Globalni trg tehnologij in aplikacij matičnih celic bo letos presegel 10 mlrd USD

četrtek, 07. december 2023
 

Naraščajoče vladne podpore spodbujajo rast trga

Analitiki ResearchAndMarkets ocenjujejo, da bodo svetovni prihodki trga tehnologij in aplikacij matičnih celic leta 2023 presegli 10 mlrd USD (9,5 mlrd EUR). V prihodnjih 10 letih pa naj bi trg rasel po 8,7 % povprečni letni stopnji.

Vse večja vladna podpora raziskavam in razvoju izvornih celic spodbuja rast podjetij, ki proizvajajo izvorne celice. 

V letu 2022 se je na globalnem trgu tehnologij in aplikacij matičnih celic zgodilo veliko pomembnih premikov:
 
 • Vlade po vsem svetu so začele veliko vlagati v raziskave matičnih celic. Ameriški nacionalni inštitut za zdravje (NIH) je na primer leta 2022 financiral raziskave izvornih celic v višini 3,7 mlrd USD (3,5 mlrd EUR). 
 • Vlade uvajajo tudi nove programe za pomoč podjetjem, ki uporabljajo izvorne celice. Leta 2022 je vlada Združenega kraljestva ustanovila nov sklad v vrednosti 30 mio GBP (35,2 mio EUR) za pomoč podjetjem, ki se ukvarjajo z izvornimi celicami, pri uvajanju novih terapij na trg. V obdobju 2016 - 2022 je vlada Združenega kraljestva prispevala več kot 300 mio GBP (352 mio EUR) za raziskave izvornih celic. Japonska vlada prav tako veliko vlaga v raziskave izvornih celic. V obdobju 2016 - 2022 je v ta namen investirala okoli 636 mio EUR. 
 • Leta 2022 so se začela številna klinična preskušanja za terapije z matičnimi celicami. Ameriško podjetje Bluebird Bio je na primer začelo 3. fazo kliničnega preskušanja zdravljenja s srpastimi celicami. 
 • Leta 2022 je FDA odobrila prvo gensko zdravljenje za srpastocelično anemijo. Genetsko nenormalnost, ki povzroča anemijo srpastih celic, je mogoče odpraviti z uporabo matičnih celic v tej terapiji, znani kot Zynteglo. 
 • Številna podjetja za matične celice so v letu 2022 prejela regulatorna dovoljenja. FDA je na primer odobrila ameriškemu podjetju KitePharma, uporabo matičnih celic za zdravljenje ne-Hodgkinovega limfoma.

To je le nekaj primerov večjih premikov, ki jih je sektor izvornih celic doživel leta 2022. 
 

Visoki stroški terapij z matičnimi celicami zavirajo rast industrije 

Različne bolezni in motnje je mogoče zdraviti ali izboljšati s pomočjo terapije z matičnimi celicami, ki predstavlja vrhunsko medicinsko inovacijo. Visoki stroški zdravljenja z matičnimi celicami so ena glavnih ovir za rast trga. 

Odvisno od vrste uporabljenih matičnih celic, bolezni, ki jo zdravimo, in lokacije centra za zdravljenje, se povprečni stroški terapije z matičnimi celicami danes gibljejo od 5.000 do 50.000 USD.

Visoko ceno zdravljenja z matičnimi celicami povzročajo različni dejavniki. Eden od dejavnikov je cena ustvarjanja in razvoja terapij z izvornimi celicami. Izdelava terapij z matičnimi celicami je težavna in zahteva visoko raven znanja in tehnologije. Stroške terapij z matičnimi celicami dodatno poveča dejstvo, da so pogosto prilagojene vsakemu bolniku posebej.

Odsotnost zavarovalnega kritja je še en razlog, ki draži zdravljenje z matičnimi celicami. Ker zdravljenje z matičnimi celicami trenutno velja za eksperimentalni postopek, ga večina zavarovalnic ne krije. To pomeni, da bolniki pogosto nosijo finančno breme kritja celotnih stroškov zdravljenja.
 

Povečanje naložb v raziskave in razvoj izvornih celic 

V zadnjih letih se povečuje tudi zanimanje vlagateljev za to panogo, predvsem zaradi naraščajočega števila učinkovitih kliničnih preskušanj zdravljenja z matičnimi celicami ter vse večjega razumevanja izvornih celic s strani javnosti in vlagateljev.

Nekaj večjih naložb v letu 2022: 
 
 • Ameriško podjetje Verve Therapeutics, ki se ukvarja z matičnimi celicami, je ob svoji prvi javni ponudbi (IPO) leta 2022 zbralo 100 mio USD (95 mio EUR). 
 • Cellino Biotech je junija 2022 zbral 80 mio USD za povečanje dostopa do zdravil, ki temeljijo na matičnih celicah, in za izgradnjo revolucionarne avtonomne livarne človeških celic do leta 2025. 
 • Kalifornijski inštitut za regenerativno medicino (CIRM) je leta 2022 namenil več kot 200 mio USD za preučevanje in napredek izvornih celic.

To je le peščica od številnih naložb v raziskave in napredek izvornih celic, ki se izvajajo po vsem svetu.

Naraščajoče naložbe na tem področju so dokaz potenciala izvornih celic za revolucijo v medicini in izboljšanje življenj milijonov ljudi. Zato analitiki napovedujejo, da bo naraščajoče vlaganje v raziskave ponudilo pomembne priložnosti na trgu. 
 

Narašča povpraševanje po zdravljenju z regenerativno medicino 

Med dejavnike rasti povpraševanja po zdravljenju z regenerativno medicino, sodijo naraščanje pojavnosti kroničnih bolezni, širjenje znanja o možnih prednostih regenerativne medicine, povečanje števila kliničnih preskušanj in odobritev novih zdravil.

Številna podjetja so leta 2022 vlagala v nova podjetja in tehnologije regenerativne medicine. Na primer:
 
 • Johnson & Johnson (ZDA) je januarja 2022 vložil 1 mlrd USD v družbo Vericel Corporation. Vericel Corporation je ameriško podjetje za regenerativno medicino, ki ustvarja in prodaja zdravila na osnovi celic. 
 • Bristol Myers Squibb (ZDA) je aprila 2022 vložil 500 mio USD v Exosome Sciences, zagonsko podjetje za regenerativno medicino, ki se ukvarja z zdravljenjem na podlagi eksosomov. 
 • Novartis (Švica) je junija 2022 investiral 100 mio USD v Cellino Biotech (Združeno kraljestvo), zagonsko podjetje za regenerativno medicino. 
Te naložbe kažejo na naraščajoče zanimanje za regenerativno medicino in potencial, da ta zdravljenja spremenijo način zdravljenja bolezni in tegob. 
 

 

Konkurenti na trgu: 

Glavni konkurenti, ki delujejo na tem trgu, sprejemajo različne strategije, ki vključujejo združitve in prevzeme, naložbe v raziskave in razvoj, sodelovanja, partnerstva, regionalno širitev poslovanja in lansiranje novih izdelkov.

Največji konkurenti na trgu
 
 • Thermo Fisher Scientific Inc. (ZDA)
 • Becton, Dickinson and Company (ZDA)
 • STEMCELL Technologies Inc. (Kanada)
 • Merck KGaA (Nemčija)
 • Athersys, Inc.(ZDA)
 • Mesoblast Limited (Avstralija)
 • Cynata Therapeutics Limited (Avstralija)
 • Plus Therapeutics, Inc. (ZDA)
 • Biorestorative Therapies, Inc.(ZDA)
 • CELLAÏON SA (Belgija)
 • Sangamo Therapeutics, Inc. (ZDA)
 • Vericel Corporation (ZDA)
  
 
Viri: Factiva, ResearchAndMarkets.com, Visiongain Reports Ltd

 

Preberite tudi: 


Globalni trendi na področju biotehnologije

Globalni trendi na področju farmacije Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: