 
Veliko je načrtov in govora o nadgradnji sporazuma o miroljubni uporabi jedrske energije, ki ga je v letu 2020 podpisal nekdanji minister za infrastrukturo RS Jernej Vrtovec. Podpiramo pobudo podjetja GEN-I da je sporazum potreben zaradi dostopa do nepovratnih zveznih fondov za pripravljalna dela za novo JE, v kolikor se bo Slovenija za ta korak odločila. Sporazum sta že podpisali Romunija in Poljska. Naslednje leto meseca oktobra bo v Washingtonu organizirana velika mednarodna konferenca pod organizacijo Mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA, na temo miroljubne uporabe jedrske energije. Konferenca je lahko tudi dobra priložnost za podpis meddržavnega sporazuma.
 
Kaj ocenjujemo, da moramo postoriti? V ZDA potrebujemo izgraditi boljšo infrastrukturo, ki bo ustrezno podpirala gospodarsko sodelovanje. 
 
  • Potrebujemo na novo organizirano Slovensko gospodarsko zbornico ali Slovenski poslovni klub v ZDA, ob obstoječem poslovnem združenju SABA v Clevelandu. 
  • Nadaljevali bomo s predlogi za imenovanje novih častnih konzulov, ki bodo (še) bolj usmerjeni v krepitev gospodarskega sodelovanja med RS in ZDA. Izkušnje sodelovanja s slovenskimi častnimi konzuli v ZDA so zelo dobre. 
  • Velika so pričakovanja tudi od novega Ministrstva brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo in načrtovanega odprtja predstavništva v Kaliforniji (Silicijeva dolina). 
 
Kje smo bili prisotni v prvem polletju leta 2022?
 
Tako kot smo leto 2021 skupaj z delegacijo Slovenskega poslovnega kluba v Nevadi zaključili promocijo Slovenije, slovenskega gospodarstva in našega predsedovanja EU v Nevadi, smo prvo polovico leta 2022 zaznamovali z dvema do sedaj najbolj odmevnima in največjima promocijskima dogodkoma Slovenije v ZDA, in sicer v Dallasu, Texas je bil 5. marca 2022 zelo uspešno izveden promocijski dogodek t.i. "I Feel Slovenia Night" z ogledom tekme Dallas Mavericks vs. Sacramento Kings. 8. aprila 2022 je prav tako v Dallasu potekala poslovna konferenca "Texas Feels Slovenia" s turističimo workshopom Slovenske turistične organizacije (STO). Poslovne konference se je udeležilo preko 130 predstavnikov  podjetij, vladnih institucij in organizacij iz Texasa in drugih. Poslovno konferenco je odprl veleposlanik Republike Slovenije v ZDA gospod Tone Kajzer. Uvodna govorca sta bila še nekdanji državni sekretar na MGRT mag. Simon Zajc in Cynthia Marshall, glavna izvršna direktorica Dallas Mavericks. Nekdanji minister za javno upravo RS Boštjan Koritnik pa je sodeloval v panelnih okroglih mizah.
 
Aktivno smo sodelovali pri pripravi in organizaciji obeh dogodkov, promocije slovenskih vin na humanitarni prireditvi košarkarskega kluba Dallas Maverics. Oba osrednja dogodka sta bila izvedena brezhibno in medijsko izjemno uspešno pokrita. Lahko celo rečemo, da je bil to do sedaj največji promocijski dogodek RS v ZDA. Odziv splošne in poslovne javnosti ter medijev je bil izjemno pozitiven, tudi zaradi udeležbe prvega košarkarskega zvezdnika Dallas Maverickov Luke Dončiča na nekaterih naših dogodkih.
 
V humanitarne namene smo prispevali 110.000 USD, ki smo jih pridobili z licitacijo dveh steklenic slovenskih arhivskih vin: vino iz mariborske stare trte in 100 letne steklenice iz Ptujske kleti. Predstavnica MKGP je svojo vlogo odlično opravila, saj so naši vinarji že takoj naslednji dan dobili termine za pogovore z lokalnimi  distributerji. Med dogodki smo navezali številne poslovne stike z inštitucijami v Dallasu, posamezniki in tudi s Slovenci, s katerimi do sedaj nismo imeli stikov.
 
Aktivnosti, ki so se dogajale v Texasu, so bile v organizaciji AmCham Slovenija, SPIRIT Slovenija, STO, Ministrstva za zunanje zadeve RS, Veleposlaništva RS v Washingtonu, podjetja SportMediaFocus, mesta Ljubljana, podjetja Dallas Mavericks in drugih. Vsi dogodki so bili dobro organizirani in obiskani, promocijsko pa odmevni.
 
S poslovno konferenco, delavnico slovenskega turizma in promocijskimi aktivnostmi v sklopu partnerstva s košarkarskim klubom Dallas Mavericks sta se okrepila prepoznavnost in ugled Slovenije ter znamke "I Feel Slovenia" na ameriškem trgu. 
 
Ostali dogodki v prvi polovici leta 2022: 
 
  • skupaj z Predstavništvom Evropske Komisije v Washingtonu smo pričeli sistematično zbirati informacije o trgovinskih ovirah, ki nastajajo pri gospodarskem sodelovanju med članicami EU in ZDA.  Sodelujemo in izmenjujemo izkušnje z drugimi ekonomskimi svetovalci članic EU v Washingtonu in predstavniki EU. Končni cilj je seveda podpis vseobsegajočega in spodbujajočega Sporazuma o trgovini in investicijskem partnerstvu med EU in ZDA (The Transatlantic Trade and Investment Partnership agreement (TTIP) between EU and USA). 
  • Ekonomski svetovalec Bojan Škoda se je udeležil strokovnega ogleda uporabe najnovejših metod lomljenja pri pridobivanju plina in nafte podjetja EQT Corporation v zvezni državi Pensilvaniji. Podjetje EQT Corporation je sicer največji proizvajalec naravnega plina v ZDA in 12. na svetu. Proizvedejo 4.092 milijonov kubičnih metrov plina (2020) in imajo 3058 milijard USD prihodkov. So tudi vodilni pri zmanjševanju emisij v ZDA, saj plin nadomeščajo s premogom, predvsem v termoelektrarnah. 
  • Zelo uspešna je bila tudi promocija slovenskih vin Vinske kleti Ferdinand in Goriška Brda v New Yorku in Washingtonu 
  • Predstavništvo EU je v Washingtonu je organiziralo kulinarični dogodek z naslovom "The Taste of Evrope," na katerem so veleposlaništva držav članic EU predstavila svojo kulinariko. Na dogodku je sodelovalo 25 držav članic EU, med njimi tudi Veleposlaništvo RS v Washingtonu.
  • Letos maja je bil ponovno organiziran "EU Open Day." Udeležilo se ga je preko 3000 udeležencev. Iz Slovenije so se dogodka udeležila podjetja Skrina, Matic Vizjak Kmetija, podjetje Global Travel iz Bostona. Dogodek je izjemna priložnost za predstavitev Slovenije, njene kulinarike in turizma.
 
Servisiranje slovenskih podjetij, iskanje novih poslovnih priložnosti in potencialnih tujih neposrednih investicij v Slovenijo, servisiranje slovenskih podjetij pri investiranju v ZDA in splošna promocija Slovenije so zaznamovali prvo polovico leta 2022. Ekonomski svetovalec na VWA je sodeloval tudi pri večini dogodkov v organizaciji Predstavništva EU v Washingtonu DC. 

mag. Bojan Škoda

 

Lokacija in podatki

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije Washington
Ekonomski svetovalec: mag. Bojan Škoda

2410 California Street, N.W., Washington, D.C. 20008, ZDA

T: 00 1 202 386 66 22
F: 00 1 202 386 66 33
E: bojan.skoda@gov.si

Posodobljeno: 13.7.2022