Belgija

Prodaja v Belgijo


Kako prodajati v Belgijo?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja v Belgiji
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave

Gospodarska politika vlade

Vlada se je zavezala k pokojninski in davčni reformi, čeprav so večje reforme pred volitvami maja 2024, zelo malo verjetne zaradi delitev znotraj belgijske koalicije.

Vladna koalicija se osredotoča na gospodarsko okrevanje po energetski krizi sredi vojne v Ukrajini.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Belgija je raznolika država, ki je pogosto testni trg za evropsko tržišče. Nizozemsko, francosko in nemško govoreče skupine opredeljujejo značilnosti potrošnikov na belgijskem trgu. 
 
Številna podjetja in mednarodne korporacije imajo sedež v Bruslju, zato v mestu prevladujejo bogati potrošniki. Med pomembnejše faktorje pri nakupni odločitvi spadajo cena, svežina, vizualna podoba in okus.

Številne afere v prehrambni industriji med konvencionalnimi izdelki in vse večje zanimanje za zdravje so spodbudili rast trga ekoloških izdelkov, po katerih belgijski potrošniki vse pogosteje povprašujejo.

Belgijci raje nakupujejo v mestnih središčih kot v nakupovalnih centrih. Raje imajo lokalne, manjše trgovine in njihova povprečna košarica vsako leto raste. Belgijski potrošniki so na splošno odprti za mednarodne blagovne znamke, a vseeno dajejo prednost nacionalnim in evropskim blagovnim znamkam.

Razvija se tudi trg rabljenih izdelkov.

 

Tržne poti, distribucija

Na belgijskem maloprodajnem trgu vlada močna konkurenca, saj je Belgija v veliki meri odprta za zunanjo trgovino. Dobro razvit sistem distribucije in razvita infrastruktura omogočata, da veliko tujih podjetij v Belgiji, kot testni deželi za evropski trg, lansira nove izdelke.

V maloprodaji se število prodajaln neprestano zmanjšuje, prevladujejo pa majhne, neodvisne trgovine. 
 
Velike trgovske verige širijo število prodajnih mest, ponudbo izdelkov, ter razvijajo trgovske blagovne znamke.
 
Prodaja v segmentu hipermarketov se je v letu 2022 povečala za 2 % in dosegla vrednost 2 mlrd EUR. 
Po napovedih analitikov bo segment v prihodnjih 5 letih beležil rast prodaje v višini 1% povprečno na leto (oziroma bo ob predpostavki nespremenjenih cen upadel za -2 %) ter v letu 2027 dosegel vrednost 2 mlrd EUR. 
Največji konkurent v segmentu hipermarketov je Carrefour Belgium, ki je imel v letu 2022 74 % tržni delež.

Segment supermarketov je v letu 2022 beležil 5 % rast prodaje, ki je znašala 16,6 mlrd EUR. 
V prihodnjih 5 letih naj bi segment supermarketov rasel po 2 % povprečni letni stopnji (oziroma bo ob predpostavki nespremenjenih cen ostal na enaki ravni) ter v letu 2027 dosegel vrednost 18,7 mlrd EUR. 
Največji konkurent segmenta supermarketov je družba Etn Franz Colruyt NV, ki je imela v letu 2022 42 % tržni delež glede na vrednost prodaje.

Diskontnim trgovcem je v letu 2022 prodaja zrasla za 7 % in je znašala 5,5 mlrd EUR. 
Po napovedih analitikov bo segment diskontnih trgovin v prihodnjih 5 letih rasel po 5 % povprečni letni stopnji (oziroma 2 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2027 dosegel vrednost 6,9 mlrd EUR. 
Največji diskontni trgovec na belgijskem trgu je družba Aldi Group, ki je imela v letu 2022 59 % tržni delež.
 


Največji trgovci na drobno po prihodkih 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Colruyt SA 10.571,27
Delhaize Le Lion/De Leeuw 6.031,26
Carrefour Belgium 4.354,17
Buurtwinkels Okay 1.085,95
Mestdagh 628,27
Aldi 627,52
Cora 611,41
 

Spletna prodaja v Belgiji

Spletna maloprodaja se je v Belgiji v letu 2022 povečala za 5 % in dosegla vrednost 14,3 mlrd EUR.

Približno 95 % Belgijcev ima dostop do interneta in leta 2022 je približno 80 % teh uporabnikov interneta nakupovalo prek spleta.
Po podatkih Safeshops, belgijskega združenja za e-trgovino, se način, kako belgijski potrošniki plačujejo za izdelke in storitve na spletu, spreminja. Približno 73 % spletne prodaje se še vedno plača z debetnimi karticami, 20 % pa s kreditnimi karticami. Toda na trgu se pojavljajo tudi novi načini plačila, kot so spletna plačila za obroke, ekološki čeki, Google Pay in storitve »kupi zdaj - plačaj kasneje«.
 
58 % spletnih transakcij v Belgiji je mobilnih, razen pri vrednejših naročilih je še vedno največ naročil preko računalnika ali prenosnika.
 
Analitiki napovedujejo, da se bo belgijski trg e-trgovine v prihodnjih 5 letih povečeval po 8 % povprečni letni stopnji (oziroma 5 % ob predpostavki nespremenjenih cen), ter v letu 2027 dosegel vrednost 20,9 mlrd EUR.
 
Amazon.com Inc je vodilni konkurent na trgu. V letu 2022 je njegov tržni delež znašal 7 %.
 

Največji spletni ponudniki 

  • Amazon.com Inc    
  • bol.com    
  • Coolblue NV  
  • Koninklijke Ahold Delhaize NV  
  • Alibaba Group Holding Ltd
  • Etn Franz Colruyt NV 
  • Vente Exclusive SA  
 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje 

Belgijski uvozniki so relativno majhni in se nagibajo k čim bolj prilagodljivim kreditnim pogojem, saj imajo manj virov poceni kapitala. Najpogostejši plačilni rok je 30 dni, a tudi 60, 90 in celo 120 dnevni plačilni roki niso neobičajni. Belgijska podjetja, tako kot mnoga druga, rutinsko odlašajo s plačili po dogovorjenih pogojih.  
  
Ker je uporaba posojil zelo razširjena, je lahko ponudba ugodnejših kreditnih pogojev pomemben dejavnik pri pridobivanju poslov v Belgiji. V izogib tveganjem je priporočljivo predhodno preveriti boniteto podjetja.Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika 

Belgija ima zelo dobro razvito infrastrukturo in velja za tranzitno in distribucijsko središče.
 
Ima 2. najobsežnejše kanalsko omrežje v Evropi, zelo dobro pa ima razvito tudi cestno in železniško omrežje. Antwerpen je največje evropsko kontejnersko pristanišče, Liege, ki leži 90 km vzhodno od Bruslja, pa je 3. največje evropsko rečno pristanišče.
 
V mestu Liege pa je tudi letališče, ki je pomembno tovorno središče.
 
Belgija ima eno mednarodno letališče (letališče Bruselj) in 4 regionalna letališča (Antwerpen-Deurne, Charleroi, Liège in Ostend-Middelkerke).

 

Več:


Poslovni imeniki in koristne povezave: 

 

Druge koristne povezave:Viri: Factiva, EIU, MarketLine Industry Profiles, Euromonitor International


Posodobljeno julij 2023.

Poglejte si tudi: