Japonska je s 5,5 % tržnim deležem 4. največji trg lekarn na svetu

četrtek, 30. november 2023
 

Vrednost in napovedi japonskega trga lekarn 

 • Japonski trg lekarn in je v obdobju 2017-2022 zrasel s 54,95 mlrd USD na 65,21 mlrd USD, kar predstavlja 3,49 % povprečno letno stopnjo rasti.  
 • Analitiki The Business Research Company (TBRC) napovedujejo, da se bo trg v letu 2023 povečal za 4,01 % in dosegel vrednost 67,82 mlrd USD. 
 • Do leta 2027 naj bi trg rasel po 3,09 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 dosegel vrednost 75,89 mlrd USD. 
 • Japonska je bila leta 2022 z ustvarjenimi 65,21 mlrd USD, 4. največja država na trgu lekarn in je predstavljala 5,5 % globalnega trga lekarn. Na 2. mestu je bila Francija s 5 % in Italija s 3 % tržnim deležem. 
 • Istega leta je trg lekarn na Japonskem predstavljal 1,8 % japonskega maloprodajnega in veleprodajnega trga, ter 20,8 % trga lekarn v celotni azijsko-pacifiški regiji.
 

Glavni trendi, ki oblikujejo japonski trg lekarn 

Avtomatizacija

Z naraščajočimi inovacijami na področju avtomatizacije so tudi lekarne začele uvajati proces avtomatizacije, da bi poenostavile maloprodajno nakupovanje.

Avtomatizacija v trgovinah uporablja usmerjene laserje in senzorje gibanja za pridobivanje podatkov v realnem času. Tehnologija avtomatizacije se uporablja kot rešitev za racionalizacijo in maksimiziranje delovnega toka, upravljanje inventarja, obnavljanja zalog in vzdrževanje evidence prodajnih transakcij. Poleg tega se povečuje namestitev samokontrolnih kioskov in mobilnih aplikacij za plačila v trgovinah. 

Marca 2020 je ameriški ponudnik farmacevtskih storitev Genius Rx, napovedal lansiranje popolnoma avtomatizirane digitalne lekarne, ki omogoča preproste, intuitivne in osebne storitve za potrošnike. 
 
Podobno sta programska oprema NewLeafRx ameriškega podjetja KeyCentrix in programska oprema MargERP9+ Pharmacy, popolnoma avtomatizirani programski opremi, ki omogočata upravljanje več lekarn, obdelavo zavarovanj, upravljanje zalog, slikanje tabletk, obdelavo receptov, skeniranje slik RX, zajemanje podpisov, podatkovno bazo tablet in podobno. Takšno programsko opremo že uporabljajo številne lekarne po vsem svetu.
 

Avtomati za prodajo zdravil 

Lekarne vse pogosteje uporabljajo tudi avtomate za prodajo zdravil, zlasti na oddaljenih lokacijah, kjer ne morejo investirati v odprtje obrata in zaposlitev farmacevtov.  

Avtomat za prodajo zdravil je opremljen s telefonom, internetno povezavo, skenerjem receptov, vgrajenim POS avtomatom in možnostjo nakupa do 2.000 najbolj pogosto uporabljanih zdravil na recept. 
Avtomat identificira zdravila s pomočjo mikročipa, pritrjenega na embalaži. Pacientom omogoča tudi pogovor s farmacevtom prek video povezave. Farmacevt preveri recept in odobri transakcijo, nato pa lahko pacient plača z gotovino v avtomatu ali z debetno/ kreditno kartico. Ko je plačilo potrjeno, lahko zdravila prevzame v predalu avtomata. 

Novembra 2021 je karibsko podjetje MMM Healthcare lansiralo prodajne avtomate zdravil v nakupovalnih centrih in bolnišnicah v Portoriku, prek katerih lahko pacienti dobijo svoja zdravila brez recepta takoj in ko jih potrebujejo. 

Podobno je kanadsko podjetje PharmaTrust razvilo prodajne avtomate in jih namestilo v Združenem kraljestvu. Pacienti stopijo do kioska PharmaTrust, vstavijo svoj recept, skenirajo zdravstveno izkaznico, nato pa se po telefonu osebno pogovorijo z dežurnim farmacevtom. Farmacevt preveri, če je zdravilo ustrezno, in nato odobri transakcijo. 

Tudi Arizona State University in Florida State University sta namestili avtomate za prodajo najrazličnejših zdravil v svojih zgradbah študentskih zdravstvenih služb.  
 

Največji konkurenti na japonskem lekarniškem trgu 

COSMOS Pharmaceutical Corporation je eden največjih konkurentov na japonskem trgu lekarn. Lata 2022 je imela družba na Japonskem 1.244 trgovin in približno 5.101 zaposlenih. Družba je bila ustanovljena leta 1983 in ima sedež v mestu Hakata-ku v mestu Fukuoka na Japonskem.
 


Drugi večji konkurenti na japonskem lekarniškem trgu so: 
 • Welcia Holdings
 • Medipal Holdings
 • Suzuken
 • Tsuruha Holdings
 • MatsukiyoCocokara & Co
 • Sugi Pharmacy Group
 • Sundrug
 

Globalni trg lekarn 

Globalni trg lekarn je bil leta 2022 vreden 1.205,12 milijarde USD, kar je leta 2022 predstavljalo 1,66 % svetovnega maloprodajnega in veleprodajnega trga.

Največje priložnosti za rast trga imajo v prihodnjih letih Južna Amerika, Bližnji vzhod, Afrika in azijsko-pacifiška regija.

Države na trgu lekarn, za katere se pričakuje, da bodo v naslednjih 5 letih še posebej hitro rasle, so Argentina, Turčija, Iran, Vietnam, Egipt, Nigerija in Bangladeš.

V napovedanem obdobju naj bi najhitreje rasel trg lekarn v Argentini, kjer napovedana povprečna letna stopnja rasti za prihodnjih 5 let znaša 35,13 %. Argentini sledita Turčija z 20,63 % in Iran s 17,62 % napovedano povprečno letno stopnjo rasti lekarniškega trga.
 

Največja borzna podjetja na globalnem trgu lekarn

Podjetje Prodaja v mio USD (2022) Država
CVS Health Corp. 322.787,00 ZDA
Walgreens Boots Alliance, Inc. 139.081,00 ZDA
Rite Aid Corp. 24.091,90 ZDA
Welcia Holdings Co., Ltd. 8.400,03 Japonska
MatsukiyoCocokara & Co. 7.165,11 Japonska
JD Health International, Inc. 6.962,22 Kitajska
TSURUHA Holdings, Inc. 6.962,01 Japonska
COSMOS Pharmaceutical Corp. 5.940,17 Japonska
Raia Drogasil SA 5.500,19 Brazilija
Sundrug Co., Ltd. 5.200,79 Japonska


Viri: Factiva, TBRC- The Business Research Company


 

Preberite še:


Globalni trendi na področju farmacije

Obeti in napovedi evropskega trga e-lekarn

Gospodarstvo Japonske ter priložnosti na trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: