Cene oljčnega olja dosegajo rekordne vrednosti

torek, 10. oktober 2023
 

Cene oljčnega olja so dosegle rekordno raven 


Maloprodajne cene oljčnega olja se v zadnjih letih zaradi ekstremnih vremenskih razmer močno zvišujejo, letos pa so dosegle rekordne vrednosti. 
 

ZDA 

V ZDA so letos cene oljčnega olja zrasle za 12,5 %, po lanskoletnem 8,8 % zvišanju. Po podatkih družbe Nielsen stane steklenica olivnega olja v trgovinah z živili v ZDA v povprečju 9,92 USD, primerljivo jedilno olje pa 7,88 USD.
 

Španija 

V Španiji se cena oljčnega olja zvišuje že zaporednih 28 mesecev, v zadnjih 26 mesecih pa dosega dvomestno rast. Po zadnjih podatkih, ki jih je zbral Državni statistični inštitut (INE), je oljčno olje, ki ga imenujejo tudi tekoče zlato, v Španiji v povprečju za 38,8 % dražje kot lani.
Samo v zadnjem mesecu in pol je cena litrske steklenice v povprečju zrasla z 8,16 EUR na 9,42 EUR, pri nekaterih blagovnih znamkah pa je ta cena že nad 12 EUR. 
Nekatere znamke oljčnega olja (5 litrsko plastično pakiranje ekstra deviškega olja Carbonell) so se v primerjavi z lanskim septembrom podražila celo za 75 %. Ta izdelek je v začetku oktobra v Carrefourju stal 74,8 % več kot pred mesecem dni. V začetku septembra je bila njegova cena 36,95 EUR, zdaj pa 64,59 EUR.


 

Suša in požari so letos zdesetkali velik del svetovne letine oljčnega olja 

Španija, ki pridela polovico svetovne ponudbe oljčnega olja in je svetovna oblikovalka cen, je letos beležila -48 % upad proizvodnje v primerjavi z lanskim letom.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo ocenjuje, da naj bi svetovna proizvodnja oljčnega olja letos dosegla 2,5 mio ton, kar je za četrtino nižje od prejšnjega leta in petletnega povprečja.

Suša in pomanjkanje vode v zadnjih mesecih v Španiji povzročata zaskrbljenost glede nove sezone. Zaskrbljenost se je še okrepila po objavi najnovejšega poročila španske vlade o oljčnem olju, ki je pokazalo, da so se zaloge avgusta precej zmanjšale.
Poznavalci trga opozarjajo, da bi lahko bile zaloge oljčnega olja izčrpane pred novimi svežimi letinami, ki se v Španiji tradicionalno začnejo okoli oktobra.
 
 
Podnebne razmere so prizadele tudi druge države v Sredozemlju. 
  • V zadnjih tednih so neurja prizadela Apulijo, najpomembnejšo regijo za proizvodnjo oljčnega olja v Italiji, in poškodovala prihajajočo letino. Italija je 2. največja proizvajalka oljčnega olja na svetu. 
  • Suša je prizadela pridelke na Portugalskem, v Tuniziji, Maroku in v Grčiji.  
  • Turčija, ki je imela dobro letino, še povečuje svetovno pomanjkanje s prepovedjo izvoza oljčnega olja v razsutem stanju, da bi zagotovila ustrezno domačo oskrbo.
 

Vzroki za visoke cene

  • Eden glavnih razlogov za naraščanje cen oljčnega olja je suša. Ta že več zaporednih let vpliva na oljčne nasade in s tem na ceno oljčnega olja. Španija se sooča s hudo sušo, ki je prizadela 14 % njenega ozemlja. Padavine v letu 2023 so bile za -17 % nižje od povprečja, zabeleženega v zadnjih 30 letih.
  • Poleg suše pa so razlog za visoke cene oljčnega olja tudi naraščajoči stroški gnojil. Za proizvodnjo teh sintetičnih gnojil se uporablja zemeljski plin, ki je zaradi povišanja cene vplival na stroške končnega izdelka.
  • Cene dviguje tudi kopičenje zalog. Napoved dviga cen nafte je povzročila množično nakupovanje izdelkov na zalogo. Gre za nenadno povečanje povpraševanja, ki se ji ponudba ne more prilagoditi.  
 

Visoka rast cen oljčnega olja povečuje povezana kazniva dejanja, kot so tatvine in ponarejanje 

  • Konec avgusta so iz mlina v Córdobi, eni največjih provinc za proizvodnjo oljčnega olja v Andaluziji v Španiji, ukradli oljčno olje v vrednosti 500.000 USD. 
  • Zaradi kraje približno 50.000 litrov ekstra deviškega oljčnega olja je oljarna Marin Serrano El Lagar izgubila okoli 450.000 USD. 
  • Le 2 tedna pred tem so iz oljarne Terraverne ukradli 6.000 litrov ekstra deviškega oljčnega olja v vrednosti 53.500 USD. 
  • Zaradi pomanjkanja oljčnega olja v Evropi je stopnja tveganja nakupa mešanic in ponarejenega ekstra deviškega oljčnega izjemno visoka.
 

Globalni trg oljčnega olja 

Globalni trg oljčnega olja je bil leta 2022 ocenjen na 14,2 mlrd USD ali približno 13,5 mlrd EUR. Po napovedih Fortune Business Insights naj bi trg do leta 2030 zrasel na 18,4 mlrd USD ali 17,5 mlrd EUR.

Španija proizvede skoraj polovico svetovnega oljčnega olja, sledijo pa ji proizvajalci v Italiji, Grčiji, na Portugalskem, v Tuniziji, Turčiji in Maroku.
Preberite še: Španija je največja proizvajalka in izvoznica oljčnega olja.

Grki so največji porabniki oljčnega olja na prebivalca, sledijo pa jim Španci in Italijani. Grki porabijo približno 20 litrov oljčnega olja na osebo vsako leto, v primerjavi s približno 1 litrom na Američana.

Zaradi velikosti ZDA v primerjavi z drugimi državami so ZDA velik potrošnik in predstavljajo približno 30 % svetovnega uvoza oljčnega olja. Letos naj bi ta številka znašala 35 %, naslednje leto pa še več.
 


Viri: Factiva, The Washington Post, CE NoticiasFinancieras, Fortune Business Insights


 

Preberite še:


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na španski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: